Παράνομο το 61% του εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράνομο το 61% του εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα

Πολύ πάνω από το 50% των εγκατεστημένων συστημάτων λογισμικού της χώρας στερούνται αδειοδότηση συνεχίζοντας να αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για τον κλάδο στερώντας εμπορική αξία ύψους 173 εκατ. δολαρίων από τις εταιρείες που το διαθέτουν. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα μη νόμιμα αδειοδοτημένα προϊόντα λογισμικού αντιπροσωπεύουν σήμερα το 61% των εγκατεστημένων συστημάτων - το υψηλότερο στη Δυτική Ευρώπη αλλά και υψηλότερο από το μέσο όρο της Κεντρικής Ευρώπης.

Πέρα βέβαια από την υστέρηση των εσόδων το αυξημένο ποσοστό μη αδειοδοτημένου λογισμικού εγκυμωνεί και κινδύνους αφού αποτελείευκολότερο στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες. Όπως επισημαίνει η έρευνα της BSA οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξαλείψουν το μη αδειοδοτημένο λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο στα δίκτυα τους και να εισάγουν σύστημα Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software AssetManagement) για τη μείωση του κινδύνου των κυβερνοεπιθέσεων και την προαγωγή του τελικού αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού 2018: Διαχείριση Λογισμικού: Επιτακτική Ανάγκη Ασφάλειας, Επαγγελματική Ευκαιρία» την οποία αναδημοσιεύει ο SEPE.gr ποσοτικοποιεί την ένταση και την αξία του μη αδειοδοτημένου λογισμικού, που βρίσκεται εγκατεστημένο σε προσωπικούς Η/Υ σε περισσότερες από 110 χώρες και περιοχές και περιλαμβάνει σχεδόν 23.000 απαντήσεις από καταναλωτές, εργαζόμενους και CIOs.

Αναφερθείς στην παγκόσμια εικόνα η έρευνα επισημαίνει πως η χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού, αν και ελαφρώς μειωμένη, είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη. Το μη αδειοδοτημένο λογισμικό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε ανησυχητικά επίπεδα, με ποσοστό 37% να αφορά λογισμικό εγκατεστημένο σε προσωπικούς Η/Υ - σημειώνεται πτώση μόνο δύο μονάδων από το 2016. Οι CIOs αναφέρουν ότι το μη αδειοδοτημένο λογισμικό είναι όλο και περισσότερο επικίνδυνο και ακριβό. Το κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από μη αδειοδοτημένο λογισμικό κοστίζει στις εταιρείες παγκοσμίως σχεδόν 359 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η όλο και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς το αδειοδοτημένο λογισμικό, αναδεικνύεται, σήμερα, σε οικονομικό παράγοντα και ταυτόχρονα, σε επιτακτική ανάγκη ασφάλειας. Όταν οι εταιρείες κάνουν πρακτικά βήματα προς την ενίσχυση της διαχείρισης του λογισμικού τους, μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους έως και σε ποσοστό 11%. Οι επιχειρήσεις, σήμερα, μπορούν να κάνουν ουσιαστικά βήματα για να βελτιώσουν τη διαχείριση του λογισμικού τους. Έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση μέχρι και 30% στα ετήσια έξοδα λογισμικού, εφαρμόζοντας ένα δυναμικό πρόγραμμα Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού και βελτιστοποίησης της αδειοδότησης λογισμικού.

Μεγάλο θα είναι το όφελος βέβαια και στην ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της εταιρείας, εάν το λογισμικό είναι μη αδειοδοτημένο, οι επιχειρήσεις διατρέχουν ένα σημαντικό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν, συχνά, σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, οι CIOs παρατήρησαν ότι η κλοπή προσωπικών και εταιρικών δεδομένων είναι το πρωταρχικό μέλημα τους αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό, που μπορεί να συνοδεύει μη αδειοδοτημένο λογισμικό. Κατά συνέπεια, περισσότεροι από τους μισούς CIOs, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας ως το νούμερο ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφεύγεται το μη αδειοδοτημένο λογισμικό (54 %), με δεύτερο λόγο το μικρότερο κίνδυνο που διατρέχουν λόγω νομικών ζητημάτων (43%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider