Τα τυχερά παιχνίδια στο στόχαστρο του ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τυχερά παιχνίδια στο στόχαστρο του ΟΤΕ

Την απόφαση να διευρύνει τις δραστηριότητές του και να εισαχθεί σε νέες αγορές υπό προϋποθέσεις πήρε ο όμιλος του ΟΤΕ, κατά την χθεσινή τακτική συνέλευση, όπου και ενέκρινε την τροποποίηση του σκοπού της εταιρείας συμπεριλαμβάνοντας πλέον τα τυχερά παιχνίδια, τον τομέα των ασφαλειών και των ηλεκτρονικών πληρωμών (e-payments).

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ και στις τρεις προαναφερθείσες αγορές το παραδοσιακό μοντέλο αλλάζει ραγδαία με όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και των υπηρεσιών να πραγματοποιείται μέσω έξυπνων συσκευών (κινητών, tablets κ.α). «Πολλές υπηρεσίες μετακινούνται από τον παραδοσιακό τρόπο που ξέραμε στα κινητά τηλέφωνα και στα tablets. Ως, λοιπόν, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, πρόθεσή μας είναι να δραστηριοποιηθούμε σε αγορές που είναι συσχετισμένες με τη δική μας. Μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε και εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αξιοποιήσουμε την αγορά των παιγνίων. Ωστόσο το πώς θα προχωρήσουμε θα το δούμε στην πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο όμιλος έχει ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές συζητήσεις στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών ενώ αρκετά ώριμες είναι οι συζητήσεις και τα σχέδια στον τομέα των ασφαλειών και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ αποτελεί την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα και βρίσκεται σε ισχυρή θέση δημιουργώντας τις υποδομές της νέας εποχής. Όπως προκύπτει από την μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου ΟΤΕ στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ. Η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητας του Ομίλου στην απασχόληση φτάνει τις 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας αντιστοιχώντας σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Όσο για την συνολική επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ, ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές. Επιπλέον, όπως σημείωσε, ο όμιλος αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναφερθείς στον απολογισμό της περσινής χρονιάς ο κ. Τσαμάζ τόνισε στους μετόχους πως ήταν μια καλή χρονιά για τον όμιλο, με ενισχυμένες επιδόσεις, επέκταση και εκσυγχρονισμό δικτύων αλλά και εδραίωση της ηγετικής θέσης του ΟΤΕ στην αγορά μέσω της άριστης εμπειρίας που προσφέρεται στον πελάτη.«Τα αποτελέσματά αντάμειψαν την εμπιστοσύνη των πελατών, των συνεργατών, των ανθρώπων μας και των μετόχων μας» σημείωσε.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε, τα έσοδα λιανικής σε κινητή και σταθερή κινήθηκαν ανοδικά σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορο internet, όπου και επεκτείναμε σε χρόνο ρεκόρ το δίκτυο οπτικών ινών μας αλλά και για υπηρεσίες τηλεόρασης, όπου και ενισχύσαμε το περιεχόμενο μας. Συνολικά το 2017 ενισχύθηκε το μείγμα εσόδων από τις τέσσερις μεγαλύτερες δραστηριότητες μας σταθερή και κινητή σε Ελλάδα και Ρουμανία, τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Για να επιτευχθεί αυτό αυξήσαμε σημαντικά τις επενδύσεις. Σχεδόν 600 εκατ.ευρώ επενδύθηκαν μόνο στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθούν υπερσύγχρονα δίκτυα που καλύπτουν τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ενώ σε ολόκληρο τον όμιλο ΟΤΕ το επενδυθέν ποσό έφτασε σχεδόν τα 800 εκατ. Το επενδυτικό μας πλάνο επανέρχεται σταδιακά σε κανονικά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

Όσο για τους μελλοντικούς στόχους και δράσεις το Ομίλου ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ θα επενδύσει έως 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2022 σε οπτικές ίνες, ότι έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναλαμβάνοντας δράσεις που ενισχύουν την ψηφιακή εμπειρία των πελατών, ότι θα συνεχίσει την αναβάθμιση των καναλιών επικοινωνίας με τους πελάτες μέσω εξελιγμένων mobile apps και άλλων πρωτοβουλιών αλλά και την παροχή ψηφιακών εργαλείων σε επιχειρήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και μετασχηματισμό τους.

«Οι αποφάσεις, η στρατηγική και η καθημερινή λειτουργία μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με την κουλτούρα ανάπτυξης που συνεχώς καλλιεργούμε, αλλά και με το όραμά μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Και το 2018, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην οικονομία, την κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων η οποία παρουσιάστηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, τονίζοντας ότι το μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή για το 2017 είναι υπερδιπλάσιο του περσινού μερίσματος και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πολιτική αμοιβών».

Να σημειωθεί ότι πλέον το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με μόνο δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, από τα τέσσερα που ήταν μέχρι χθες, σε συνέχεια της πρόσφατης πώλησης του 5% του ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Κατά την χθεσινή συνέλευση εξελέγησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Σκευοφύλαξ (συμμετέχει ήδη στο Δ.Σ.) και Γιάννης Φλώρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider