Πρόστιμο 6,3 εκατ. ευρώ επιβάλει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο 6,3 εκατ. ευρώ επιβάλει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ, κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των εταιρειών Hellas On Line και Wind, καθώς και αναφορών των εταιρειών Cyta και Forthnet, για το χρονικό διάστημα 2012-2014. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, η ΕΕΤΤ διαπίστωσε ότι ο ΟΤΕ προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του μέσω της πρακτικής της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, σε βάρος των παραπάνω εταιρειών και υπέρ της λιανικής δραστηριότητάς του.

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ επέβαλε στην εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών της περί μη διακριτικής μεταχείρισης και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι για την επιμέτρηση των προστίμων, «η ΕΕΤΤ συνεκτίμησε τη χρονική διάρκεια της παράβασης, τη φύση και τη σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία ΟΤΕ, την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, την αρχή της αναλογικότητας, την ανάγκη αποτροπής παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον και τις γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και τους καταναλωτές».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΟΤΕ στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση αβάσιμη τονίζοντας ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

Επιπλέον ο ΟΤΕ ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση της «EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer) και χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση».

Παράλληλα προσθέτει ότι «οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού».

«Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Με τις πρακτικές της, η ΕΕΤΤ περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα» καταλήγει η ανακοίνωσή της ΕΕΤΤ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.