Γιατί τα iPhones γίνονται πιο αργά με την πάροδο του χρόνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί τα iPhones γίνονται πιο αργά με την πάροδο του χρόνου

Οι θεωρίες «συνομωσίας» που έχουν κατά καιρό απασχολήσει το ανθώπινο είδος δεν είναι απλά πολλές αλλά εξελίσσονται και μαζί του. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων συνοδεύουν και θεωρίες που σχετίζονται με αυτά. Μια από τις χαρακτηριστικότερες είναι πως η Apple μειώνει την απόδοση των παλαιότερων κινητών όταν κυκλοφορεί ένα καινούργιο μοντέλο.

Καταναλωτές σε διεθνή φόρα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από κάθε event της Apple διαμαρτύρονται για την απόδοση του παλιού τους iPhone αφήνοντας αιχμές ότι η εταιρεία προσπαθεί με αθέμιτα μέσα να ωθήσει τους χρήστες να ανανεώσουν την συσκευή τους.

Όπως αποδεικνύει βέβαια έρευνα της Futuremark κάτι τέτοιο είναι αναληθές. Εξετάζοντας τις αποδόσεις των iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s και iPhone 7 η Futuremark καταλήγει στο συμπέρασμα πως κάθε τηλέφωνο διατηρεί την ίδια απόδοση ακόμα και μετά την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου.

Τα τεστ που έκανε η Futuremark αποδεικνύουν πως κάθε επεξεργαστής των iPhone από το 2013 μέχρι και σήμερα τρέχει το ίδιο γρήγορα όπως όταν πρωτοαγοράστηκε και ο iOs 11 έχει την ίδια απόδοση με το iOs 9 ο οποίος κυκλοφόρησε το 2015.

Το ίδιο ισχύει και για τους επεξεργαστές των iPhone 6, iPhone 6s, και iPhone 7.

Με τον τρόπο αυτό η θεωρία συνομωσίας που φέρει το όνομα «tactic obsolence» (βαθμιαία επιτηδευένη αρχήστευση) καταρρίπτεται. Όχι όμως και το φαινόμενο κατά το οποίο κάθε καινούργιο iPhone έχει καλύτερες επιδόσεις.

Η εξήγησή του όμως βρίσκεται κάπου αλλού. Οι νέες έκδόσεις iOs καθώς και οι νέες εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το hardware του νέου μοντέλου με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν το ίδιο γρήγορα όταν τρέχουν σε άλλο τηλέφωνο. Δηλαδή οι νέες εκδόσεις iOS και οι εφαρμογές που τις συνοδεύουν απλά δεν έχουν παραμετροποιηθεί για τρέχουν το ίδιο καλά με τους επεξεργαστές που βρίκσονται στα παλαιότερα μοντέλα γι αυτό και δίνουν την αίσθηση ότι κάνουν το τηλέφωνο πιο αργό.

Βέβαια η έρευνα της Futuremark υποθέτει επίσης ότι η αντίληψη αυτή στηρίζεται και σε ένα ψυχολογικό παράγοντα. Όταν γνωρίζει κανείς ότι έχει κυκλοφορήσει ένα νεότερο μοντέλο αισθάνεται ότι το παλαιότερο θα είναι κατώτερων δυνατοτήτων.

Το σίγουρο είναι όμως πως ακόμα κι αν τα παλιά τηλέφωνα φαίνονται πιο αργά για τους λόγους που εξηγήσαμε λειτουργούν το ίδιο γρήγορα με την πρώτη μέρα που τέθηκαν σε λειτουργία...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider