Κάναμε test drive στο Nokia 7 Plus

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάναμε test drive στο Nokia 7 Plus

Παίρνοντας κανείς στα χέρια του το νέο Nokia 7 Plus σίγουρα συνειδητοποιεί ένα πράγμα, την κομψότητά του. Αν και λίγο φαρδύτερο από τα αντίστοιχου μεγέθους smartphone άλλων εταιρειών είναι εξίσου βολικό στο κράτημα, ίσως και πιο βολικό στην περίπτωσή μας αλλά οι ορέξεις ανά χρήστη διαφέρουν...

Το χάλκινο πλαίσιο δένει άρτια τόσο με το μαύρο όσο και το άσπρο χρώμα καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει χωρίς πλουμιστές και χρυσοποίκιλτες μεγάλες επιφάνειες. Κι αυτό δεν είναι απλά μια γυναικεία άποψη, η πλειοψηφία των εκπροσώπων του αντρικού φύλου του γραφείου συνομολόγησε ότι το κινητό ανήκει στα κομψότερα που έχει δει τον τελευταίο καιρό. Στα εξωτερικά της χαρακτηριστικά πέρα από την εμφάνιση να προσθέσουμε ότι η συσκευή είναι ελαφριά (183 γραμμάρια βάρος) και έχει 8 χιλιοστά πάχος ενώ η οθόνη της έχει αρκετά λεπτά bezels και οn screen buttons.

Πέρα από τα «επιφανειακά» χαρακτηριστικά του, το κινητό δεν διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή, ούτε τόσο ζωντανή οθόνη όσο άλλα αφού δεν είναι AMOLED, έχει όμως εντυπωσιακή διάρκεια μπαταρίας, η οποία φορτίζει γρήγορα χάρη στο σύστημα fast charge, Pure Android που σημαίνει ότι είναι άμεσα ενημερωμένο και κάμερα που ξεπερνά το μέσο όρο των κινητών μεσαίας κατηγορίας όπου και ανήκει βάσει της τιμής του.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν αλλά και αυτά που δεν μας εντυπωσίασαν και τόσο, μετά από χρήση μιας εβδομάδας.

+

Κάμερα

Το κινητό διαθέτει διπλή οπίσθια κάμερα, 12 MP με διάφραγμα f/1.75 και 13 MP 13MP f/2.6 αλλά και φλας για φυσικό αποτέλεσμα. Χάρη στην αποκλειστική συνεργασία της εταιρείας με τον ειδικό των φωτογραφικών φακών Zeiss, η κάμερα έχει ρεαλιστική αποτύπωση χρωμάτων και σε καλό φως απαθανατίζει λεπτομερείς και ζωντανές φωτογραφίες.

Υπάρχει ακόμη και λειτουργία «bokeh» η οποία χρησιμοποιεί τις δύο κάμερες για να διαπιστώσει την απόσταση μεταξύ δύο αντικειμένων ώστε να θολώσει το παρασκήνιο και να κρατήσει καθαρά τα υπόλοιπα στοιχεία της φωτογραφίας. Και από τις δοκιμές μας λειτουργεί καλύτερα από τα αντίστοιχης κατηγορίας τηλέφωνα.

Ωστόσο μετά τις τελευταίες παρουσιάσεις άλλων κατασκευαστών διαπιστώνει κανείς ότι η κάμερα υστερεί στις νυχτερινές λήψεις όπου δυσκολεύεται να εστιάσει και το αποτέλεσμα της φωτογραφίας έχει συχνά πολύ θόρυβο.

Η μπροστινή κάμερα 16 MP έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στις selfies.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι και η δυνατότητα για «bothie» φωτογραφίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να τραβήξετε μία φωτογραφία που θα περιλαμβάνει εικόνα τόσο από την μπροστά όσο και από την πίσω κάμερα, δηλαδή εσάς σε selfie και το περιβάλλον που βρίσκεται μπροστά σας. Χρήση μπροστά και πίσω κάμερας ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη μπορείτε να κάνετε και κατά την λήψη βίντεο.

Και μιας και λέμε για βίντεο να σημειώσουμε ότι το Nokia 7 Plus έχει δυνατότητα 4K βίντεο, time-lapse αλλά και slow-motion.

Μπαταρία

Με μπαταρία 3.800mAh τα στελέχη της φινλανδικής εταιρείας έκαναν λόγο για πραγματική αυτονομία 2 ημερών, το οποίο επιβεβαιώνεται με λελογισμένη χρήση. Με έντονη χρήση του κινητού σε κοινωνικά δίκτυα και μικρής διάρκειας βίντεο μια μέρα ολόκληρη δεν χρειάστηκε να ψάξουμε για φορτιστή ενώ η προβολή HD ταινίας 90 λεπτών κατανάλωσε περίπου το 20% της μπαταρίας.

Μπορεί να μην έχει ασύρματη φόρτιση - άγνωστο το πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με αυτό - αλλά με τη λειτουργία fast charge, το κινητό φορτίζει γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Λειτουργικό σύστημα

Διαθέτει Pure Android, 8.1 Oreo, άνευ UI της εταιρείας, όπερ σημαίνει ότι θα εχετε πρώτοι όλες τις ενημερώσεις, αναβαθμίσεις και security update του λειτουργικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι τα κινητά με User interface της εταιρείας χρειάζονται ακόμα και μήνες για να παραμετροποιήσουν τις ενημερώσεις που βγάζει η Google μέχρι να παρουσιάσουν την αναβάθμιση στο χρήστη.

Το καθαρό design κάνει την σουίτα της Google άμεσα προσβάσιμη ενώ ο προσωπικός βοηθός Google Assistant – ενεργοποιείται κρατώντας παρατεταμένα το Home button - χρήσιμος για αρκετές λειτουργίες.

Εμφάνιση

Το κινητό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, και μάλιστα από ένα ενιαίο κομμάτι series 6000 αλουμινίου με κεραμική επίστρωση έξι στρωμάτων χρώματος, που δίνει αυτό το ματ στιβαρό αποτέλεσμα. Το πίσω μέρος του κινητού είναι επικαλυμμένο σε ένα κεραμικό επίστρωμα που δίνει μεν ένα λαμπερό αποτέλεσμα αλλά όπως τα περισσότερα κινητά αφήνει δακτυλιές. Τα χρώματα που θα το δούμε είναι δύο, μαύρο με χάλκινες λεπτομέρειες και λευκό με χάλκινες λεπτομέρειες. Κουμπί ενεργοποίησης και φωνής βρίσκονται στη δεξιά πλάγια πλευρά του κινητού ενώ η υποδοχή για την SIM card και την microSD στην αριστερή

-

Οθόνη

Τα παραπάνω χαρακτηκτηριστικά πλαισιώνονται από μια οθόνη με αναλογία 18:9, και ανάλυση στα 1080p+ ενώ η διαγώνιός της φτάνει τις 6″. Αν και δεν είναι bezel free, η οθόνη έχει μικρά περιθώρια, οπότε είναι βολικό για θέαση σειρών και ταινιών από το κινητό, on the way. Οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες, το δακτυλικό αποτύπωμα στο πίσω μέρος και το κινητό διαθέτει το δυνατόν ελάχιστα φυσικά κουμπιά.

Η ανάλυση 1080 x 2160 είναι σχετικά καλή σε σχέση με κινητά αντίστοιχης κατηγορίας τιμής και η αποτύπωση των χρωμάτων αρκετά ρεαλιστική ωστόσο η LCD IPS οθόνη δεν έχει το αποτέλεσμα μιας AMOLED, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να διαβάσει κανείς κάτω από έντονο ηλιακό φως.

Η επικάλυψη με Corning Gorilla Glass 3, προστατεύει από τις γρατζουνιές και τα σημάδια, αν και άλλα μοντέλα υψηλής κατηγορίας έχουν εφαρμόσει πιο εξελιγμένες τεχνικές.

Επιδόσεις

Η συσκευή φορά επεξεργαστή, Snapdragon 660, - όχι τον Snapdragon 835 της ναυαρχίδας της εταιρείας Nokia 8 Sirocco – ο οποίος συνοδεύεται από 4GB RAM και χωρητικότητα 64GB επεκτάσιμη.

Παρότι ο Snapdragon 660 δεν είναι ¨οτι πιο σύγχρονο υπάρχει είναι πάνω από το μέσο όρο σε επιδόσεις, δηλαδή ταχύτητα σε ανταπόκριση. Παρότι η πλοήγηση στο User interface είναι γρήγορη, όταν εκτελούνται πολλές εργασίες στο background τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν.

Πόρισμα

Πράγματι από τότε που η HMD πήρε τον έλεγχο του θρυλικού ονόματος της Nokia το 2017 έχει κυκλοφορήσει διάφορα smart αλλά και feature phones εμπνευσμένη από την μακρά ιστορία της επωνυμίας. Παρά το γεγονός ότι η ναυαρχίδα της για φέτος είναι το Nokia 8 Sirocco, το Nokia 7 Plus κατά την γνώμη μας χρίζει ιδιαίτερης προσοχής για έναν βασικό λόγο για την καλή αντιστοιχία ποιότητας - τιμής.

Χαρακτρηριστικά για γρήγορη ματιά

Nokia 7 Plus

  • Οθόνη 6.0” IPS Full HD+ (2160 x 1080, 18:9, 500nits φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής 64bit octa-core Qualcomm Snapdragon 660
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 512 GPU
  • Μνήμη RAM 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB (επέκταση με microSD έως 256GB)
  • Dual κάμερα 12MP f/1.75 1.4μm pixels + 13MP f/2.6 1.0μm pixels και φακούς Zeiss, dual-tone LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα 16MP f/2.0 1μm pixels με φακό Zeiss και λειτουργία Bothie
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 8.1 Oreo (Android One)
  • Μπαταρία 3800mAh
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm
  • Διαστάσεις 158.38 x 75.64 x 7.99mm
  • Μεταλλική κατασκευή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider