Ρυθμίσεις προστασίας δεδομένων ζητά η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρυθμίσεις προστασίας δεδομένων ζητά η Apple

Την ανάγκη για ισχυρότερους κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατά την συμμετοχή του στο ετήσιο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Με αφορμή το σκάνδαλο του Facebook και της Cambridge Analytica όπου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους για την καμπανιά των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2016, o διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού έκανε έκκληση για μια ορθή πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Νομίζω ότι αυτή η εν λόγω κατάσταση είναι τόσο τρομερή και έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που επιβάλλεται μια καλά επεξεργασμένη πολιτική προσπασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουκ όταν ερωτήθηκε αν η πολιτική των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να επανεξεταστεί με αφορμή το σκάνδαλο του Facebook.

«Η δυνατότητα του καθενός να γνωρίζει που περιηγείται κάποιος στο διαδίκτυο για χρόνια, ποιες είναι οι επαφές του, ποια πράγματα του αρέσουν και ποια όχι και γενικά κάθε λεπτομέρεις της προσωπικής τους ζωής δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατά την άποψή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι η Apple «ανησυχούσε εδώ και χρόνια πώς κάτι αντίστοιχο με αυτό που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα για το Facebook μπορούσε να συμβεί. Δυστυχώς, αυτή η πρόβλεψη έχει πραγματοποιηθεί πολλές φορές» τόνισε.

«Ανησυχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ότι πολλοί πολλοί άνθρωποι που δίνουν τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν τι γίνεται με αυτά θα ένιωθα μια μέρα πολύ ευάλωτοι από αυτά ζητώντας αυτό να σταματήσει» σημείωσε ο Κουκ.

Μέσα σε λίγες ημέρες μια εκστρατεία #DeleteFacebook εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω Twitter μετά από τα νέα σχετικά με την Cambridge Analytica, στις οποίες συμμετείχε ο συνιδρυτής της WhatsApp Brian Acton. Ο CEO της Facebook Μάρκ Ζακερμπεργκ έκανε επίσημη δήλωση μέσα στην εβδομάδα προσπαθώντας να υπερασπιστεί το μέσο. «Η εταιρεία πρέπει να προστατεύει τα δεδομένα σας κι να δεν μπορεί τότε δεν αξίζει να σας εξυπηρετούμε. Κάναμε λάθη και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να γίνουμε καλύτεροι ανέφερε χαρακτηρισιτκά». Παρά τις δηλώσεις του Ζάκερμπεργκ βέβαια, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται στο Facebook, ειδικά αφότου ο μέτοχος του κοινωνικού δικτύου, Fan Yuan, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε γνώση σχετικά με τα δεδομένα της Cambridge Analytica και προέβη «ψευδείς και παραπλανητικούς» ισχυρισμούς σχετικά με το χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από το Facebook.

«Η δυνατότητα του καθενός να γνωρίζει σε ποιες σελίδες έχετε περιηγηθεί, ποιές είναι οι επαφές σας, ποιές είναι οι επαφές τους, πράγματα που σας αρέσουν και δεν σας αρέσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής σας - κατά τη δική μου άποψη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.