Αυτές είναι οι καλύτερες μάσκες VR που μπορείτε να αγοράσετε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές είναι οι καλύτερες μάσκες VR που μπορείτε να αγοράσετε

Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένα από τα επόμενα σύνορα της τεχνολογίας και ήδη αναπτύσσεται ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για να βυθιστείτε στο παιχνίδι, στα βίντεο ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα βέβαια, έτσι και οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας αποτέλεσαν στοίχημα για πολλούς κατασκευαστές με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πρέπει να διαλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα μασκών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ποιές είναι όμως οι καλύτερες και τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε κάποια;

Στην περίπτωση που είστε αρχάριοι θα έρθετε αρχικά αντιμέτωποι με το δίλλημα ενσύρματα ή ασύρματα. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε γι αυτό είναι πως τα ενσύρματα ακουστικά – αυτά δηλαδή που συνδέονται με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου – έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να τρέξουν πιο βαριά παιχνίδια. Αντιθέτως τα ασύρματα ακουστικά έχουν περιορισμένη συνδεσιμότητα συσκευών άρα δεν μπορούν να χειριστούν πραγματικά ισχυρές εφαρμογές και παιχνίδια.

Κάτι άλλο που θα σας απασχολήσει στην περίπτωση που αναζητάτε για πρώτη φορά μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας είναι το είδος του υπολογιστή ή της κονσόλας στην οποία θα τα συνδέσετε. Δεν έχει νόημα να επιλέξετε ενσύρματη μάσκα αν ο υπολογιστής σας είναι ανίσχυρος – δεν μπορεί δηλαδή να επεξεργαστεί βαριά παιχνίδια με εντυπωσιακά γραφικά. Ελέγξετε ξανά τις προδιαγραφές που χρειάζεστε πριν αγοράσετε το σετ μικροφώνου-ακουστικού αλλά και το λογισμικό και λειτουργικό σύστημα με το οποίο είναι συμβατό.

Τα περισσότερα high-end ακουστικά, όπως τα HTC Vive Pro και Oculus Rift, μπορούν να τρέξουν μερικά παιχνίδια Steam. Άλλα όπως το Lenovo Mirage Solo, τρέχουν εφαρμογές και παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα για την πλατφόρμα Daydream της Google. Ας δούμε όμως αναλυτικά έναν οδηγό προς ναυτιλωμένους.

HTC Vive Pro - Ο ρεαλισμός της εικονικής πραγματικότητας

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως τα ακουστικά της HTC Vive Pro είναι άνετα, ισχυρά και έχουν υψηλή ανάλυση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό και ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις σας.

Κι αν στην αρχή η καλύτερη επιλογή ακουστικών για κάποιον που ήθελε υψηλές αποδόσεις ήταν τα Oculus Rift σήμερα τα HTC Vive Pro φαίνεται να έχουν κερδίσει το παιχνίδι τόσο για το ρεαλιστικό αποτέλεσμα και την υψηλής ανάλυσης οθόνη όσο και για το μεγάλο εύρος των παιχνιδιών και των εφαρμογών με τα οποία είναι συμβατά.

Συνδέονται με τον υπολογιστή σας για να ανταποκριθούν σε απαιτητικά παιχνίδια ωστόσο θα πρέπει να διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά για το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως κάρτα γραφικών GTX 970 ή και καλύτερη θύρα USB 3.0 και diplay port 1.2 ή νεότερη.

Μπορείτε να ελέγξετε όλα τα χαρακτηριστικά εδώ https://www.vive.com/us/product/vive-pro/.

Υπάρχει και ασύρματος αντάπτορας για το Vive Pro και παρότι θα χρειαστείτε έναν ισχυρό υπολογιστή και θα έχετε διάρκεια ζωής μπααρίας μόνο 3 ώρες αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει τις κινήσει σας για ορισμένα παιχνίδια.

Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της αγοράς είναι η καλύτερη οθόνη σε σχέση με τα υπόλοιπα, αφού έρχονται με ανάλυση 2,880 Χ1.600 Pixel και ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτό που βλέπετε δεν θα πιξελιάζει καθόλου αλλά θα είναι το πιο ρεαλιστικό που θα βρείτε. Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό ποιότητας είναι και το λειτουργικό ενώ τα ακουστικά υποστηρίζουν και παιχνίδια STEAM δηλαδή θα έχετε μια πιο διευρυμένη γκάμα στη διάθεσή σας και η λίστα όλο και θα μεγαλώνει.

Τα μειονέκτημα στην περίπτωσή τους είναι η τιμή.

Lenovo Mirage Solo - Για πραγματική ελευθερία κινήσεων

Ωραία σχεδιασμένη, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων είναι και αυτή της Lenovo ειδικά στην περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μάσκα χωρίς υπολογιστή.

Εάν δηλαδή ψάχνετε μια μάσκα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείται κι εκτός σπιτιού σε κάθε περίσταση αυτή αποδεικνύεται η καλύτερη.

Η Lenovo Mirage Solo είναι η μόνη μάσκα που υποστηρίζει έξι βαθμούς ελευθερίας (6dof), δηλαδή ότι δεν σας περιορίζει να κουνάτε μόνο το κεφάλι σας αλλά και ολόκληρο το σώμα σας καθώς και να αλληλεπιδράτε με ένα εικονικό περιβάλλον.

Η Lenovo αποκαλεί την συγκεκριμένη τεχνολογία WorldSense. Πέρα από αυτό, η συγκεκριμένη μάσκα εικονικής πραγματικότητας είναι εφοδιασμένη με τον Snapdragon 835 της Qualcomm, 4 GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου ενώ είναι συμβατή και με την πλατφόρμα της Google, Daydream.

Η μάσκα έρχεται με οθόνη 2.560 χ 1.440 pixels.

Όσο για το Google Daydream η αξία του τεκμαίρεται για μερικούς. Παρόλο που είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα και διαθέτει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εφαμογών και παιχνιδιών, μερικοί προτιμούν το Oculus Go, με πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη βιβλιοθήκη περιεχομένου. Μιας και οι γνώμες διίστανται λοιπόν καλό θα ήταν να ελέγξετε την βιβλιοθήκη του Daydream πριν την αγορά ώστε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για εσάς.

Όσο για τα μειονεκτήματά του και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλο από την υψηλή τιμή του σε σύγκριση με το Oculus Go.

PlayStation VR headset - Το κατάλληλο για τους λάτρεις του Playstation

Εάν είστε φανατικοί του Playstation κι έχετε στην κατοχή σας ένα PlayStation 4 ή PlayStation 4 Pro, τότε ιδανική για εσάς είναι η ομώνυμη μάσκα, PlayStation VR.

Το PSVR είναι μια μάσκα που δεν χρειάζεται να συνδεθεί με κάποιον ισχυρό υπολογιστή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας απλά το συνδέετε με ένα playstation. Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί με τόσο με PS4 όσο και με το PS4 Pro με το τελευταίο δε προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευκρίνεια στην εικόνα. Ωστόσο και αυτή η μάσκα έχει τους περιορισμούς της με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι η ανάλυση της που φτάνει στα 2.160 x 1.920 pixel, λίγο μικρότερη δηλαδή από αυτή των αντιπάλων.

Δεδομένης της σειράς εξαιρετικών παιχνιδιών που προσφέρει το PlayStation 4 με το οποίο είναι συμβατή είναι σίγουρα μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσετε.

Oculus Go - Μια δυνατή οικονομική επιλογή

Η Oculus έχει πέραση όχι απλά ως high-end desktop μάσκα, με την Oculus Rift, αλλά και για την πρόσφατη μετακίνησή της σε VR για κινητό με την Oculus Go. Η Oculus Go υπήρξε μάλιστα σοβαρός υποψήφιος για τον τίτλο της καλύτερης μάσκας εικονικής πραγματικότητας πριν της κλέψει τον τίτλο η Lenovo Mirage Solo.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: η Oculus Go είναι μακράν η καλύτερη μάσκα VR με λογική τιμή. Το θετικότερο δε είναι ότι με την Oculus Go έχετε πρόσβαση σε ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών και παιχνιδιών, όπως είχε αναφερθεί κατά την κυκλοφορία της σε 1.000 εφαρμογές.

Πέρα από αυτό εξαιρετικές είναι και οι προδιαγραφές του. Η ανάλυστη της οθόνης φτάνει τα 2.560 x 1.440 pixels ενώ ο επεξεργαστής είναι ο Snapdragon 821 της Qualcomm με αποθηκευτικό χώρο 32GB ή 64GB.

Αν ψάχνουμε ωστόσο για μειονεκτήματα μπορούμε να αναφέρουμε την μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας (2-3 ώρες) αλλά και το γεγονός ότι είναι σχετικά βαριά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider