Στο ραντάρ μεγάλων παικτών του τουρισμού η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ραντάρ μεγάλων παικτών του τουρισμού η Ελλάδα

Σε νέο Ελ Ντοράντο μετατρέπεται η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού με τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας να αναζητούν ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους. Με την πεποίθηση πως η χώρα βάζει πλώρη για την κορυφή της τουριστικής βιομηχανίας, τουλάχιστον στην περιοχή της Μεσογείου, όλο και περισσότεροι μεγάλοι hoteliers αποβιβάζονται στα ελληνικά εδάφη τον τελευταίο καιρό.

Κίνητρο για τις νέες επενδύσεις, πέρα από την άνοδο που παρουσιάζει ο τουρισμός, δίνει και η καλή αντιστοιχία ποιότητας - τιμής που διαθέτει αυτή την περίοδο η χώρα. Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες ένα δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 160.000 ευρώ, την ώρα που σε ανταγωνιστικές αγορές τιμή του είναι πενταπλάσια ή και εξαπλάσια. Επικουρικά λειτουργεί και η προσπάθειας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων που προωθείται τον τελευταίο καιρό η οποία σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε γειτονικές περιοχές όπως αυτές της Τουρκίας και της Αιγύπτου καθιστά την χώρα ακόμα πιο ελκυστική στα μάτια των διεθνών επενδυτών.

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Αστέρα, την διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η Four Seasons Hotels and Resorts, μια από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε., ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του πολυτελούς τουρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα σχέδια των δύο εταιρειών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα η λειτουργία της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας Four Seasons στην Ελλάδα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, θα ξεκινήσει υπό την επωνυμία Four Seasons Astir Palace Hotel Athens την άνοιξη του 2018, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων.

Την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας που παίρνει σάρκα και οστά με το προαναφερθέν έργο αφού περιλαμβάνει πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, σημαντική αναβάθμιση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, ανακαίνιση του Astir Beach, ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών αλλά και δημιουργία πάρκου αναψυχής, ολοκληρώνουν και τα Αστέρια της Γλυφάδας που πέρασαν πρόσφατα στην Grivalia. Εκεί θα αναπτυχθεί ένα υπερπολυτελές city resort, υπό τη διαχείριση πολύ γνωστής διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, που θα μεταμορφώσει την έκταση των 285 στρεμμάτων στη Γλυφάδα.

Έτερος μεγάλος ξενοδοχειακός παίκτης που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην Ελληνική τουριστική αγορά είναι και ο όμιλος Marriott International ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τα ξενοδοχεία Χανδρή, που διαχειρίζονται πέντε μονάδες στην Ελλάδα, για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου Metropolitan. Οι εργασίες αναβάθμισης, προϋπολογισμού 15 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή του εμπορικού σήματος Marriott στην Αθήνα το οποίο είχε αποχωρήσει το 2013.

Την προηγούμενη χρονιά άλλωστε στο επενδυτικό «κάδρο» προστέθηκε και η διεθνής αλυσίδα Wyndham Hotel Group η οποία πέρα από το ξενοδοχείο Whyndham Grand Athens στην πλατεία Μεταξουργείου ανέλαβε και τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort στο Λουτράκι το οποίο λειτουργεί υπό δύο διαφορετικά σχήματα, Wyndham και Ramada. Η αμερικανική αλυσίδα επεκτείνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Αττική με νέα δυο ξενοδοχεία το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραυρώνα και το Aquamarina στο Μάτι. Η επένδυση προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.

Νέα άφιξη ή παράταση μιας ήδη υπάρχουσας ισχυρής επωνυμίας θα έχουμε και με τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης του Hilton της Αθήνας από τον αμερικανικό όμιλο Hilton International στις 31 Μαρτίου 2018. Να υπενθυμίσουμε ότι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton από τον Οκτώβριο του 2016 είναι η κοινοπραξία «Home Holdings Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών», που ιδρύθηκε από την «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. – ΤΕΜΕΣ», η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Costa Navarino (όμιλος Κωνσταντακόπουλου) και τη «D-Marine Investments Holding B.V.», που ανήκει στο μεγάλο τουρκικό όμιλο Dogus. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι τη θέση της νέας εταιρείας διαχείρισης διεκδικούσε η Mandarin Oriental Hotel, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες αυτές να έχουν αποφέρει καρπούς. Παράλληλα και η Ηilton εμφανίζεται διατεθειμένη να «διεκδικήσει» την παραμονή της στη διαχείριση του ξενοδοχείου και δεν αποκλείεται εν τέλει να γίνει κάποιου είδους διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του νέου διαχειριστή.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του Athens Ledra, το οποίο μετά από καιρό πέρασε έναντι τιμήματος άνω των 33 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό όμιλος Hines που μαζί με τον όμιλο του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη θα τρέξει το ξενοδοχείο.

Αλλαγές μπορεί να φέρει και η η πώληση ένας εμβληματικό ξενοδοχείο στην περιοχή του Συντάγματος, του King George, την οποία ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι η Eurobank. Σήμερα τη διαχείριση της ιστορικής μονάδας έχει η εταιρεία Λάμψα (ιδιοκτήτρια και της Μεγάλης Βρετανίας), συμφερόντων Λασκαρίδη, η οποία μίσθωσε το ακίνητο τις αρχές του 2013 για 10 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για 5 χρόνια και ακολούθως για άλλα 5 χρόνια ακόμη, έχοντας ήδη υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (η μονάδα έκλεισε για λίγους μήνες για ανακαίνιση και λειτούργησε ξανά τα καλοκαίρι του 2013). Ωστόσο μέχρι στιγμής η διαδικασία έμεινε στην καταγραφή του ενδιαφέροντος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider