Cosmos: Επενδύσεις 5 εκατ. στην επόμενη τριετία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cosmos: Επενδύσεις 5 εκατ. στην επόμενη τριετία

Σε επενδύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ θα προχωρήσει ο όμιλος Cosmos Business Systems μέσα στην επόμενη τριετία όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα και 10 ετών στην Κύπρο.

Το επενδυτικό πλάνο όπως διευκρινίστηκε θα χρηματοδοτηθεί από την επιχείρηση και τον τραπεζικό τομέα, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πηγές χρηματοδότης ( ιδιωτική ή /και δημόσια τοποθέτηση) και θα αφορά κυρίως Ανθρώπινο Δυναμικό, Υποδομές Data Center και Disaster Recovery , και Κεφάλαιο Κινήσεως , ώστε να υλοποιηθούν με επιτυχία τα νέα μεγάλα έργα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία συμμετέχει ήδη σε έργα αξίας 100 εκατ. ευρώ ενώ θα αναμένεται και νέο κύμα επενδύσεων σε πληροφορική του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του πακέτου Juncker, συνολικού ύψους 2 δισ. Από τα 5 εκατ. που θα επενδυθούν την επόμενη τριετία το ένα εκατομμύριο θα αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό τα δύο σε υποδομές (data center, disaster recovery , 1,5 εκατ. σε working capital και 0,5 εκατ. σε τεχνογνωσία.

«Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις Τεχνολογίας οι οποίες άντεξαν την 10ετία της κρίσης, προφανώς θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην διαμόρφωση της νέας εποχής που θα σηματοδοτηθεί από το τέλος της περιόδου αυτής. Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, θα δώσει ισχυρή ώθηση στις Ελληνικές Επιχειρήσεις που έχουν τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια. Η Cosmos , πιστεύουμε ότι θα έχει ηγετική θέση στην νέα , εντελώς διαφορετική, περίοδο που έρχεται και διαμορφώνεται από τις διεθνείς τάσεις , της «συνδρομητικής πληροφορικής» , του centralized computing, του IOT και των εξελιγμένων μορφών διαχείρισης λογισμικού Big Data, και Artificial Intelligence. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις ασφάλειας, θα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού. Για να γίνουν οι στόχοι αυτοί πράξη, χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο εκπονήσαμε και πρόκειται να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Δημήτρης Δάφνης. Πλέον, όπως σημείωσαν τα στελέχη της Cosmos πλέον δίνεται έμφαση και σε έργα outscourcing, από την καινούργια χρονιά η εταιρεία θα λειτουργεί σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον και τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν και την συνδρομητική πληροφορική.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος Cosmos Business Systems αποτελεί έναν από τους βασικούς Systems Integrators της Ελληνικής και Κυπριακής Αγοράς, σε τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών. Μεταξύ των έργων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται από τον δημόσιο τομέα το Κτηματολόγιο και ο υπερυπολογιστής της ΕΔΕΤ ενώ από τον ιδιωτικό η Cosmos έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως IKEA, WWF, Εθνική Τράπεζα, και άλλες. H αναλογία των έργων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι περίπου 60% - 40%, με τον δημόσιο τομέα όμως να παρέχει το 75% των εσόδων της εταιρείας, παρά τα 8-9 εκατ. οφειλές του δημοσίου.

Όσον αφορά στο τρέχον έτος, ο κ. Δάφνης διευκρίνισε ότι η Cosmos έχει κινηθεί εξαιρετικά καλά σημειώνοντας αύξηση δραστηριότητας της τάξης του 60% λόγω μιας κεντρικής εγκατάστασης που ανέλαβαν στο Ιλλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος για το 2021 είναι μετά και τις επενδύσεις των 5 εκατ. ο τζίρος να φτάσει τα 36 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησαν είναι αναγκαίο να επέλθει μια οικονομική σταθερότητα και κερδοφορία ώστε να διατηρήσουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και από πλευράς προϊόντων και παράλληλα να επεκταθούν και στις αγορές του εξωτερικού Σύμφωνα δε με τις τωρινές ενδείξεις τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο αφού θα υπάρξει συγκέντρωση αγοράς. Ο στόχος χαρακτηρίζεται εφικτός αν αναλογιστεί κανείς, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, πως όλα αυτά τα χρόνια και παρότι συλλογικά ο κλάδος πάσχει από αδράνεια η Cosmos είναι κερδοφόρα - μόνο το 2017 τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 1,4 εκατ. ευρώ.

Κατά την συνέντευξη, έγινε μια εκτενής αναδρομή στην ιστορία της αγοράς και της επιχείρησης, από το 1988 και ειδικά μετά την εξαγορά της το 2000 από το σημερινό management, ενώ παράλληλα έγινε και ανάλυση της σημερινής κατάστασης της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας το στίγμα των επιχειρηματικών σχεδίων του ομίλου της επόμενης τριετίας 2019-2021.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία συστάθηκε το 1984 ωστόσο η επίσημή ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε το 1988. Χρονιά κλειδί στην πορεία της υπήρξε το 2000 όπου η τωρινή διοίκηση εξαγόρασε την εταιρεία. Να σημειωθεί ότι μετοχές της Cosmos διαθέτουν τόσο η Quest όσο και η Vodafone με ποσοστό της τάξης του 17% έκααστος. Από το 2000 κι έπειτα η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς. Την διετία 2009 - 2010 μάλιστα προχώρησε την γεωγραφική επέκτασή της ανοίγοντας γραφεία στην Θεσσαλονίκη και δημιουργώντας την CBS IT Cyprus, από την πορεία της οποίας τα στελέχη δηλώνουν ικανοποιημένα. Τρία χρόνια αργότερα το 2013 – 2014 η εταιρεία αναλαμβάνει πολλά έργα κυρίως του δημόσιου τομέα επιτυχγάνοντας να εκτοξεύσει τα έσοδά της – το 2014 η Cosmos Ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ σε τζίρο και οι εργαζόμενοί της έφτασαν τους 200, σήμερα ωστόσο έχουν πέσει στους 150. Από το 2010 έως το 2018 η εταιρεία έχει αναλάβει πάνω από 1000 πρότζεκτ ενώ ιδιαίτερα καλά κινείται ο κλάδος της ασφάλειας και του GDPR.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider