Θέλετε να εξαφανιστείτε από το Google.com; Τώρα μπορείτε!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλετε να εξαφανιστείτε από το Google.com; Τώρα μπορείτε!

Όσοι Ευρωπαίοι χρήστες θέλουν να «διαγραφούν» από το Google θα μπορούν να στέλνουν σχετικό αίτημα στην εταιρεία και οι αναζητήσεις με το όνομά τους θα εξαφανιστούν από τη μηχανή αναζήτησης σε όλες τις εκδόσεις του Google και όχι μόνο στις ευρωπαϊκές, μετά από νέα απόφαση του διαδικτυακού κολοσσού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters που επικαλείται πηγή από το περιβάλλον της εταιρείας, η Google αποφάσισε να αρχίσει σταδιακά να «σβήνει» τα αποτελέσματα των αναζητήσεων των Ευρωπαίων πολιτών σε όλους τους ιστοτόπους της, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών φορέων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται αποφασισμένος να ρίξει «νερό στο κρασί του», μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Μάιο 2014 που δίνει τη δυνατότητα σε όσους μπαίνουν στο Διαδίκτυο από ευρωπαϊκό έδαφος να ζητούν από τη Google να διαγράφει τις άσχετες ή ανεπαρκείς πληροφορίες που εμφανίζονται κάτω από το όνομά τους στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Είναι το περίφημο δικαίωμα των χρηστών να «λησμονηθούν» («right to be forgotten»).

Τον Σεπτέμβριο, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας είχε απειλήσει τη Google με επιβολή προστίμου εάν δεν διαγράψει τα αποτελέσματα της αναζήτησης από όλες τις εκδόσεις της, όπως για παράδειγμα το Google.com. Η εταιρεία, όμως, παρέμενε αμετακίνητη στη θέση της ότι θα διαγράψει τα αποτελέσματα μόνο από τα ευρωπαϊκά domain της, όπως είναι το Google.fr ή το Google.de, γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών, όπως ισχυριζόταν.

Για να καθησυχάσει, όμως, τις ευρωπαϊκές αρχές, ο διαδικτυακός γίγαντας έχει αποφασίσει να αρχίσει σταδιακά να «εξαφανίζει» τα αποτελέσματα των αναζητήσεων από όλα τα domain της διεθνώς, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας γερμανός πολίτης ζητήσει από τη Google να διαγράψει τη λίστα των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση με το όνομά του/της, τα αποτελέσματα θα διαγραφούν από όλες τις εκδόσεις του Google, ανεξαρτήτου χώρας, και όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η εταιρεία θα φιλτράρει τα αποτελέσματα της αναζήτησης με βάση τη διεύθυνση IP του χρήστη, το οποίο σημαίνει ότι τα νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τους χρήστες εκτός Ευρώπης. Από την έκδοση της δικαστικής απόφασης το 2014, η Google έχει δεχθεί 386.038 αιτήματα διαγραφής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου. Η Google έκανε δεκτό το 42% αυτών των αιτημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider