Λιγότερα και ακριβότερα smartphones αγοράζουν οι Έλληνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγότερα και ακριβότερα smartphones αγοράζουν οι Έλληνες

Καλύτερα και πιο εξελιγμένα smartphones επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να αναβαθμίζουν τις συσκευές το ίδιο συχνά με το παρελθόν. Αποτέλεσμα της στροφής σε βελτιωμένων χαρακτηριστικών smartphone είναι και η μικρή κάμψη που κατέγραψε η συγκεκριμένη αγορά το 2017.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως η Wind η ελληνική αγορά παρουσίασε πτώση της τάξης του 6% το 2017. Συγκεκριμένα την προηγούμενη χρονιά πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά 2,1 εκατ. smartphones, αριθμός κατάτι χαμηλότερος σε σχέση με τα 2,24 εκατ. που πουλήθηκαν το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις των smartphones κινήθηκαν πτωτικά, με την πτώση να επικεντρώνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις καταγράφηκαν ίδιες με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου το 2016.

Σε αξία πωλήσεων, η ελληνική αγορά των smartphones παρουσίασε πτώση 3,5% κινούμενη στα 501 εκατ. ευρώ έναντι 518,9 εκατ. ευρώ το 2016. Τα smartphones αντιπροσωπεύουν το 96% της αγοράς των κινητών τηλεφώνων, η οποία συνολικά το 2017 διαμορφώθηκε στα 522 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Έλληνες προτιμούν ακριβότερες συσκευές με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά παραπάνω κανόνα είναι αυτό της μέσης τιμής πώλησης η οποία αυξήθηκε στα 238 ευρώ από τα 232 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά,

Την δυναμική των εν λόγω αριθμών ενισχύει και ένα ακόμα στοιχείο, το ότι οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα smartphones τους για πρόσβαση στο Internet. Το β’ εξάμηνο του 2017 η κίνηση του δικτύου 4G της Wind διπλασιάστηκε, ενώ 59% της κίνησης data έγινε μέσω του 4G δικτύου. Ο όγκος δεδομένων συνολικά (3G & 4G) άγγιξε τα 10.400 ΤΒs σημειώνοντας αύξηση 121% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Τα νέα δεδομένα αναμένεται να διαφοροποιήσουν εν μέρει τη στάση των λιανοπωλητών και των παρόχων έναντι των συσκευών που προωθούν. Απτό παράδειγμα η Wind και η έμφαση που αποφάσισε να δώσει στο Galaxy A8, το νέο μοντέλο της Samsung που απευθύνεται στα μεσαία στρώματα της αγοράς. Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία είναι διαθέσιμη και στα καταστήματα Wind με τιμή πώλησης τα 499 ευρώ, προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την τιμή της. Η οθόνη έχει διαγώνιο 5,6 ιντσών, ο σχεδιασμός ακολουθεί τη νέα φιλοσοφία της Samsung που «καταργεί» το κεντρικό πλήκτρο, υπάρχει διπλή selfie κάμερα (8 και 16 Megapixel), η μνήμη είναι στα 4 GB, ενώ υπάρχει αναγνώριση προσώπου και αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος. Επιπλέον, η συσκευή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε νερό και σκόνη υποστηρίζοντας την πιστοποίηση IP68.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider