«Πλώρη» για 31 χώρες βάζει η Viva Wallet

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πλώρη» για 31 χώρες βάζει η Viva Wallet

Φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στο εξωτερικό έχει η Viva Wallet, η πρώτη «μη τράπεζα» που πήρε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και κατόρθωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια να εκτινάξει τους όγκους της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Είμαστε ένα εργοστάσιο πληρωμών που εκκαθαρίζει συναλλαγές σε τρία νομίσματα και έξι γλώσσες», δήλωσε ο δρ Γιάννης Λάριος, Business Development Director της εταιρείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη.

O όμιλος εκτίναξε τα κέρδη του το 2017 σε 20,4 εκατ. ευρώ, από 15,7 εκατ. το 2016, 10,4 εκατ. το 2015 και 6 εκατ. ευρώ το 2014, την πρώτη χρονιά που λειτούργησε με την άδεια του Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος της ΤτΕ. Η εταιρεία holding επανήλθε μετά από δύο έτη σε θετικό EBITDA (144 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 25 χιλ. ευρώ) καθώς και σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα (180 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 264 χιλ. ευρώ).

Η αξία της Viva Wallet ανέρχεται σήμερα σε 35 εκατ. ευρώ, με το μισό περίπου ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στους τρεις ιδρυτές της και το υπόλοιπο ποσοστό στο fund DECA και την οικογένεια Λάτση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία κατόρθωσε να συνεχίσει τη δυναμική της ανάπτυξη παρά την επιβολή των capital controls το 2015, η οποία ανέστειλε τα σχέδιά της αλλά δεν ανέκοψε την εντυπωσική της πορεία.

«Η Viva τρέχει μαραθώνιο, όχι 100άρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Καρώνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τονίζοντας ότι «η Viva δεν είναι βεγγαλικό».

Το «άνοιγμα» στο εξωτερικό

Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει νέο επενδυτικό γύρο με στόχο αύξηση κεφαλαίων από funds του εξωτερικού. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2019 και θα δώσει στη Viva τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο της επέκτασής της σε νέες αγορές.

«Τα επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να τα αντλείς από τη αγορά όταν τα έχεις ανάγκη για λόγους επιβίωσης, αλλά για να πετύχεις πολλαπλασιαστικά οφέλη», εξήγησε ο κ. Καρώνης. Ερωτηθείς πού σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, ο ίδιος δήλωσε στο insider.gr ότι «θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο στο εξωτερικό».

Η άδεια που έχει λάβει η εταιρεία από την Τράπεζα της Ελλάδος ισχύει για τις 31 χώρες του ΕΟΧ και αυτό είναι το «ταβάνι» που θέτει η ίδια η Viva για την επέκτασή της -προς το παρόν.

Σήμερα λειτουργούν γραφεία της Viva στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Οι τοποθεσίες αυτές επιλέχθηκαν για στρατηγικούς λόγους και δεν απαιτείται υποκατάστημα σε κάθε χώρα λειτουργίας της εταιρείας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση άδειας Ψηφιακής Τράπεζας, η οποία θα της παρέχει και τη δυνατότητα τήρησης αποταμιευτικών λογαριασμών (καταθέσεων).

Σημειώνεται, ότι μόλις στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της Viva Wallet σε τέσσερις χώρες του εξωτερικού -Βρετανία, Βέλγιο, Κύπρος και Ρουμανία– το 10% των συνολικών της συναλλαγών προέρχονται από τερματικά του εξωτερικού. Τα μεγέθη αυτά καταδεικνύουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που προσφέρει η ευρωπαϊκή αγορά, η οποία είναι κατακερματισμένη ως προς τις πληρωμές, όπως ανέφερε ο κ. Καρώνης.

«Για το άνοιγμα στο εξωτερικό δουλέψαμε σκληρά 2,5 χρόνια, μελετήσαμε διεξοδικά τις αγορές, τις ιδιαιτερότητες των πληρωμών, το νομικό καθεστώς, και προσαρμόσαμε τις υπηρεσίες στη γλώσσα και την κουλτούρα της κάθε χώρας», σημείωσε ο CEO της εταιρείας.

Οι καινοτομίες της Viva Wallet

Η καινοτομία της Viva Wallet, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι έχει παρακάμψει τους «μεσάζοντες» των πληρωμών, εξασφαλίζοντας απευθείας πληρωμές από τη Mastercard και τη Visa. Έτσι, έχει το περιθώριο να προσφέρει τις υπηρεσίες της με πολύ ανταγωνιστικούς όρους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επικέντρωση της εταιρείας είναι οι επιχειρήσεις και όχι οι ιδιώτες, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της, μια επιχείρηση μπορεί να ανοίξει λογαριασμό στη Viva σε λίγα μόλις λεπτά από την πλατφόρμα της εταιρείας στο Internet. Η Viva Wallet είναι σε θέση να προσθέτει στον «στόλο» της 6.500 – 7.000 νέα τερματικά (POS) σε μία μόνο ημέρα, ανταποκρινόμενη άμεσα στις ανάγκες των Ελλήνων και Ευρωπαίων πελατών της.

Η τελευταία καινοτομία της εταιρείας είναι η μηδενική προμήθεια εκκαθάρισης συναλλαγών που προσφέρει -από τις 2 Ιουλίου- στους συνεργαζόμενους εμπόρους της, εφόσον χρησιμοποιούν τις νέες χρεωστικές κάρτες Viva Wallet για τις πληρωμές τους. Η νέα προσφορά αφορά τόσο σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τερματικά αποδοχής καρτών Viva Wallet με φυσική παρουσία κάρτας, όσο και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο) και αποτελεί πανευρωπαϊκή καιντομία, όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία λανσάρει μια σειρά χρεωστικών καρτών για τις εταιρείες, οι οποίες εκτός από τη μηδενική προμήθεια εκκαθάρισης συναλλαγών, θα μπορούν να επωφελούνται και από την καλύτερη διαχείριση των εταιρικών τους δαπανών. Σημειώνεται ότι οι αναλήψεις μετρητών από τις χρεωστικές κάρτες πραγματοποιείται δωρεάν από τα ΑΤΜ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν, επίσης, τα νέα της «έξυπνα» τερματικά με τεχνολογία Android, με ιδιαίτερα προσιτές τιμές για τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες που ξεκινούν από 21 ευρώ. «Τα POS της Viva είναι μικροί υπολογιστές», εξηγεί ο κ. Λάριος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider