Καραβίας: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνουν την ανάκαμψη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνουν την ανάκαμψη

Βαρόμετρο για την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στην 25η ετήσια γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας πως παρά τη μεγάλη προσπάθεια της κοινωνίας, η πρόοδος που καταγράφεται στον τομέα της ανάπτυξης είναι πολύ αργή.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως «έχουμε περάσει από τη φάση της άρνησης, σε εκείνη της παραδοχής πως μέσω επενδύσεων η χώρα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια» τονίζοντας πως η τράπεζα είναι παρούσα και στις τουριστικές επιχειρήσεις αφού ΄οι συνολικές εκταμιεύσεις της ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ παρά τις δυσμενείς συνθήκες. «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μιας μεγάλης μονάδας στη Ρόδο και το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει από έλληνα επιχειρηματία που λαμβάνει χρηματοδότηση από την Eurobank» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επενδύσεις και σε περιοχές όπως είναι η Αττική, η βόρεια Ελλάδα, η Ήπειρος κ.ά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης διευκρινίζοντας πως παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, η οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,5% το 2017. «Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα επιτρέψει την επιστροφή της επενδυτικής δραστηριότητας και ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα καταγράψει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι υγιείς τουριστικές επενδύσεις θα δουν ευκαιρίες επέκτασης και συνεργασιών». Παρά τα δύσκολα μέτρα δημιουργούνται οι προοπτικές για έξοδο από την αβεβαιότητα, για ρύθμιση του χρέους ενώ ανοίγει ο δρόμος και για μελλοντική άρση ή ελάφρυνση των capital controls παρά το αρνητικό πρόσημο του ΑΕΠ».

«Φέτος οι τουρίστες θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ παράλληλα ο τουριστικός τομέας είναι ο πρώτος τομέας που αναμένονται νέες επενδύσεις. Τόσο οι υγιείς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις όσο και οι ξένοι επενδυτές θα δουν ευκαιρίες επέκτασης και μέσω εξαγορών και μέσω τοποθετήσεων σε προβληματικές μονάδες» κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και της σημασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την προβολή της χώρας και την τόνωση των εσόδων. «Ανεξάρτητα από τους πόρους της πολιτείας είναι στοίχημα και υποχρέωση όλων μας να προτάξουμε μια οργανωμένη παρέμβαση σαν ιδιώτες και να πιστούμε ότι ένα μέρος των εσόδων μας πρέπει να το δώσουμε για να παράξουμε πρωτογενή ζήτηση, η οποία θα είναι η καλύτερη επένδυση για όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η Aegean συνέχισε να μεγαλώνει προς όφελος των μετόχων και της χώρας έχοντας προσθέσει 60 νέα δρομολόγια τα τελευταία χρόνια.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε την ανάγκη εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στον κλάδο και ανέφερε πως πρέπει να εκπλείψουν επιτέλους τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της έλλειψης επενδύσεων και της υπερφορολόγησης.

Τη στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις επανέλαβε τέλος και ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment ομίλου ΟΤΕ, προαναγγέλοντας πως ο όμιλος προγραμματίζει έως το 2020 επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία στο δίκτυο των οπτικών ινών, με τις τουριστικές περιοχές να έχουν προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider