Προχωρά η συρρίκνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η συρρίκνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών

Προς περαιτέρω συγκέντρωση, βαδίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα καθώς αύριο, Τρίτη, λήγει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την Cyta Ελλάδος.

Δικαίωμα υποβολής προσφορών για την απόκτηση του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών στον διαγωνισμό που διενεργεί η Pricewaterhouse Coopers Business Solutions έχουν οι Vodafone, Wind Hellas και PCCW Global, οι οποίες εκδήλωσαν εξαρχής ενδιαφέρον. Πωλητής της θυγατρικής του κυπριακού ομίλου είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ ή Cyta), η οποία πωλεί το 100% των μετοχών ή και μέρος αυτών, ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγοραστή.

Τροχοπέδη για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού αποτελούν οι συσσωρευμένες ζημιογόνες χρήσεις της εταιρείας, οι οποίες οδήγησαν άλλωστε και στην πώλησή της. Να υπενθυμίσουμε ότι μέσω της Cyta Hellas το κυπριακό δημόσιο έχει επενδύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από το 2007 κι έπειτα η εταιρεία δεν έχει εμφανίσει ούτε μία κερδοφόρο χρήση. Συγκεκριμένα τo 2016 o κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015 με τις ζημιές να ανέρχονται στα 18,9 εκατ. ευρώ ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη βέβαια το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας μήκους 5.500 χιλιομέτρων και οι συνδρομητές της (306.800 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας στο τέλος του 2016, 8.257 πελάτες κινητής και 10.999 πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης) αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματά της κυρίως για τους δύο έλληνες παρόχους που αγωνίζονται εδώ και καιρό να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς τους αλλά και να κερδίσουν την νέα μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο διαγωνισμός

Οι προαναφερθείσες εταιρείες που πέρασαν στην δεύτερη φάση προχώρησαν σε due diligence και ενημερώθηκαν από την διοίκηση για την τρέχουσα εικόνα της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο συνδρομητών όσο και σε επίπεδο χρηματοοικονομικής κατάστασης για να μπορέσουν να αποφασίσουν το ύψος της προσφοράς που θα υποβάλλουν. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για τους ενδιαφερόμενους να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών της Cyta Eλλάδος θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Παρότι βέβαια πρόκειται για τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς λόγω των χρόνιων ζημιογόνων χρήσεων οι προσδοκίες για ένα υψηλό τίμημα είναι περιορισμένες, σύμφωνα με την αγορά. Αυτό ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο αφού μετά την κατάθεση των προσφορών η εξαγορά θα πρέπει να περάσει από την κυπριακή Βουλή για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Κατ επέκταση το τίμημα υπάρχει περίπτωση να κριθεί μικρό σε σχέση με τα κεφάλαια που έχουν ξοδευτεί και με τον εσωτερικό δανεισμό της μητρικής προς την θυγατρική. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στη Κυπριακή Βουλή, η συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας από τη μητρική Cyta ξεπερνά τα 194 εκατ. ευρώ ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της Cyta Ελλάδος ανέρχονται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ.

Με ταχύτητες πέμπτης γενιάς αλλάζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Η πώληση της Cyta αποτελεί το πρώτο βήμα για την περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς που δρομολογείται. Αναμένεται να ακολουθήσει η Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες να αναζητούν εναγωνίως επενδυτή.

Όπως συνομολογεί η αγορά, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αλλάζει ραγδαία και μάλιστα με ταχύτητες που αγγίζουν τα 5G και εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση. Σε αυτό συνέβαλε και η ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz, η οποία ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Με τις νέες άδειες να λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, ΄μάλιστα, δημιουργείται πλέον μια αίσθηση σταθερότητας για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider