Η Alphabet κλείνει την υπηρεσία Google+

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Alphabet κλείνει την υπηρεσία Google+

H Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε ότι κλείνει οριστικά για τους καταναλωτές την υπηρεσία Google+ η οποία δημιουργήθηκε το 2011 ως «αντίπαλον δέος» του Facebook.


H απόφαση αποτελεί μέρος των αναθεωρημένων μέτρων ασφάλειας και αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, τα οποία οι εταιρεία ονομάζει «Project Strobe».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών της υπηρεσίας Google+ εκτέθηκαν σε κίνδυνο την περίοδο μεταξύ του 2015 και του Μαρτίου του 2018, όμως η Google επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αστοχία λογισμικού έδωσε σε εξωτερικούς developers πιθανή πρόσβαση σε ιδιωτικά προφίλ στο Google+ για την εν λόγω περίοδο, μέχρι που εσωτερικοί ελεγκτές ανακάλυψαν το πρόβλημα και το διόρθωσαν.

Υπόμνημα που προετοίμασαν η νομική υπηρεσία και στελέχη αρμόδια της πολιτικής της εταιρείας και κοινοποίησαν σε υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, προειδοποιούσε ότι η αποκάλυψη του ζητήματος πιθανώς να προκαλέσει «άμεσο ρυθμιστικό ενδιαφέρον» και να εγείρει συγκρίσεις με τη διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook στην εταιρεία Cambridge Analytica, αναφέρει η WSJ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι φέρεται επίσης να ήταν ενήμερος επί του σχεδίου να μην ειδοποιηθούν οι χρήστες.

Το Project Strobe, σύμφωνα με την Google, αποτελεί μία προσπάθεια απάντησης στα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων

Περιλαμβάνει αναθεώρηση της δυνατότητας πρόσβασης εξωτερικών developers σε λογαριασμούς Google και δεδομένα συσκευών Android, καθώς και της όλης φιλοσοφίας γύρω από την πρόσβαση εφαρμογών σε δεδομένα.

Μέρος των αποφάσεων αυτών περί ενισχυμένης ασφάλειας είναι το κλείσιμο της υπηρεσίας Google+, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν είχε την επιτυχία που ήλπιζε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Google δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι κάποιος γνώριζε ή εκμεταλλεύτηκε το κενό ασφαλείας στο οποίο αναφέρθηκε το δημοσίευμα της WSJ, ούτε ότι έγινε κατάχρηση των δεδομένων χρηστών.

Η μετοχή της Alphabet, μητρική της Google, υποχωρούσε περισσότερο από 1% στη Wall Street.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider