Γιατί η Google βασανίζει τα ρομπότ της;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Google βασανίζει τα ρομπότ της;

Χρόνια τώρα η Google προσπαθεί να κατασκευάσει τον «βασιλιά» των ρομπότ που θα υποκαταστήσει σταδιακά τον άνθρωπο δίνοντας το οριστικά το προβάδισμα στις μηχανές. Οι προσπάθειές της βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τον προηγούμενο μήνα, η θυγατρική ρομποτικής του διαδικτυακού ομίλου, Boston Dynamics, αποκάλυψε την νέα έκδοση του Atlas, του ρομπότ πολλών εκατομμυρίων που αποτελεί το καμάρι της Google.

Το «βελτιωμένο» ρομπότ, όμως, απογοήτευσε την αγορά γιατί ήταν ατσούμπαλο και συνδεόταν με το χειριστήριο με ένα κουβάρι καλώδια. Πολλοί μάλιστα, σχολίασαν, ότι ούτε μια ηλεκτρική σκούπα δεν μπορεί να βάλει.

Μόλις έναν μήνα αργότερα, όμως, η εταιρεία παρουσίασε την τελευταία έκδοση του Atlas, το οποίο είναι μικρότερο σε μέγεθος από τον προκάτοχό του και μπορεί να κινείται χωρίς καθόλου καλώδια.

Στο βίντεο της παρουσίασης του νέου Atlas, δείχνει αρχικά το ρομπότ να ανοίγει την πόρτα των γραφείων της Boston Dynamics στη Μασαχουσέτη και να κάνει μια βόλτα στο χιονισμένο δάσος. Ακόμη και να παραπατήσει, ανακτά την ισορροπία του και συνεχίζει τον περίπατό του. Στη συνέχεια του βίντεο, όμως, το ρομπότ των 80 κιλών υποβάλλεται σε σκληρά βασανιστήρια από την ομάδα της Google. Βλέπουμε τον Atlas να «πέφτει θύμα» κακοποίησης από έναν προγραμματιστή που το χτυπά με ένα μπαστούνι του χόκεϊ, εκείνο πέφτει κάτω αλλά κατορθώνει να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Το συμπαθές ρομπότ είναι μία μόνο από τα δημιουργήματα της Boston Dynamics. Η εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google το 2013 έγινε γνωστή κυρίως λόγω των τετράποδων μεταφορικών ρομπότ Big Dog. Τα ρομπότ αυτής της σειράς βασίζονται σε ζώα όπως τα γαϊδούρια ή τα βόδια, και χρησιμοποιούνται στις μεταφορές εκτός δρόμου για πελάτες όπως ο αμερικανικός στρατός.

Δυστυχώς, η Marine Corp δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την τελευταία έκδοση του Big Dog, το λεγόμενο LS3. Λόγω του θορυβώδους βενζινοκινητήρα του, το ρομπότ θεωρήθηκε ότι δεν είναι επιχειρησιακά ασφαλές καθώς, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, «το θορυβώδες ρομπότ προδίδει τη θέση του». Το αποτέλεσμα ήταν ο αμερικανικός στρατός να απορρίψει τα νέα ρομπότ, τα οποία παραμένουν στις αποθήκες μέχρι νεωτέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider