Χάνει τη μάχη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Uber

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνει τη μάχη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Uber

Το δικαίωμα στη Γαλλία να ασκήσει ποινικές διώξεις στα διευθυντικά στελέχη της Uber στο Παρίσι για την λειτουργία παράνομης υπηρεσίας ταξί έδωσε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ με απόφασή του την Τρίτη. Η απόφαση προσθέτει τη Γαλλία στη λίστα των χωρών που έχουν κινηθεί κατά της δραστηριοποίησης της αμερικανικής startup στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση αφορούσε τη χρήση από την Uber οδηγών χωρίς επαγγελματική άδεια, δηλαδή η υπηρεσία UberPOP της εταιρείας, η οποία έχει αναστείλει την λειτουργία της σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ορίζει πως τα κράτη - μέλη μπορούν να απαγορεύσουν και να τιμωρήσουν, με την χρήση του ποινικού δικαίου, την παράνομη άσκηση δραστηριοτήτων μεταφοράς μέσω της υπηρεσίας UberPOP, χωρίς να ενημερώσουν εκ των προτέρων την Κομισιόν.

Στις αιτιάσεις της Γαλλικής κυβέρνησης η Uber είχε υποστηρίξει ότι η χώρα θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού προχωρήσει στη θέσπιση νέου νόμου για τις μεταφορές, ο οποίος περιελάμβανε σκληρότερα μέτρα για τα ταξί και τις εφαρμογές που αναπτύσσονται για την μεταφορά των επιβατών. Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι μόνο τα επίσημα ταξί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία γεωγραφικού εντοπισμού για να δείχνουν στους πελάτες τα διαθέσιμα αυτοκίνητα.

Δεδομένου ότι η Γαλλία δεν ζήτησε την έγκριση της Επιτροπής για την αλλαγή αυτή, η Uber ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε έγκυρη ποινική δίωξη εναντίον των Γάλλων διαχειριστών της εταιρείας.

Ο λόγος για την παραπάνω διαμάχη βασίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία προβλέπει πως οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν σε ψηφιακές υπηρεσίες πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν παρατηρούνται στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά.

«Θα πρέπει να ρυθμιστούν υπηρεσίες όπως η Uber στην Ευρώπη και γι αυτό το λόγο εμείς θα συνεχίσουμε τον διάλογο σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης» δήλωσε μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Uber η οποία έχει επιδοθεί σε σκληρό μπρας ντε φερ με διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο παρελθόν, υιοθετεί τον τελευταίο καιρό μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση, αναστέλλοντας οικειοθελώς τις υπηρεσίες της σε ορισμένες πόλεις για να συμμορφωθεί με τις τοπικές νομοθεσίες, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της χώρας μας. Επιπλέον έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά ορισμένες χώρες όπως η Δανία και η Ουγγαρία.

Να υπενθυμίσουμε ότι αντιστοίχως με την Γαλλία και η Αγγλία έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Uber δεν λειτουργεί με νόμιμες άδειες ταξί και απαγόρευσε την λειτουργίας της. Ωσόσο η Uber έχει εφεσιβάλει την απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider