Τρία νέα ξενοδοχεία αλλάζουν την Ομόνοια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία νέα ξενοδοχεία αλλάζουν την Ομόνοια

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουμε ακούσει πολλές αφίξεις στην αθηναϊκή ξενοδοχία, ωστόσο η τουριστική έκρηξη της χώρας ωθεί όλο και περισσότερους να επενδύσουν στην ανακαίνιση αλλά και την κατασκευή νέων μονάδων.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία τριών νέων ξενοδοχείων στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια τις οποίες εκκινεί το Ίδρυμα «Μπάγκειος Επιτροπή». Η διαδιακσία αφορά ιδιόκτητα ακίνητα, δύο εκ των οποίων βρίσκονται επί της πλατείας ενώ το άλλο κοντά στη πλατεία Βαρβακείου.

Από την λήθη ξανά στη ζωή περνούν τα περίφημα κτήρια της πλατείας Ομονοίας που άλλοτε στέγαζαν τα ξενοδοχεία Μέγας Αλέξανδρος και Μπάγκειον, τα οποία σύμφωνα με ενημέρωση του Ιδρύματος προς τον Δήμο Αθηναίων προορίζονται για ξενοδοχειακή χρήση.

Τα συγκεκριμένα κτήρια αποτελούν μοναδικά δείγματα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, δημιουργίας του Ερνέστου Τσίλερ τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Κτήρια με μακρά ιστορία

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το τετραώροφο ξενοδοχείο «Μπάγκειον» (αναφερόμενο σε παλαιότερες επιγραφές και ως «Πάγκειον»), που δεσπόζει στην ανατολική γωνία της διασταύρωσης της οδού Αθηνάς με την πλατεία Ομονοίας, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (1837-1923), κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα). Στο σημείο εκείνο προϋπήρχε οικία, στην οποία διέμενε η οικογένεια του Χαρίλαου Τρικούπη, μέχρι το 1883. Η ανέγερσή του «Μπαγκείου» (μαζί με το δίδυμό του «Μέγας Αλέξανδρος», λίγο νωρίτερα) εγκαινίασε, κατά κάποιο τρόπο μια νέα εποχή για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής διάταξης και εξωτερικής μορφής (χαρακτηριστική η διακόσμηση της ζώνης του τελευταίου ορόφου με τις κόκκινες ορθογώνιες επιφάνειες).

Βασικό νέο στοιχείο αποτέλεσε εκείνη την εποχή η ύπαρξη κεντρικού υαλοσκεπούς αιθρίου, πέριξ του οποίου αρθρώνονται το κτίριο και οι λειτουργίες του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρχικά το κτήριο ήταν τριώροφο ενώ ο τέταρτος όροφος προστέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, εποχή κατά την οποία είχε αποκτήσει και παράρτημα στο διαγωνίως απέναντι κτίριο της πλατείας (στη γωνία με την οδό Γ' Σεπτεμβρίου, επάνω από το ζυθοπωλείο Ζαχαράτου-Καπερώνη).

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, που παρήκμασαν μεταπολεμικά, το «Μπάγκειον» παρουσίασε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς λειτουργούσε ακόμη τουλάχιστον μέχρι το 1969 (ως Γ' κατηγορίας). Σημαντική όμως ήταν κι η συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας, αφού από το υπόγειο του Μπαγκείου, όπου και λειτουργούσε καφενείο – λουκουματζίδικο πέρασαν μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της περιόδου όπως ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Τέλλος Άγρας, ο Μίνως Ζώτος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ορέστης Λάσκος, ο Κώστας Ουράνης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Άγγελος Τερζάκης και ο Γιάννης Τσαρούχης. Πριν από αυτό στο υπόγειο του λειτουργούσε το καφέ σαντάν του Μανέα, όπου ξένες κυρίως καλλιτέχνιδες τραγουδούσαν ιταλικά λαϊκά τραγούδια και αποσπάσματα από όπερες.

Ο Ιωάννης Μπάγκας ήταν μεγάλος εθνικός ευεργέτης από την Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία: Έχοντας δημιουργήσει τεράστια περιουσία στη Ρουμανία, το 1889 αποφάσισε να την δωρίσει όλη στο ελληνικό κράτος. Όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη: Ο Μπάγκας δέχτηκε να πάρει μόνο μια σύνταξη 400 δραχμών τον μήνα από το ελληνικό δημόσιο, κι αυτό επειδή ο Χαρίλαος Τρικούπης επέμεινε πολύ ότι δεν ήταν δυνατόν ο μέγας ευεργέτης να μην έχει έστω τη δυνατότητα να ζει αξιοπρεπώς. Όταν πέθανε, ο Μπάγκας είχε καταφέρει να κάνει ένα σημαντικό κομπόδεμα από αυτήν την πενιχρή σύνταξη –το οποίο άφηνε εκ νέου, μέσω της διαθήκης του, στο ελληνικό δημόσιο.

Τα δύο ξενοδοχεία δωρίθηκαν, μαζί με όλη την υπόλοιπη περιουσία του Μπάγκα, στο ελληνικό κράτος. Λειτούργησαν για έναν περίπου αιώνα, ως ξενοδοχεία Α’ κατηγορίας, με πελάτες κυρίως εύπορους Έλληνες από την επαρχία ενώ τα έσοδά τους διατίθεντο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Mε γοργούς ρυθμούς δείχνει να προχωρά κι η προκήρυξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης του κτηρίου δίπλα στη Βαρβάκειο επί της οδού Αρμοδίου 12, ενός τετραόροφου κτηρίου με χρήση ξενώνα-ξενοδοχείου. Για την ανακατασκευή του κτηρίου απαιτούνται πάνω από 200.000 ευρώ ενώ ελάχιστη διάρκεια απόσβεσης της επένδυσης εκτιμάται στα 15 χρόνια.

Κι όλα αυτά ενώ μέσα σε ένα μήνα εγκαινιάστηκαν δύο ξενοδοχεία το Holiday Suites Arnis Street επί της οδού Άρνης και το Athenaum Grand Hotel επί της Συγγρού. Μέχρι δε το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και το Kubik hotel. Όλα δείχνουν πως το κέντρο μετασχηματίζεται και υποδέχεται συνεχώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες ικανές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσει στην χώρας μας ήδη από την φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider