«Εξυπνότερη» από τον άνθρωπο η τεχνητή νοημοσύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εξυπνότερη» από τον άνθρωπο η τεχνητή νοημοσύνη

Ένα τεράστιο άλμα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ σημειώθηκε στην αρχή της εβδομάδας αφού για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να κερδίσει τον άνθρωπο σε τεστ κατανόησης κειμένου.

Ο λόγος για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Alibaba, αυτό που χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί τους πελάτες κατά την ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίφημη ημέρα των Singles.

Το Ινστιτούτο Data Science and Technologies της Alibaba ανακοίνωσε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σκόραρε 82,44 σε τεστ με ερωτήσεις από την βάση του Stanford στις 11 Ιανουαρίου, όταν το αντίστοιχο ανθρώπινο σκορ ήταν 82,304.

Για την δοκιμή ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου το «ρομπότ» και οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε περισσότερες από 100.000 ερωτήσεις μετά από ανάγνωση σχετικών κειμένων στην Wikipedia. Το εύρος της δυσκολίας των ερωτήσεων ήταν μεγάλο. Οι αντίπαλοι έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις τύπου «πού έγινε το Super Bowl 50» μέχρι το «ποιος είναι ο βασικός σκοπός των χλωροπλαστών».

Ακόμα καλύτερες επιδόσεις σημείωσε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft Research AI με σκορ - 82,65. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πάρει την πρωτιά από την Alibabaεπειδή τα αποτελέσματα της δοκιμής καταχωρήθηκαν μια ημέρα αργότερα. Κάπως έτσι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναγνωρίστηκε ως το πρώτο που ξεπέρασε ποτέ τον ανθρώπινο νου.

Η εν λόγω επιτυχία ενισχύει την πεποίθηση των brainiacs της Alibaba ότι υπάρχουν εκατομμύρια δυνατότητες για την εξυπηρέτηση πελατών μέσα από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η παροχή πληροφοριών σε μουσεία ή η απάντηση σε online ιατρικά ερωτήματα.

«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μας μπορεί να ενσωματωθεί σταδιακά σε άπειρες εφαρμογές όπως η εξυπηρέτηση πελατών, οι περιηγήσεις σε μουσεία, οι απαντήσει στο διαδίκτυο σε ιατρικές απορίες από ασθενείς, μειώνοντας έτσι την ανάγκη κάλυψης τέτοιων θέσεων από ανθρώπους»… ανέφερε ο Si Luo, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Alibaba.

Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωσή του πυροδότησε αντιδράσεις και σκεπτικισμό, αφού ενίσχυσε τους φόβους των απανταχού εργαζομένων για αντικατάσταση των θέσεων εργασίας τους από ρομπότ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι μια έκθεση της McKinsey & Co. προέβλεψε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αντικαταστήσει 800 εκατομμύρια εργαζόμενους μέχρι το 2030.

Αντίστοιχη άποψη ασπάζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk ο οποίος προσφάτως προειδοποίησε πως τα ρομπότ θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν τα πάντα καλύτερα από τους ανθρώπους, γι αυτό κι ο συναγωνισμός για την δημιουργία του καλύτερου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ωστόσο μια άλλη μελέτη εκφράζει μια διαφορετική άποψη στην επικείμενη κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης η οποία βασίζεται στη ρήση: «αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, συμμάχισε μαζί τους». Σύμφωνα με την Glassdoor στα τέλη του προηγούμενου έτους η μέση αμοιβή σε θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλους τομείς, ανέρχεται στα 111.000 το χρόνο…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider