To Facebook χάνει 25 δισ. από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Facebook χάνει 25 δισ. από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Οι επενδυτές «σφυροκοπούν» την μετοχή του Facebook στη πρώτη συνεδρίαση της Wall Street μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής δεδομένων. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 5% μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά 25 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια της αποκάλυψης ότι η εταιρεία Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου χωρίς την άδεια τους. Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων «έτρεξε» την διαφημιστική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, βασικός χρηματοδότης της είναι ο συντηρητικός Ρόμπερτ Μέρσερ και επικεφαλής της εμφανιζόταν ο πρώην στενός σύμβουλος του Τραμπ, Στηβ Μπάνον.

Όπως αποκάλυψε ο πληροφοριοδότης πρώην υπάλληλος της εταιρείας, η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τα δεδομένα που απέκτησε παράνομα, ώστε να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο θα της επέτρεπε να προβλέπει και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Πίσω από την κλοπή της Cambridge Analytica φαίνεται πως ήταν ο ακαδημαϊκός Αλεξάντερ Κόγκαν, ο οποίος απέσπασε τα στοιχεία χρηστών μέσω μίας εφαρμογής με την ονομασία «thisisyourdigitallife», η οποία θεωρητικά έχτιζε το ψυχολογικό προφίλ του χρήστη.

To Facebook απέκλεισε από την υπηρεσία του την Cambridge Analytica, παραδέχθηκε ότι γνώριζε από το 2015 την υφαρπαγή των προσωπικών στοιχείων αν και αρνείται το μέγεθος της διαρροής.

Έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider