Προσοχή: Αυτή είναι η νέα απάτη με τα iPhone

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσοχή: Αυτή είναι η νέα απάτη με τα iPhone

Πολύ καιρό τώρα κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο ιστοσελίδες που διατείνονται ότι σου προσφέρουν δωρεάν, με έκπτωση άνω του 70%, ή με ένα συμβολικό ποσό ένα iPhone και μάλιστα ένα iPhone Χ, την ναυαρχίδα της εταιρείας που κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ. Ο λόγος σχεδόν πάντα πανομοιότυπος: η μείωση των πωλήσεων της Apple... Το τελευταίο αντίστοιχο πληρωμένο περιεχόμενο που διαφημίζεται τις τελευταίες ώρες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, προσφέρει ένα iPhone X έναντι 1 ευρώ και μάλιστα στους Έλληνες (αν μπειτε στο site από την Ελλάδα ...).

Το πληρωμένο άρθρο σε ανακατευθύνει στη σελίδα First News και διατείνεται ότι δίνει ένα iPhone έναντι ενός ευρώ. Μάλιστα η εν λόγω ευκαιρία έρχεται και αφορά την Ελλάδα - «Εάν ζεις στην Ελλάδα και θέλεις ένα iPhone X αυτό θα είναι το πιο ενδιαφέρον άρθρο που θα διαβάσεις» (f you live in Greece and want the new iPhone X, then this would be the most exciting article you'll ever read)

Όπως θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ο αρθρογράφος του advertorial, ο οποίος παραμένει ανώνυμος αναφέρει ότι αν κάποιος ζει στην Ελλάδα, ναι αυτή τη μακρινή χώρα με την πολυετή κρίση, και θέλει ένα iPhone X τότε θα ενθουσιαστεί με το παρακάτω άρθρο.

Η Apple, αυτή της Καλιφόρνια δίνει τα νέα iPhone X των 256 GB παρακαλώ έναντι ένα ευρώ, ως μέρος ειδικής προωθητικής καμπάνιας σε συνεργασία με την Organizejobs – εδώ υπάρχει απευθείας Link το οποίο ουδεμία σχέση έχει με organizejobs και σε ανακατευθύνει σε μια σελίδα ονόματι junebox.club με έδρα τη Σαγκάη – γιατί έχει πέσει πολύ το μερίδιο αγοράς της στη χώρα.

Όπως εξηγεί στην αρθρογράφο ο marketing Manager ποιάς εταιρείας ποιάς χώρας ποιού πλανήτη δεν ξέρουμε, Joel Branson, όντας συγκλονισμένη η Apple που το μερίδιό της έχει πέσει στο 35% της ελληνικής αγοράς – να σημειωθεί εδώ ότι το μερίδιο αγοράς της Apple σε αξία πωλήσεων κυμαίνεται λίγο πάνω του 30% και θεωρείται εξαιρετικό ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από άποψη τεμαχίων το μερίδιο κυμαίνεται στο 8% - αρχίζει να χαρίζει την ναυαρχίδα της για να πείσει τον κόσμο να την χρησιμοποιήσει.

Το άρθρο διατείνεται ότι η αρθρογράφος το δοκίμασε έβαλε τα στοιχεία της την πιστωτική της δηλαδή και το email της και μετά της έστειλαν το iPhone X με δωρεάν μεταφορικά και ένα ακόμα δώρο χάρην της προσφοράς.

Η φωτογραφία της αρθρογράφου περιχαρής με το iPhone X ανά χείρας ξεπροβάλλει στην μέση του άρθρου όπου και μας πληροφορεί ότι ενώ εξ αρχής θεώρησε ότι επρόκειτο για απάτη μέσα σε τρεις μέρες ήρθε το iPhone X από την Σανγκάη κι έκτοτε δεν σταματά να προμοτάρει το γεγονός το οποίο θα διαρκέσει για μόνο λίγες ώρες ακόμα.

Πέρα από το πλήθος ανακριβειών που βρίσκονται διασκορπισμένες στο άρθρο δεν θα ήταν δυνατό η Apple, το εμπορικό σήμα με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως για επτά συναπτά έτη να εκποιεί το πιο σύγχρονο μοντέλο της. Η πολιτική της εταιρείας δεν περιλάμβανε ποτέ τις μεγάλες εκπτώσεις και τις προσφορές των συσκευών ενώ ακόμα και τα παλιά μοντέλα της έχουν συνήθως υψηλή μεταπωλητική αξία.

Για να το πούμε απλά «δεν έχει υπάρξει στον πλανήτη δωρεάν iPhone από την Apple, όσοι ιστότοποι και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα κι αν έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν για το αντίθετο. Το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές, μια απλή αναζήτηση στο Google ή και στο Facebook θα σας εμφανίσει πλήθος αντίστοιχων δημοσιεύσεων που αφορούν σε άλλη κάθε φορά χώρα. Άλλοι προτίθενται να σας στείλουν ένα iPhone δωρεάν εάν εγγραφείτε σε κάποιον ινδικό ιστότοπο και προσκαλέσετε σε αυτόν 50 φίλους, άλλοι ανακατευθύνουν τους χρήστες στο Xpango, μια ιστοσελίδα πυραμίδα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ZeroFox μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν 532 αντίστοιχες σελίδες μόνο στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα Facebook, Instagram, YouTube και Google+. Οι απλούστερες εξ' αυτών ζητούσαν από τους χρήστες να κάνουν like ή να ακολουθήσουν την σελίδα, ώστε να αυξήσουν τους χρήστες και να προωθήσουν περιεχόμενο μέσα από αυτές κερδίζοντας τα δέοντα.

Εβδομήντα τέσσερις σελίδες ανακατεύθυναν τους χρήστες σε σελίδες κακόβουλου λογισμικού. Οι λοιπές, που συνιστούν και πλειοψηφία σύμφωνα με την ZeroFox, ζητούσαν απλά να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία για να λάβουν το δωρεάν iPhone τους «ψαρεύοντας» τα μελλοντικά θύματά τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή της ZeroFox, Φιλ Τούλι, οι απάτες δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα «ελπίσουν στο ανέλπιστο». «Κάθε φορά που κάποιος προσφέρει ένα iPhone δωρεάν, η πιθανότητα να είναι νόμιμο ή και πραγματικό είναι όχι απλά χαμηλή, αλλά μηδενική».

Παρότι η έρευνα της ZeroFox επικεντρώνεται σε κοινωνικές πλατφόρμες, αντίστοιχες ψευδείς προσφορές υπάρχουν και σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. Το αυτό αποδεικνύουν τα στατιστικά της Google, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10 άτομα ημερησίως αναζητούν στον παγκόσμιο ιστό τη φράση «Free iPhone» ( δωρεάν iPhone).

Αν και οι μηχανισμοί αναφοράς των ψευδών σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν εδώ και καιρό – το Facebook συμβουλεύει τους χρήστες να καταγγέλλουν μια σελίδα όταν εκτιμούν ή διαπιστώνουν ότι πρόκειται για απάτη – τέτοιου είδους ψεύτικοι διαγωνισμοί και προσφορές συνεχίζονται. Η διάρκειά ζωής τους συνήθως δεν ξεπερνά την μιάμιση ημέρα, σύμφωνα με τον Τούλι αλλά ακόμα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνουν να παραπλανήσουν αρκετούς, αφού οι επίδοξοι κυβερνοεγκληματίες γίνονται όλο και πιο ευρηματικοί.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις λοιπόν, ένα ρητό θα πρέπει να σας έρχεται στο νου και να λαμβάνεται υπόψη: «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό»!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider