H Etihad «στέλνει» σε πτώχευση την Air Berlin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Etihad «στέλνει» σε πτώχευση την Air Berlin

Σε καθεστώς πτώχευσης ανακοινώθηκε πως μπαίνει πλέον η Air Berlin, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, μετά την απόφαση της Etihad Airways να αποσύρει τη χρηματοδοτική της στήριξη ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε στόχο να κρατήσει την αεροπορική στη ζωή αλλά και μετά από συναπτά έτη καταγεγραμμένων ζημιών.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας υπάγεται πλέον σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές σε μία περίοδο, κατά την οποία χιλιάδες Γερμανοί απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές εντός και εκτός χώρας και λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για τους παραπάνω λόγους, μετά την ανακοίνωση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στην εταιρεία δάνειο γέφυρα ύψους 150 εκατ. ευρώ ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της για τους επόμενους τρεις περίπου μήνες. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ενεργητικού στην Lufthansa έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σύμφωνα με άλλες εταιρείες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες εταιρείες.

Από πλευράς του, ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δήλωσε ότι η πιθανή πώληση τμημάτων της Air Berlin στη Lufthansa και άλλες αεροπορικές εταιρείες δεν θα προκαλέσει προβλήματα δημιουργίας καρτέλ. «Δεν πρόκειται για μεταβίβαση της Air Berlin ως συνόλου στη Lufthansa, τμήματα της εταιρείας θα πάνε στη Lufthansa και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για άλλα τμήματα της εταιρείας, άρα δεν περιμένουμε προβλήματα καρτέλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την κατάσταση της Air Berlin μόλις την νύχτα της Παρασκευής.

«Η κυβέρνηση, η Lufthansa και άλλοι εταίροι υποστηρίζουν την Air Berlin στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας ενώ διευκρινίζεται πως τα αεροσκάφη της θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για την εταιρεία, τους πελάτες και τους εργαζομένους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Air Berlin Τόμας Βίνκελμαν. Όσο για το συνδικάτο εργαζομένων, ανέφερε πως πρώταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας μετά από αυτό το ισχυρό πλήγμα.

Το νέο ωστόσο δεν ξάφνιασε την αεροπορική κοινότητα αφού εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία χωρίς να παραλείπουν και το σενάριο της πτώχευσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 9 χρόνια, από το 2008, οι ισολογισμοί της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας ήταν στο κόκκινο εκτός από μια μόνο χρονιά. Προσφάτως μάλιστα η κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν το 2016 κατέγραψε απώλειες ύψους 782 εκατ. ευρώ, παρόλο που η Etihad τροφοδοτεί εδώ και χρόνια με φρέσκο χρήμα την Air Berlin.

Η Air Berlin αγωνίζεται εδώ και καιρό να διαφοροποιηθεί σε μια υπερμεγέθη αεροπορική βιομηχανία. Από τη μια εξέταζε την μετατροπή της σε low cost αερομεταφορέα παρότι δεν είχε αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ως ένα ακομα μέλος της συμμαχίας Oneworld; αγώνας ταυτότητας του συνεχίστηκε για χρόνια. Κάπως έτσι η Air Berlin ακολούθησε τη μοίρα γνωστών αερομεταφορέων ανά τον κόσμο που φλερτάρουν ή υποκύπτουν στην πτώχευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alitalia, αλλά και η south African Airways η οποία έχει φτάσει πολύ κοντά στην χρεοκοπία.

Όσο για την etihad μετά την κατάληξη της Air Berlin, το Abu Dhabi έχει επενδύσει σημαντικά σε δύο ζημιογόνους ευρωπαϊκούς αερομεταφορέις, στην Alitalia με ποσοστό 49% και στην Air Berlin με ποσοστό 29%. Αυτές οι δύο λάθος επενδύσεις μάλιστα στέρησαν από τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της Etihad, James Hogan, το «τιμόνι» της αεροπορικής εταιρείας Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider