Τα 15 καλύτερα νησιά για διακοπές (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 15 καλύτερα νησιά για διακοπές (pics)

Η Μεσόγειος και η Αδριατική προσφέρουν αμέτρητες επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, κάθε μία με τον δικό της, ξεχωριστό χαρακτήρα. Από τις Δαλματικές ακτές μέχρι τις Κανάριες Νήσους, από τις Κυκλάδες μέχρι τις Βαλεαρίδες και από την Κύπρο μέχρι τη Σαρδηνία, η βρετανική εφημερίδα Telegraph ξεχώρισε 15 προορισμούς τους οποίους προτείνει ανεπιφύλακτα για τις φετινές διακοπές.

Σαρδηνία

«Η Σαρδηνία είναι σαν την ίδια την ελευθερία», είχε γράψει ο Ντ. Χ. Λόρενς. Και πράγματι, κάθε φορά που κάποιος επιστρέφει εκεί, έχει περισσότερα να εξερευνήσει. Πέρα από την πολυτελή και λαμπερή Κόστα Σμεράλντα, θα βρει άφθονες παραλίες με λευκή, ψιλή άμμο, άγρια τοπία στο βραχώδες εσωτερικό της και ίχνη της πλούσιας ιστορίας και των λαών που πέρασαν από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Σικελία

Το Παλέρμο, το ηφαίστειο της Αίτνας, οι Συρακούσες, το Αγκριτζέντο, τα Αιολικά νησιά... Οι επιλογές στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου είναι άφθονες, τόσο για τους λάτρεις της Ιστορίας όσο και για εκείνους της φυσικής ομορφιάς. Ας μη μιλήσουμε καν για τη σισιλιάνικη κουζίνα και το κρασί...

Μαγιόρκα

Το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων φέρνει στο νου πολυτελή παραθαλάσσια θέρετρα, αλλά οι επιλογές του επισκέπτη δεν περιορίζονται εκεί. Πέρα από την υπέροχη ακτογραμμή, στο εσωτερικό του νησιού θα μαγευτεί από την οροσειρά Σέρα ντε Τραμουντάνα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ μπορεί επίσης να επισκεφτεί τα παραδοσιακά οινοποιεία του. Για πιο έντονους ρυθμούς, μια βόλτα με το σκάφος τον φέρνει στην Ιμπίθα.

Κρήτη

Μια χώρα από μόνη της είναι η Κρήτη. Θάλασσα διαυγής και κρυστάλλινη, βουνά κακοτράχαλα αλλά μεγαλοπρεπή, σπουδαία μουσεία και αρχαίοι οικισμοί, εντυπωσιακά σπήλαια και βάραθρα, ήπιο κλίμα, μαγευτικές ακτές, γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριά, παραδόσεις και ζεστή φιλοξενία, εξαιρετική τοπική κουζίνα για την οποία έρευνες έχουν αποδείξει πως αυξάνει θεαματικά το μέσο όρο ζωής.

Ιμπίθα

Ο παράδεισος της νυχτερινής ζωής, με υψηλής ποιότητας κλάμπινγκ και τους καλύτερους DJ της Ευρώπης. Αλλά και με μια ακτογραμμή που ξεπερνά τα 160 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 50 περίπου παραλίες. Για να βάλετε και λίγο πολιτισμό στο πρόγραμμα, επισκεφθείτε την παλιά πόλη της Ιμπίθα έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Λανθαρότε

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων είναι το ομορφότερο, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς του τοπίου και των έργων του οραματιστή καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα και περιβαλλοντιστή Θέσαρ Μανρίκε. Στο εθνικό πάρκο Τιμανφάγιε μπορείτε να κάνετε βόλτες με καμήλες πάνω σε ηφαίστεια και στο Χαμέος ντελ Άγκουα να φάτε σε εστιατόρια μέσα σε ηφαιστειακά σπήλαια. Με ένα σκάφος θα γνωρίσετε επίσης την Τενερίφη, τη Λα Πάλμα, τη Φουερτεβεντούρα, τη Γκομέρα και τη Γκραν Κανάρια.

Κέρκυρα

Ένα από τα πιο πράσινα ελληνικά νησιά χάρη στις άφθονες βροχές. Η παλιά πόλη είναι υπέροχη, οι παραλίες ανατολικά και δυτικά καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε πάμπολλα μικρά και μεγαλύτερα νησιά γύρω από την Κέρκυρα. Παξοί, Αντίπαξοι, Μαθράκι, Ερκείκουσσα, Οθώνοι, επίγειοι παράδεισοι με τους δικούς τους, χαλαρούς ρυθμούς.

Τενερίφη

Η πρωτεύουσα του νησιού, Σάντα Κρουθ, είχε μεταμορφωθεί πρόσφατα σε... Αθήνα για τις ανάγκες τις ταινίας «Jason Bourne». Οι παραλίες με τα θέρετρά τους συγκεντρώνουν σχεδόν όλους τους τουρίστες, ελάχιστοι εκ των οποίων γνωρίζουν τη μαγευτική ορεινή ενδοχώρα. Με εξαίρεση το Τέιδε, το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου, καθώς το ομώνυμο εθνικό πάρκο που το περιβάλλει είναι πιο πιο επισκέψιμο της Ισπανίας.

Μενόρκα

Άσπιλη, ειδυλλιακή, τυρκουάζ νερά, αστραφτερή άμμος... Όλα τα κλισέ των τουριστικών οδηγών είναι αληθινά στην περίπτωση των παραλιών αυτού του νησιού των Βαλεαρίδων. Από τις καλύτερες είναι η Πρεγόντα, ιδανική για καταδύσεις, και η Κάλα Μακαρέλα, με έναν προστατευμένο όρμο κατάφυτο με πεύκα και αριές.

Μάλτα

Σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τη Μάλτα των 450.000 κατοίκων. Ένα νησί γεμάτο φυσικές ομορφιές που, εκτός από τον ήλιο (που λάμπει για περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο), έχει να προσφέρει και έναν πλούσιο πολιτισμό, με ιστορία 7000 ετών. Εδώ θα βρει κανείς μερικούς από τους παλαιότερους οικισμούς στον κόσμο, ρωμαϊκές κατακόμβες, μεσαιωνικές πόλεις και, φυσικά, την πλούσια κληρονομιά των Ιπποτών της Μάλτας.

Γκραν Κανάρια

Οι φοβερές παραλίες για σερφ έχουν χαρίσει στη Γκραν Κανάρια το προσωνύμιο «Χαβάη του Ατλαντικού». Φιλόξενο και ανοιχτόμυαλο νησί που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Τα πάρκα νερού στο Πουέρτο Ρίκο γεμίζουν από οικογένειες, ενώ εκείνοι που προτιμούν τις ήσυχες αποδράσεις καταφεύγουν στα απόμερα ψαροχώρια του Μόγκαν. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι δροσερό, ενώ το νότιο θερμό και ξηρό.

Ρόδος

Από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Είναι νησί των αντιθέσεων και εκεί ακριβώς βρίσκεται η ομορφιά της. Στα κοσμοπολίτικα θέρετρα και τις ερημικές παραλίες, στα γραφικά χωριουδάκια που δεν φαίνεται να έχει αγγίξει ο τουρισμός και στις καστροπολιτείες της Ρόδου και της Λίνδου, στα ηλιοκαμένα τοπία και τις καταπράσινες ρεματιές. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κύπρος

Το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου είναι γεμάτο θησαυρούς. Δεκάδες παραλίες με Γαλάζια Σημαία, γραφικά χωριά, μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, υπέροχα κρασιά. Η φυσική της ομορφιά συναγωνίζεται εκείνη της θεάς Αφροδίτης, που σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε εδώ.

Σαντορίνη

Ο καλύτερος τρόπος να την προσεγγίσεις είναι από τη θάλασσα. Η πρώτη φορά που βλέπει ο επισκέπτης την Καλντέρα καθώς πλησιάζει στο λιμάνι είναι ένα θέαμα που όμοιό του δεν υπάρχει στη Μεσόγειο. Αλλά και η θέα από την Καλντέρα προς τη θάλασσα είναι μοναδική, όπως και από το κάστρο της Οίας, με το παγκοσμίου φήμης ηλιοβασίλεμα. Η Σαντορίνη είναι ένα νησί που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Χβαρ

Οι Δαλματικές ακτές είναι το μεγάλο ατού της Κροατίας, και με ένα σκάφος θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τόσο το μαγευτικό Ντουμπρόβινκ (όπου γυρίζεται το «Game of Thrones» όσο και πανέμορφα νησιά όπως τα Μπρατς, Κόρτσουλα και Χβαρ. Στο τελευταίο θα συναντήσετε όμορφους λόφους γεμάτους λουλούδια, καταπράσινους αμπελώνες, υπέροχες παραλίες με απομονωμένους όρμους, αλλά και μια έντονη νυχτερινή ζωή στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης Χβαρ.

Για ακόμη περισσότερες ειδυλλιακές αποδράσεις με σκάφος, εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προσφορές της vyra.com . Για όσους πραγματοποιήσουν κράτηση εξ' ολοκλήρου online από την πλατφόρμα της vyra.com υπάρχει επιπλέον έκπτωση 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider