Γιατί η UBS αγαπά το Βlockchain και μισεί το Bitcoin

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η UBS αγαπά το Βlockchain και μισεί το Bitcoin

Το Bitcoin είναι μια «κερδοσκοπική φούσκα» και δεν θα γίνει ποτέ πραγματικό νόμισμα, εκτιμά η UBS που αποτελεί φανατική «πολέμιο» του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος.

Το ψηφιακό νόμισμα καταγράφει κέρδη-ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες και έχει σκαρφαλώσει στα 5.500 δολάρια σημειώνοντας άλμα 470% σε ένα έτος, παρά τη σκληρή κριτική που δέχεται από τους θεσμικούς φορείς και τους επενδυτικούς οίκους και την Κίνα που έχει απαγορεύσει τα ανταλλακτήρια.

«Πιστεύουμε ότι το ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες είναι δείγμα κερδοσκοπικής φούσκας», σημειώνει η UBS, σύμφωνα με το CNBC. Είναι «εξαιρετικά απίθανο» να γίνουν κανονικά νομίσματα, προειδοποιεί. «Η ανάγκη οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα να δηλώνουν το εισόδημά τους στο επίσημο νόμισμα, καθώς και η θεωρητικά απεριόριστη προσφορά των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην ευρεία υιοθέτησή τους».

«Εάν τα κράτη εξακολουθούν να μην δέχονται κρυπτονομίσματα για την καταβολή φόρων, η ζήτηση για κρυπτονομίσματα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε μια οικονομία. Και τα κράτη δύσκολα θα κάνουν το βήμα», σημειώνει η UBS.

‘Όπως εξηγεί, τα κρυπτονομίσματα εύκολα θεωρούνται «παρωχημένα», όταν η ζήτηση στρέφεται προς ψηφιακά νομίσματα ανώτερης τεχνολογίας τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα.

Ο επενδυτικός κολοσσός επισημαίνει ότι το Bitcoin διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας φούσκας: 20πλάσια αύξηση της αξίας τους σε δύο χρόνια, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα. Αυτός είναι εξ άλλου και ο λόγος που ο CEO της UBS, Τζέιμι Ντάιμον χαρακτήρισε πρόσφατα το κρυπτονόμισμα «απάτη».

Βlockchain, η τεχνολογία του μέλλοντος

Σε αντίθεση με τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το Bitcoin οι θεσμικοί φορείς και τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία Βlockchain σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η διαφάνεια, η άμεση εκκαθάριση και η μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιπλέον, έχει ένα τεράστιο φάσμα συναλλαγών όπως, για παράδειγμα, τα «έξυπνα συμβόλαια», τα οποία τίθενται αυτόματα σε εφαρμογή μόλις εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις όλες οι πλευρές. Ήδη μεγάλες παγκόσμιες ενώσεις, όπως η R3 ή η Enterprise Ethereum Alliance –που απαρτίζεται από αρκετές τράπεζες– διερευνούν ενδελεχώς τις δυνατότητες του Βlockchain.

«Το Βlockchain είναι σήμερα ό,τι ήταν το Internet στα μέσα της δεκαετίας του 1990 –ανοίγει τον δρόμο για επαναστατικές τεχνολογίες την επόμενη δεκαετία», καταλήγει η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.