Αυξάνονται τα τετράστερα και πεντάστερα στη χώρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα τετράστερα και πεντάστερα στη χώρα

Τη συνεχή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, διαπιστώνει η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας την ίδια στιγμή που ο αριθμός των Ελληνικών ξενοδοχείων και camping δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το 2015.

Όπως συμπεραίνεται στην έρευνα που ακτινογραφεί τα μεγέθη και τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ξενοδοχίας το 2016, οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας των μονάδων της χώρας. Αντίστοιχα διαρκώς βαίνει μειούμενος ο αριθμός των 1 και 2 αστέρων ξενοδοχείων της Ελλάδας, ενώ το δυναμικό των ξενοδοχείων 3* παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητο.

Επισκοπώντας κανείς τα δεδομένα της μελέτης του ΙΤΕΠ διαπιστώνει ότι ελληνικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα είναι κατά βάση το μικρό ξενοδοχείο. Το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια ενώ το η κύριαρχη νομική μορφή εκμετάλλευσης είναι προσωπικών επιχειρήσεων με ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Παρά το μικρό του μέγεθος βέβαια, το ελληνικό ξενοδοχείο, ακόμα και εν μέσω κρίσης ,αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης, μόνο την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.

Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων, το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση, αποτελώντας για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων. Για την επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας ο κ. Τσακίρης υπέδειξε ως αποτελεσματική λύση την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, παρουσιάζοντας τη μελέτη, τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΕΠ, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία, τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένων που άγγιξαν τους 35.915 το 2016.

Στην αύξηση της απασχόλησης πρωταθλητής αποδεικνύεται η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 15,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ πρωταθλήτρια στην απασχόληση γυναικών είναι η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθηκε με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Όπως διευκρίνισε για τα συγκεκριμένα νησιά φέτος αναμένεται αύξηση αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσε να αγγίξει προ προσφυγικής κρίσης επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που ο ΦΠΑ κρατήθηκε χαμηλός στις συγκεκριμένες περιοχές αφότου η πολιτεία αναγνώρισε το πρόβλημα.

Ο κ. Τσακίρης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ανέφερε ότι η ποιότητα ων ελληνικών ξενοδοχείων αποτελεί το ανάχωμα στο διεθνή ανταγωνισμό και στον εγχώριο αθέμιτο ανταγωνισμό. «Παρακαταθήκη για τη διασφάλιση της ποιότητας στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας της χώρας αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων από το Ξ.Ε.Ε.», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αναφερθείς στα προβλήματα του κλάδου ο κ. Τσακίρης ανέφερε τον φόρο διαμονής, ο οποίος όπως είπε θα επηρεάσει τα έσοδα των ξενοδοχείων ενώ θα είναι ανασταλτικός παράγοντας και για τις επενδύσεις. Αναφερθείς δε στα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων επεσήμανε ότι το ποσοστό δανεισμού του κλάδου αναλογικά με τα έσοδα που παρουσιάζει και συγκριτικά με άλλους κλάδους της οικονομίας είναι μικρό. Όσο για την μείωση των εσόδων που καταγράφηκε παρά αύξηση των αφίξεων ο κ. Τσακίρης την χαρακτήρισε αναμενόμενη αφού μειώθηκε τόσο ο χρόνος παραμονής όσο και η τουριστική δαπάνη. Για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

Παράλληλα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, το Ξ.Ε.Ε. παρουσίασε και τις πινακίδες με το νέο σήμα πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Οι νέες πινακίδες θα δίνονται στα πιστοποιημένα καταλύματα, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο κ. Τσακίρης η κατάταξη των μονάδων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και καλό θα ήταν να μην προστρέξουν όλοι την τελευταία ημέρα του χρόνου.

Τέλος παραδόθηκαν συμβολικά από το Ξ.Ε.Ε. στα έξι καταλύματα που πρώτα από όλα έλαβαν με την ενεργοποίηση της νέας διαδικασίας κατάταξης, το πιστοποιητικό κατάταξης. Συγκεκριμένα παραδόθηκαν από τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., 3 πινακίδες με αστέρια σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και 3 πινακίδες με κλειδιά σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider