Ανδρεάδης: Ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδρεάδης: Ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας

Τον απολογισμό της θητείας του μετά από έξι χρόνια παρουσίας στην ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), πραγματοποίησε ο πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης, από το βήμα της κλειστής συνεδρίασης της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Όπως ανέφερε, μέσα σε αυτά τα χρόνια τελευταία έξι χρόνια, όπου το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε πάνω από 25%, το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, με capital controls, με ακραία υπερ-φορολόγηση, με την εικόνα της χώρας στο ναδίρ και το country risk στο ζενίθ, ο τουρισμός,κατάφερε να αναπτυχθεί άνω του 30%, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών μας στην Ευρωζώνη και συνεχίζει να απασχολεί, πλέον, άμεσα και έμμεσα έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, το 2016 ο ΣΕΤΕ συμπλήρωσε 25 χρόνια από την ίδρυσή του, με το όραμα των ιδρυτικών Μελών του να παραμένει αναλλοίωτο έως και σήμερα: το τρίπτυχο ποιοτική αναβάθμιση, τουριστική συνείδηση και δράση μετά από έρευνα, σχέδιο και διάλογο με την Πολιτεία. Αυτό το συγκεκριμένο όραμα αλλά και η καταγεγραμμένη στρατηγική για την επίτευξή του είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΣΕΤΕ και κατ' επέκταση του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη.

Παράλληλα ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της χώρας να γίνει ηγέτιδα παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, συμπαρασύροντας με τον τρόπο αυτό και τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές. Όπως σημείωσε ο τουρισμός είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μια μονάδα το ΑΕΠ φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων -αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Αιχμές άφησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και κατά της κυβέρνησης για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, αναφέροντας πως δεν προχώρησε η ολοκλήρωσή του πλαισίου παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Τέλος αναφερθείς στην υπερφορολόγηση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως ο τομέας δεν αντέχει άλλο και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών, για σταθερή φορολογία σε βάθος δεκαπενταετίας αλλά και για επιχειρηματικά κίνητρα, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνα με τον αναθεωρημένο οδικό χάρτη απαιτούνται 3 δισ. ετήσιες επενδύσεις.

Έρευνα MRB για τον τουρισμό.

Θέλοντας να υπογραμμίσει την συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ο κ. Ανδρεάδης παρουσίασε και την μελέτη της MRB που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με αυτή ο τουρισμός στο ευρύ κοινό αντιπροσωπεύει την ελπίδα για την ανάπτυξη. Με ένα αδιαπραγμάτευτο 86% οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης στους Έλληνες, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Εξίσου, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Όσον αφορά τον ΣΕΤΕ, το 91% θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι κατέχουμε την απαραίτητη εμπειρία και τη στρατηγική για τον σκοπό αυτό.

Τέλος προβαίνοντας σε μια αυτοκριτική για την πορεία του στην κεφαλή του Συνδέσμου, ο κ. Ανδρεάδης αναγνώρισε ότι δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε, οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, και την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι δεν «πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον μόνο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας». Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε ότι δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι πιο αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, και η αγροτική παραγωγή.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ συνεχίζονται προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος και ΔΣ του συνδέσμου, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική ανοικτή γενική συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider