Στεφανόπουλος: Αύξηση 1% του ΑΕΠ φέρνει η ψηφιακή οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στεφανόπουλος: Αύξηση 1% του ΑΕΠ φέρνει η ψηφιακή οικονομία

Σημαντικό μέρισμα ανάπτυξης μπορεί να έχει η χώρα μας αν αξιοποιήσει σωστά τις τεχνολογικές εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος από το βήμα του 19ου Greek ICT Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προσδορίζοντας το μέρισμα αυτό σε αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενο δύο χρόνια. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έναν αργό ψηφιακό μετασχηματισμό ο οποίος θα μπορούσε να στερήσει μελλοντικές ευκαιρίες από την χώρα και τους πολίτες της.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και μάλιστα υπάρχει ήδη ο οδικός χάρτης γι' αυτή την πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζοντας πως σε αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνονται σίγουρα τα δίκτυα «5ης γενιάς» τα οποία είναι ήδη προ των πυλών και αυτή την περίοδο συντάσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο τα διεθνή πρότυπα τους, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2018.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις ωστόσο δεν θα συμβάλλουν αποκλειστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά θα αλλάξουν θεαματικά και το μείγμα των υπηρεσιών καθώς και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους καταναλωτές, διαμορφώνοντας μια πιο προσιτή, μια πιο προσωπική σχέση.

Η καθοριστικότερη ωστόσο αλλαγή θα αφορά στην παροχή περιεχομένου, η οποία θα απογειωθεί, χάρη και στον συνδυασμό εξατομικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο. «Μπαίνουμε σε μια συναρπαστική εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζοντας την ανακγαιότητα των δικτύων υψηλής πιστότητας σε όλους τους τομείς: Την υγεία, τον κλάδο των εξορύξεων, τα αυτόνομα αυτοκίνητα, την εκπαίδευση κ.α. «Στην ψηφιακή εποχή, το σπίτι μας μετατρέπεται σε smarthome, η πόλη μας σε smartcity. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τον πολίτη. Ψηφιακοποίηση σημαίνει, επίσης,e-health, e-educationκαι e-commerce, το οποίο ανοίγει τις αγορές του κόσμου, προσφέροντας τη διέξοδο που χρειάζεται το ελληνικό εμπόριο».

Το Α και το Ω της ψηφιακοποποίησης της οικονομίας δεν είναι άλλο από τη δημιουργία και την πρόσβαση σε υποδομές, πρόσβαση που οι εταιρείες κινητής επικοινωνίας κάνουν πράξη το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Επεκτείνουν τα δίκτυά τους, δημιουργούν νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων 4G+, προετοιμάζουν το έδαφος για τα 5G, παράγουν καινοτομία και προσφέρουν συνεχώς νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ευκαιρίες αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δεν είναι θέμα επιλογής ή προτίμησης, αλλά θέμα επιβίωσης και στη συνέχεια ανάπτυξης και να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε αναφέροντας για ακόμα μια φορά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ-28. «Όλα τα παραπάνω τώρα. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Η εμπορική διάθεση του 5G, άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε λιγότερο από δύο χρόνια σε Ν. Κορέα και ΗΠΑ και το 2020 στην ΕΕ – τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος-μέλος» κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider