Πλησιάζει η ώρα του 5G

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλησιάζει η ώρα του 5G

Η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας με υπερυψηλές ταχύτητες ή αλλιώς 5G μοιάζει να πλησιάζει. Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την απόφαση χορήγησης δωρεάν φάσματος συχνοτήτων στις εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές επικοινωνίες βασισμένες στα πρότυπα της κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς, σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης της χώρας στην 5G εποχή.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η ΕΕΤΤ με την παρούσα δημόσια διαβούλευση, η ΕΕΤΤ επιθυμεί να λάβει απόψεις και σχόλια από την αγορά παροχής υπηρεσιών και δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και όλους τους λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς, σχετικά με την πρόθεσή της να εκδώσει απόφαση σε εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012.

Τα προσωρινά δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για σκοπούς δοκιμαστικής λειτουργίας δικτύων 5ης γενιάς θα εχωρηθούν για ένα έτος σε ζώνες 3400-3800 ΜΗz και 24,25-27,5 GHz. Όσο για τις περιοχές των δοκιμαστικών εκπομπών, σύμφωνα με τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί θα είναι ο ΔήμοςΤρικάλων για την Vodafone, ο Δήμος Καλαμάτας για την Wind και ο Δήμος Ζωγράφου για την Cosmote.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου και οι δοκιμαστικές εκπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2018. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχει ετοιμαστεί και ο διαγωνισμός οριστικής εκχώρησης συχνοτήτων για 5G δίκτυα με την ανάπτυξή τους να υπολογίζεται να ξεκινήσει στα επόμενα δύο χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εποχή υψηλών ταχυτήτων εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής αλλά και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τις μηχανές ενώ θα φέρει πάνω από 2 δισ. στους έλληνες παρόχους, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη της Ericsson η οποία παρουσιάστηκε κατά το ετήσιο Roadshow της Ericsson τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός που θα αξιοποιηθεί, θα ξεπεράσει σε αξία αυτόν που έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Άλλωστε η χώρα μας θα πρέπει να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι το 2025 όλες οι αστικές περιοχές και οι βασικοί άξονες (οδικοί και σιδηροδρομικοί) κάθε κράτους-μέλους πρέπει να καλύπτονται με κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider