Blockchain: Η τεχνολογία που αλλάζει για πάντα οικονομία και διαδίκτυο

Τάσος Οικονόμου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Blockchain: Η τεχνολογία που αλλάζει για πάντα οικονομία και διαδίκτυο

Η ξέφρενη κούρσα των bitcoin πιθανώς να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική ισχύς του κρυπτονομίσματος βρίσκεται στην τεχνολογία την οποία βασίζεται, την blockchain. Σύμφωνα με τους αναλυτές του χώρου της τεχνολογίας, όχι μόνο θα αναμορφώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η εφαρμογή της θα επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όπως αυτό της δημόσιας διοίκησης.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία blockchain

Το blockchain αποτελείται από μία «αλυσίδα» καταχωρήσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο (ledger). Κάθε καινούρια συστάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία νέα «αλυσίδα», δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το ledger λειτουργεί ως ένα συνολικό και αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό βιβλίο, το οποίο είναι κοινό και προσβάσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Η βασική διαφορά και αυτή που πυροδοτεί τα σενάρια καταστροφής ή για τους πιο ψύχραιμους, μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου, όπως μίας τράπεζας, ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Ένα λογιστικό φύλλο (spreadsheet) για όλους

Ίσως για κάποιους να αποτελεί επαγγελματική πρακτική η διαμοίραση σε μία ομάδα συνεργατών ενός λογιστικού φύλλου, το οποίο βλέπουν και επεξεργάζονται όλοι. Με βάση αυτήν τη λογική, το ledger καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται και κατόπιν ενημερώνεται και ενημερώνει για αυτές. Όπως γίνεται κατανοητό, δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο καταχωρημένο, αλλά σε εκατομμύρια ταυτόχρονα, με τα δεδομένα του προσβάσιμα απ’ όλους.

Τα δυνητικά οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας blockchain

Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain αποτελεί μία βάση διαφάνειας στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων.

Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν τα κόστη, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain.

Σύμφωνα με την έκθεση InnoVentures της ισπανικής τράπεζας Santander, «οι τεχνολογίες που βασίζονται στο blockchain, μπορούν να προσφέρουν μείωση στα κόστη τραπεζικών κοντά στα 15-20 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020», χρήματα τα οποία θα συνεισφέρουν άμεσα στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ήδη, τράπεζες με διεθνή δραστηριότητα (Deutsche Bank, Santander, BNP Paribas) και πολλοί οργανισμοί από το χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η Visa, η Citi και ο NASDAQ, επιδιώκουν να υπερισχύσουν του ανταγωνισμού, συνεργώντας με πάροχους blockchain τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίσουν τις υφιστάμενες υποδομές και να επωφεληθούν από τη μη-γραμμική καινοτομία που εισάγει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

To blockchain για... πρωθυπουργός

Παράλληλα, έχει επεκταθεί ο δημόσιος διάλογος για την αξιοποίηση αυτής της αποκεντρωμένης τεχνολογίας ως μέσο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Με την χρησιμοποίηση ενός κοινόχρηστου λογιστικού βιβλίου, προσβάσιμο σε όλους και με την άμεση διαμοίραση ζωτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, υπάρχουν πολλοί που βλέπουν ένα βήμα προόδου και προσέγγισης της ουτοπίας της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.