Μέρντοχ: Το Facebook να πληρώνει «συνδρομή» στα αξιόπιστα ΜΜΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρντοχ: Το Facebook να πληρώνει «συνδρομή» στα αξιόπιστα ΜΜΕ

Να καταβάλλει ειδικό τέλος στα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης καλεί ο μεγιστάνας του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, τον ιδρυτή του Facebook υποστηρίζοντας ότι οι έγκυρες ειδήσεις αναβαθμίζουν το περιεχόμενο του κοινωνικού δικτύου.

Αντιμέτωπος με τα «πυρά» του Κογκρέσου και την ευρύτερη κριτική σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα social media στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε πρόσφατα ότι το Facebook θα δίνει πλέον προτεραιότητα σε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές.

Δράττοντας την ευκαιρία, ο ισχυρός εκδότης που κατέχει κορυφαία ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, το κανάλι Fox, τους London Times και τη Sun, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις προτάσεις του Ζούκερμπεργκ πιέζοντάς τον να βάλει το χέρι... βαθιά στην τσέπη, σύμφωνα με το Reuters και το BBC.

«Οι εκδότες προφανώς βελτιώνουν την αξία και την ποιότητα του Facebook, μέσω των ειδήσεων και του περιεχομένου τους, αλλά δεν ανταμείβονται επαρκώς γι' αυτές τις υπηρεσίες» δήλωσε ο πρόεδρος της News Corp, και τόνισε ότι τέτοιες πληρωμές εκ μέρους του Facebook «θα έχουν μικρή επίπτωση στα κέρδη του, αλλά μεγάλη επίπτωση στις προοπτικές των εκδοτών και των δημοσιογράφων».

Παραδέχεται την ευθύνη του το Facebook

«Είμαστε τώρα αποφασισμένοι όσο ποτέ να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιρροές και να διασφαλίσουμε ότι η πλατφόρμα μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια πηγή για το δημοκρατικό καλό» δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του Facebook Κέιτι Χάρμπαρθ.

Ένα άλλο διευθυντικό στέλεχος, ο Σαμίντ Τσακραμπάρτι, έγραψε σε ανάρτησή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «το 2016 εμείς στο Facebook αργήσαμε να αναγνωρίσουμε σε ποιό βαθμό ορισμένοι κακόβουλοι έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να εξουδετερώσουμε αυτούς τους κινδύνους τώρα» αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

«Αν και είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, δεν είμαι τυφλός απέναντι στη ζημιά που το διαδίκτυο μπορεί να κάνει ακόμη και σε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά» τόνισε. Πρόσθεσε ότι το Facebook εργάζεται πλέον εντατικά, ώστε να βρει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να παραμείνει ένα ανοιχτό μέσο και στο να σταματήσει τη χειραγώγησή του για αντιδημοκρατικούς σκοπούς ή για την προώθηση της ρητορικής του μίσους από ακραίες ομάδες.

«Η καλύτερη όψη (των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) είναι ότι μάς επιτρέπουν να εκφραζόμαστε και να αναλαμβάνουμε δράση. Η χειρότερη πλευρά τους είναι ότι επιτρέπουν σε ανθρώπους να εξαπλώνουν την παραπληροφόρηση και να διαβρώνουν τη δημοκρατία. Μακάρι να μπορούσα να εγγυηθώ ότι τα θετικά σίγουρα θα υπερκεράσουν τα αρνητικά, αλλά δεν μπορώ» ανέφερε ο Τσακραμπάρτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider