Λάνσι (Lenovo): Μια χειρονομία μπορεί να αντικαταστήσει το πληκτρολόγιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λάνσι (Lenovo): Μια χειρονομία μπορεί να αντικαταστήσει το πληκτρολόγιο

Η κραταιά βιομηχανία των υπολογιστών δεν χάνει έδαφος αλλά εξελίσσεται κι αναμένεται να μας δώσει πλήθος καινοτόμων λύσεων στο μέλλον τονίζει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Τζιανφράνκο Λάνσι, Corporate President and Chief Operating Officer της Lenovo, εξηγώντας ότι τα PC δεν είναι μόνο οι «υπολογιστές» που είχαμε στο μυαλό μας μέχρι χθες.

Επισημαίνοντας την ισχυρή θέση της Lenovo τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ο κύριος Λάνσι σημειώνει ότι το νέο οικονομικό έτος θα είναι κερδοφόρο, αφού αυξάνουν τα έσοδα από την βιομηχανία των υπολογιστών η οποία εισφέρει μέχρι και σήμερα το 70% του τζίρου της εταιρείας ενώ ενισχυμένος, με προοπτική για διευρυμένα περιθώρια κέρδους είναι και ο κλάδος των έξυπνων κινητών και των Data Center.

Ο κ. Λανσι καταρρίπτει τον μύθο ότι τα smartphones απειλούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και επισημαίνει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες του σήμερα συνοψίζονται στις διασυνδεδεμένες λύσεις και όχι αποκλειστικά στις νέες συσκευές. Η διαχείριση όλων αυτών των διασυνδεδεμένων συσκευών, η οποία μπορεί να μην γίνεται μέσω του πληκτρολογίου αλλά μέσω μιας απλής χειρονομίας, αποτελεί άλλωστε κατά τον ίδιο και την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον:

Με αφορμή το σκάνδαλο της Facebook και της Cambrifdge Analytica δειυκρινίζει ότι η ασφάλεια των χρηστών είναι ένα «διττό ζήτημα» και απαιτεί υπεύθυνη στάση αφενός από τις τεχνολογικές εταιρείες κι αφετέρου από τους ίδιους τους χρήστες.

Τέλος εξηγεί τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία από τους ανταγωνιστές της και τονίζει ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας είναι ένα ακραίο σενάριο που θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους αφού επιχειρούν σε μία ενιαία παγκόσμια αγορά.

Ποιο είναι το μερίδιο αγοράς της Lenovo παγκοσμίως και ποια η θέση της στην αγορά της Ευρώπης. Παραμένουν οι υπολογιστές η κύρια δραστηριότητά σας μέχρι και σήμερα;

Είμαστε πολύ κοντά στην 1η θέση παγκοσμίως, για την ακρίβεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της IDC έχουμε μερίδιο αγοράς 20,4% διατηρώντας μικρή απόσταση - 2 μονάδες- από τον πρώτο ενώ έχουμε πάρα πολύ υψηλό μερίδιο αγοράς και στην Ευρώπη (21,4% στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής).

Τη μεγαλύτερη αγορά μας αποτελεί η Κίνα με μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% με 35%. Σε πολύ καλή θέση βρισκόμαστε και στην Ιαπωνία με μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% ενώ είμαστε στην 2η ή και την 1η θέση σε κάποιες αγορές της Ευρώπης όπως η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας είμαστε στην 3η θέση με μερίδιο αγοράς 17,6%, ενώ είμαστε νούμερο ένα στις πωλήσεις tablet με μερίδιο αγοράς 19.6%. Ακόμα και στις ΗΠΑ που έχουμε δύο ισχυρότατους παραδοσιακούς εγχώριους παίκτες βρισκόμαστε στην 3η θέση.

Σίγουρα η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών παραμένει η βασική μας δραστηριότητα. Περίπου το 70% των εσόδων μας προέρχεται από την αποκαλούμενη βιομηχανία των υπολογιστών η οποία περιλαμβάνει ωστόσο πέρα από τα PC και άλλες έξυπνες συσκευές. Το 20% προέρχεται από τον κλάδο των κινητών τηλεφώνων ενώ το 10% από τις επιχειρήσεις μας σε data center.

Μερικοί αναλυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της Lenovo το οικονομικό έτος 2018, κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων των υπολογιστών και των έξυπνων συσκευών. Πιστεύετε ότι το σενάριο αυτό αντανακλά την πραγματικότητα;

Τα έσοδα από την βιομηχανία των PC δεν πέφτουν, το τελευταίο τρίμηνο κινήθηκαν ανοδικά περίπου κατά 10%. Έχουμε μπει στις ράγες για να κάνουμε την διαφορά τα επόμενα τρίμηνα, να αλλάξει πρόσημο ο κλάδος των υπολογιστών και παράλληλα θα κινηθούν ανοδικά και οι λοιπές επιχειρήσεις (data center, έξυπνα κινητά τηλέφωνα) άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Στην περίπτωση των data center μάλιστα καταγράφουμε διψήφια αύξηση κι επενδύοντας σε νέες λύσεις έχουμε καταφέρει να είμαστε το νούμερο 2 σε high performance computer μετά την HP.

Μπορεί τα τεμάχια που πωλούνται να είναι στα ίδια επίπεδα αλλά τα έσοδα αυξάνονται κυρίως γιατί ανεβαίνει η μέση τιμή πώλησης ενός PC, οι άνθρωποι δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις επιδόσεις ενός υπολογιστή, στα χαρακτηριστικά και στις παραμέτρους του. Κοιτάζοντας το επόμενο οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο είμαι πολύ αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι θα έχουμε ανάπτυξη.

Πιστεύετε ότι η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα συνεχίσει να εξελίσσεται; Περιμένουμε να δούμε κάτι καινούργιο στο μέλλον από την Lenovo στο πεδίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κάτι καινοτόμο από άποψη hardware;

Οι υπολογιστές είναι ακόμα εκεί, συνεχίζουμε να εξελισσόμεθα και να δημιουργούμε και σήμερα και στο μέλλον, στα σίγουρα. Το αυτό αποδεικνύει και η σταθεροποίηση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών το τελευταίο εξάμηνο, ίσως και εννεάμηνο, μετά από την πτωτική τάση των προηγούμενων τεσσάρων ή και πέντε χρόνων.Το ότι η βιομηχανία των υπολογιστών σταθεροποιείται μαρτυρά ότι η εξέλιξη των υπολογιστών θα συνεχιστεί, απλά υπό διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη του 5G, του Internet of Things (IoT) κλπ αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών ακόμα κι αν αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό.

Τι νέο δηλαδή αναμένουμε για το μέλλον;

Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει κανείς στο «νέο». Οι έξυπνες συσκευές, οι έξυπνες οθόνες ή ακόμα και τα έξυπνα ηχεία ανήκουν πλέον στην κατηγορία των υπολογιστών. Η βασική τεχνολογία που βρίσκεται από πίσω είναι ίδια με αυτή του υπολογιστή, απλά έχει διαφορετική έννοια από αυτή που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τον όρο «υπολογιστής». Ένα σύστημα Internet of Things μέσω του οποίου λειτουργεί ένα εργοστάσιο, οι έξυπνες πόλεις, τα αυτόνομα οχήματα είναι κι αυτά υπολογιστές.

Ακόμα όμως και οι παραδοσιακές συσκευές, όπως τα notebook, θα συνεχίσουν χωρίς αμφιβολία να εξελίσσονται. Θα γίνονται όλο και πιο μικρά, όλο και πιο λειτουργικά, με όλο και μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρία, με εύκαμπτη οθόνη. Όλα αυτά θα μας επιτρέψουν να δώσουμε διαφορετικές προοπτικές στις νέες συσκευές.

Σε αυτό θα συμβάλλει φυσικά και η συρρίκνωση- ενοποίηση της αγοράς, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο τρία χρόνια με συγχωνεύσεις και εξαγορές και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Ήδη οι τρεις μεγάλοι παίκτες κατέχουν μερίδιο της τάξης του 60%. Κατά την γνώμη μου τα επόμενα χρόνια θα έχουν μείνει τέσσερις με πέντε παίκτες.

Οι αναλυτές της βιομηχανίας έχουν εκφράσει την άποψη ότι η καινοτομία μετακινείται σε software λύσεις απ' ότι hardware και ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα απειλήσουν τους υπολογιστές τα επόμενα χρόνια. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Έχουμε φτάσει στο «μάξιμουμ» που μπορούμε να επιτύχουμε στην καινοτομία του hardware οπότε πλέον προσανατολιζόμαστε στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών;

Αυτή η άποψη κρυριαρχούσε πριν από μερικά χρόνια από εκπροσώπους του κλάδου των έξυπνων κινητών αλλά σήμερα έχει ήδη αποδειχτεί ότι δεν αποτελεί εφικτό σενάριο.

Πιστεύω ότι η αγορά των έξυπνων κινητών έχει σταματήσει να αναπτύσσεται μη σας πω ότι σε μερικές ώριμες αγορές ήδη καταγράφει πτώση. Στο μέλλον θα δούμε τα smartphone, τα tablet, τα pc καθώς και πολλές άλλες συσκευές να συνδέονται μεταξύ τους. Οπότε θα λέγαμε ότι δεν επικεντρωνόμαστε τόσο στο λειτουργικό (software) όσο σε διασυνδεδεμένες λύσεις, στις οποίες όμως το hardware παραμένει πολύ σημαντικό αφού αποτελεί τη βάση τους. Χωρίς το hardware, πολλά από αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν θα ήταν δυνατά. Άρα κατά την γνώμη μου δεν είναι θέμα hardware ή software. Σκεπτόμενος κανείς την αλληλεπίδραση των συσκευών μεταξύ τους, το cloud, το user interface κατανοεί ότι η τεχνολογία πλέον είναι προσανατολισμένη περισσότερο σε «λύσεις» απ' ότι στο hardware.

Ωστόσο όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ώρες που συνδέονται οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μέσω των έξυπνων κινητών τους τηλεφώνων όλο και αυξάνουν.

Μπορεί να αυξάνουν αλλά δεν περιορίζονται αυτές που του υπολογιστή. Στο μέλλον όπου θα έρθουν και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα έχουμε χιλιάδες εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και θα χρειαστεί να τις διαχειριστούμε σε διαφορετικά επίπεδα, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, την σύνδεσή του στο σύννεφο, την αλληλεπίδραση τους με το χρήστη.Σήμερα το πληκτρολόγιο είναι ακόμα το βασικό εργαλείο διασύνδεσης του χρήστη με τη συσκευή, ενδεχομένως στο μέλλον να μην είναι το πληκτρολόγιο αλλά οι χειρονομίες ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μιας και αναφερόμαστε στις διασυνδεδεμένες συσκευές και κατόπιν του σκανδάλου της Facebook και της Cambridge Analytica το οποίο έχει μετατραπεί σε βασική ανησυχία των χρηστών, ποια είναι η θέση της Lenovo όσον αφορά την ιδιωτικότητα των καταναλωτών που αγοράζουν όλες αυτές τις έξυπνες συσκευές που συλλέγουν δεδομένα;

Είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όταν μιλάμε για ασφάλεια πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει δύο επίπεδα. Αφενός είναι η διασφάλιση των συσκευών, η οποία στις μέρες μας επιτυγχάνεται είτε με το δαχτυλικό αποτύπωμα είτε με την αναγνώριση προσώπου, πάνω - κάτω σε αυτό το επίπεδο ασφάλειας προσφέρονται αξιόπιστες λύσεις από το σύνολο της βιομηχανίας. Αφετέρου υπάρχει και το επίπεδο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η βασική ανησυχία των περισσοτέρων σήμερα. Για αυτό θα πρέπει η βιομηχανία να εργαστεί και να συνεργαστεί για να διασφαλίσει ότι αρχικά θα ακολουθούμε τους κανόνες και τους νόμους κάθε χώρας. Η δική μας θέση είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις στους χρήστες μας, χωρίς να συλλέγουμε πολλά δεδομένα από αυτούς.

Όμως εάν εξετάσουμε τα περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων του τελευταίου χρόνου παρατηρούμε ότι τις περισσότερες φορές η κλοπή προσωπικών δεδομένων δεν έγινε αποκλειστικά επειδή η τεχνολογία δεν ήταν καλή αλλά επειδή οι χρήστες κάνουν κάποια λάθη, όπως το να επιλέγουν έναν εύκολο κωδικό πρόσβασης.

Η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σας τρομάζει ή θεωρείτε ότι αποτελεί ακραίο σενάριο;

Είναι ένα ακραίο σενάριο, η οικονομία είναι παγκόσμια και όλες οι χώρες είναι αναγκασμένες να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν αφού δραστηριοποιούνται σε μια παγκόσμια οικονομία.

Αν ατενίσουμε την ιστοριξή εξέλιξη από το παρελθόν μέχρι και σήμερα είναι δύσκολο να γυρίσω στο σενάριο της δεκαετίας του ’90 ή του 2000. Σίγουρα όταν υπάρχουν αυτού του είδους οι εντάσσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό οφείλουμε να κοιτάξουμε προσεκτικά την επιχείρησή μας και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Ωστόσο ακόμα πιστεύω ότι θα είναι ακραίο σενάριο, θα είναι καλό για την εξέλιξη της κοινωνίας να κρατήσουμε τα πράγματα ως έχουν.

Υπήρξατε CEO της Acer και υπό την διοίκησή σας η εταιρεία κατάφερε να κατακτήσει την δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σήμερα, με ηγετική θέση στην Lenovo, ποιοι είναι ο στόχοι σας και τι θα λέγατε ότι ξεχωρίζει τη Lenovo από τους ανταγωνιστές της;

Άφησα την Acer χρόνια πριν εφτά χρόνια, είναι πλέον μια παλιά ιστορία. Όταν κοιτάζω την πορεία μου στην Acer διαπιστώνω ότι έκανα πολλές προσπάθειες για να την μετατρέψω σε διεθνή εταιρεία, γιατί έαν θέλεις να πετύχεις πρέπει να απευθυνθείς στους καταναλωτές παγκοσμίως. Το πέτυχα κι αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που έφυγα από αυτή.

Η Lenovo είναι ήδη μια παγκόσμια εταιρεία, πράγμα που κατανοείς απλά κοιτώντας τους ανθρώπου που εργάζονται σε αυτή, προέρχονται από όλο τον κόσμο, την Ασία, τις ΗΠΑ την Ευρώπη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που την διαφοροποιεί. Η Lenovo προσφέρει ολιστικές λύσεις, από πολύ μικρές λύσεις μέχρι τεράστια data center όπως αυτό της Βαρκελώνης και προσφάτως της Γερμανίας. Οπότε μια ακόμη διαφορά είναι η ποκιλία λύσεων στους κλάδους που επιχειρεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider