Στα «σκαριά» το πρώτο... υποθαλάσσιο luxury ξενοδοχείο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «σκαριά» το πρώτο... υποθαλάσσιο luxury ξενοδοχείο

Αυτή τη στιγμή είναι μόνο ένα όνειρο. Εάν όμως ο ιδρυτής της Planet Ocean Underwater Hotels βρει τον τρόπο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του θα αλλάξει σίγουρα τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται τις επόμενες διακοπές τους, βοηθώντας παράλληλα και το περιβάλλον.

Τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την ξενοδοχειακή βιομηχανία και να ανοίξει το μεγαλύτερο πολυτελές ξενοδοχείο όχι δίπλα στο κύμα αλλά μέσα σε αυτό. Μάλιστα όπως διευκρίνισε έχει ήδη υποβάλλει τα σχέδιά της στα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη έγκριση για την λειτουργία του πρωτότυπου καταλύματος στα ύδατα της Κούβας.

Η Planet Ocean View επέλεξε 15 τοποθεσίες για τα υποθαλάσσια ξενοδοχεία της και ανέφερε πως παράλληλα με την κατασκευή τους θα προβαίνει και στην αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων των συγκεκριμένων περιοχών στοχέυοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι προτεινόμενες θέσεις περιλαμβάνουν τον Ινδικό Ωκεανό, τον Περσικό Κόλπο, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική.

Κάθε ξενοδοχείο θα βρίσκεται 30 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας στους επισκέπτες να θαυμάσουν την εξωτική υποθαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με τα σχέδια, η Planet Ocean σκοπεύει να επενδύσει το 5% από το συνολικό κόστος του ξενοδοχείου στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ το 10% των εισπράξεων θα διατίθεται για την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη ιδέα του Webb, ο ποίος εξειδικεύεται χρόνια στον κλάδο της τεχνολογίας και της διαστημικής αλλά δεν είχε ασχοληθεί μέχρι πρότινος με την τουριστική βιομηχανία έως ότου συνάντησε έναν γκουρού του τουρισμού και των υποβρυχίων κατασκευών. Οι δύο άνδρες αρχικά συζήτησαν για τον διαστημικό τουρισμό αλλά τελικά το ενδιαφέρον τους δεν κέρδισε η στρατόσφαιρα αλλά ο βυθός.

Παρότι ο Webb είχε ήδη δαπανήσει πάνω από μια δεκαετία για την ανάπτυξη ενός διαστημικού τουριστικού μοντέλου, η ιδέα της οικοδόμησης υποβρύχιας ξενοδοχειακής μονάδας δεν άργησε να έρθει.

Το 2013 έβαλε τέλος στα σχέδια για ταξίδια σε άλλο γαλαξία κι έστρεψε την προσοχή του στην θάλασσα. Δύο χρόνια πριν καθιέρωσε την πατέντα του για την δημιουργία τέτοιου είδους ξενοδοχείου: ένα πλεούμενο σκάφος δώδεκα δωματίων τα οποία θα μπορούν να μετακινηθούν όταν παραστεί ανάγκη για να κρατούν ασφαλείς τους επισκέπτες από τυφώνες και θαλάσσιες δίνες.

Κάθε δωμάτιο θα περιλαμβάνει ένα king-size κρεβάτι, μπάνιο, internet και θα αποτελείται από ακρυλικά παράθυρα ώστε να έχει πανοραμική θέα μέσα στον ωκεανό. Επιπλέον θα είναι εξοπλισμένο με «σάκους επίπλευσης» ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος βύθισης. Οι επισκέπτες θα κατεβαίνουν στα δωμάτιά τους με ένα ασανσέρ που θα ξεκινά από την επιφάνεια. Εκτός βέβαια από τα δωμάτιά τους θα μπορούν να περιπλανηθούν στο κύριο λόμπι το οποίο θα περιλαμβάνει εστιατόριο , αίθουσες εκδηλώσεων και δωμάτια παρατήρησης του βυθού.

Νέα σύνορα για τον τουρισμό

«Μπορεί η ιδέα ενός υποβρύχιου ξενοδοχείου να φαντάζει μυθιστορηματική και από πολλούς θα κριθεί παρατραβηγμένη. Ωστόσο, η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά κανόνα προσελκύει τους τολμηρούς και του ατίθασους που στις πιο εκκεντρικές ιδέες απαντούν «γιατί όχι;» Ακόμα και ο μυθικός Conrad Hilton είχε σκεφτεί στο παρελθόν να χτίσει μια από τις μονάδες του στο φεγγάρι» αναφέρει ο Webb.

Διευκρινίζει ωστόσο πως αν ένα νέο σύνορο μπορεί να κατακτηθεί τότε σίγουρα θα πρέπει να πληρούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό ο ίδιος προσπαθεί εδώ και χρόνια να γνωρίσει τον κλάδο ώστε να βρει τη λύση στις μεγαλύτερες από τις προκλήσεις αυτές.

«Τα δύο βασικά υλικά κατασκευής θα είναι ο χάλυβας και το ακρυλικό» είπε ο Webb πρόσφατα στο CNBC, προσθέτοντας ότι η δομή του ξενοδοχείου θα πρέπει να είναι τέτοια για να αντέχει τους τυφώνες και τις θαλάσσιες δίνες. «Το ξενοδοχείο θα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μεταφέρεται στην στεριά στην περίπτωση που κάποια βιβλική υποθαλάσσια καταστροφή λάβει χώρα στο βυθό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει και ενεργειακή αυτονομία για να διασφαλιστεί η μεταφορά κι εκτός σταθερού ενεργειακού συστήματος» εξηγεί.

Υψηλό το κόστος της πολυτέλειας

Και φυσικά δεν θα φανταζόταν κανείς πώς, όταν κι αν με το καλό, κατασκευαστεί αυτό το περίεργο κατάλυμα θα περνούσε ένα υγρό βράδυ χωρίς να το πληρώσει ακριβά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Webb η τιμή της κάθε εγκατάστασης δεν θα είναι υπερβολική.

«Έχουμε προϋπολογίσει 15 δωμάτια 3 εκατ. το κάθε ένα» ανέφερε. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι προηγούμενες προτάσεις προέβλεπαν κόστος κατασκευής γύρω στα 200 εκατ. δολάρια κατανοεί ότι έχουμε περιορίσει αρκετά το κόστος ώστε η ημερήσια τιμή δωματίου θα είναι προσιτή».

Όσο για την προσέλκυση επενδυτών ο Webb δεν ανησυχεί καθόλου. Όπως σημειώνει ο ίδιος «σύσσωμη η τουριστική βιομηχανία θα ανταποκριθεί για να μην μείνει εκτός της συγκριμένης ταξιδιωτικής περιπέτειας» υποδεικνύοντας ως πιθανό επενδυτή τον Sir Richard Branson. «Επιπλέον η τιμή θα είναι τόσο λογική που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε στην προσέλκυση επισκεπτών». Ενδεικτικά σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσε η τιμή ενός δίκλινου δωματίου θα μπορούσε να φτάνει τα 2.500 δολάρια την βραδιά. Η αρχική πρόβλεψη βέβαια ήταν από 3.000 έως 6.000 δολάρια». Αν σκεφτεί κανείς πως μια νύχτα στην Grand Penthouse του Mark Hotel της Νέας Υόρκης κάνει 86.000 δολάρια η τιμή ακούγεται απολύτως λογική.

Μια αντίστοιχη εμπειρία στο διάστημα στην οποία πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν κοστίζει 50 φορές περισσότερο.

«Έχω λάβει ήδη χιλιάδες σχόλια από το κοινό κι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που θα ήθελαν να διανυκτερεύσουν έστω και για μια νύχτα. Είμαι σίγουρος ότι από την πρώτη μέρα που θα αρχίσει να κατασκευάζεται και θα αρχίσουν οι προκρατήσεις η πρώτη περίοδος λειτουργίας του θα είναι sold out».

Στα «σκαριά» το πρώτο... υποθαλάσσιο luxury ξενοδοχείο
Στα «σκαριά» το πρώτο... υποθαλάσσιο luxury ξενοδοχείο
Στα «σκαριά» το πρώτο... υποθαλάσσιο luxury ξενοδοχείο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider