Η Κίνα «μπλοκάρει» το WhatsApp 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα «μπλοκάρει» το WhatsApp 

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp αντιμετωπίζει προβλήματα στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Οι χρήστες της εφαρμογής αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης εδώ και μια εβδομάδα με την υπηρεσία να σταματά ξαφνικά να λειτουργεί. Σε κάποιες φάσεις η εφαρμογή κόβεται τελείως και οι χρήστες μπορούν να την χρησιμοποιήσουν μόνο μέσα από ιδιωτικά δίκτυα (Virtual Private Networks -VPNs) που παρακάμπτουν το τείχος προστασίας της Κίνας.

Το WhatsApp είναι το μόνο προϊόν της Facebook που επιτρέπεται να λειτουργεί στην Κίνα. Τόσο το Facebook όσο και η υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών Instagram δε λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα αναφέρει ότι η υπηρεσία του WhatApp ξεκίνησε να αντιμετωπίζει προβλήματα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Μια δοκιμή την Τρίτη έδειξε ότι οι χρήστες στη Κίνα δεν μπορούσαν να στείλουν μηνύματα βίντεο ή φωτογραφίες σε άλλους χρήστες εκτός της χώρας.

Η επέκταση της διαδικτυακής λογοκρισίας στη χώρα έρχεται καθώς η Κίνα αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του εθνικού κογκρέσου του Κομμουνιστικού Κόμματος που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Στήβεν ΜακΝτόνελ, ανταποκριτή του BBC στην Κίνα το μπλοκάρισμα του WhatsApp στην Κίνα δεν προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς λίγοι είναι οι Κινέζοι που το χρησιμοποιούν. Ο βασιλιάς του κινεζικού διαδικτύου είναι το WeChat.

Σε αντίθεση με το WeChat που είναι πιο ανοιχτό στην κυβέρνηση σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, το WhatsApp κρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι δικοί του χρήστες κάτι που κάνει την παρακολούθηση από τις Αρχές πιο δύσκολη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.