Αναιμικές και το 2018 οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναιμικές και το 2018 οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας

Ουραγός της Ευρώπης παραμένει η χώρα μας σε ψηφιακές επιδόσεις καταλαμβάνοντας και το 2018 την 27η θέση στο σύνολο των 28 κρατών - μελών στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε. (Digital Economy and Society Index-DESI 2018). Στην εν λόγω κατάταξη η οποία αξιολογεί το βαθμό ψηφιοποίησης κάθε χώρας, η Ελλάδα παραμένει στην ίδια θέση με το 2017 απέχοντας πολύ από τους ψηφιακούς πρωταθλητές της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης καταγράφει την πρόοδο σε πέντε τομείς: Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο κεφάλαιο, Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία έτη η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σύγκριση με άλλα κράτη - μέλη ενώ ειδικά για το 2017 η πρόοδος ήταν κατά τι πιο αργή από το μέσο όρο της Ε.Ε. Πιο αργή σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και η μετάβασή της στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις με εξαίρεση τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες των οποίων η κάλυψη αυξήθηκε αισθητά με τη χώρα να πλησιάζει επιτέλους τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Παρότι βέβαια οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών και οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της Ε.Ε., η ένταξη πιο εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο με εξαίρεση τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Όσον αφορά στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων, κι εδώ η χώρα μας καταγράφει χαμηλό σκορ με την έκθεση να σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Σχεδόν μηδενική η κάλυψη των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας

Τελευταία παραμένει η χώρα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και στην κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό (50%), απέχοντας πολύ από το μέσο όρο της Ε.Ε. (80%) ενώ σχεδόν μηδενική είναι η κάλυψη και διείσδυση των ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε., που έχει σταδιακά αυξηθεί από το παρελθόν έτος.

Αναλυτικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στον υποδείκτη συνδεσιμότητας, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 43,1. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων με κάλυψη 99 % (όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 97%), η διείσδυση (69 %) προχωρά ακόμη με αργούς ρυθμούς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και δεν βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Παρά την αργή μετάβαση βέβαια, όσον αφορά τις κινητές ευρυζωνικές επικοινωνίες η κάλυψη 4G παρουσιάζει θετική αύξηση κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες στο 88%, πλησίον του μέσου όρου της Ε.Ε. (91 %), με την διείσδυση ωστόσο να βρίσκεται ακόμα κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (90/100), ακόμα και με την αύξηση των 9 μονάδων που καταγράφεται. Η αύξηση των συνδρομών για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί κατά 2% εκατοστιαίες μονάδες (ε.μ.), αγγίζοντας το 7%, αρκετά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (33 %).

Με αργά βήματα η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων

Τρίτη από το τέλος είναι η χώρα μας και στην κατάταξη που αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο ωστόσο εκεί παρατηρείται πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2017, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο σε τακτική βάση (67%), ήταν από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 81 %).

Στάσιμος στο 46% έχει μείνει ο αριθμός των ανθρώπων που διαθέτουν βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ που κινείται στο 57%. Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ (1,4%) στην Ε.Ε., την ώρα που το brain drain απομυζεί το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Με δεδομένο ότι η χρήση των ΤΠΕ είναι αναγκαία σε πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας, το χαμηλό ποσοστό ατόμων με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες μπορεί να δράσει ανασταλτικά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Επιτροπή σημειώνει, πάντως, ότι ο ΣΕΠΕ εφαρμόζει πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης νέων ανέργων ηλικίας 18-24 ετών στον τομέα των ΤΠΕ.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές δραστηριότητες οι Έλληνες κάνουν μεγαλύτερη ή ίδια χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με την Ευρώπη εν γένει. Ωστόσο, παρ’ όλο που όλο και περισσότεροι χρήστες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες το 2017 (36%) σε σύγκριση με το 2016 (28%), το ποσοστό παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (61 %). Το ίδιο παρατηρείται και για στις αγορές μέσω Διαδικτύου, που παραμένουν στάσιμες στο 45 % των χρηστών του Ίντερνετ.

Τελευταία στην ΕΕ για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες

Δύσκολο αποδεικνύεται και το στοίχημα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών με την χώρα να προοδεύει μεν αλλά να εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και συγκεκριμένα στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα το ποσοστό των χρηστών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι χαμηλό (38%) σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε. (58%). Από την πλευρά της προσφοράς, όσον αφορά την παροχή ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, η Ελλάδα σημείωσε κάποια πρόοδο το 2017 με 14/100 προσυμπληρωμένα έντυπα σε σύγκριση με 5/100 το 2016, αλλά παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (53/100) βρισκόμενη στην 27η θέση.

Θετικότερες ενδείξεις από τις ψηφιακές επιχειρήσεις

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι επιδόσεις της χώρας όσον αφορά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η σχετική έκθεση, η χρήση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών από τις επιχειρήσεις (37%) είναι πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (34%). Επίσης, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με το μέσο όρο της Ε.Ε. (21 %).

Στο μεταξύ, το 2017 το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τιμολόγια (6,5%) αυξήθηκε, ενώ η χρήση υπηρεσιών cloud παρέμεινε στάσιμη (5,5%) σε χαμηλό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο κύκλος εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι χαμηλός, αλλά το 60% των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider