«Βροχή» πέφτουν οι επενδύσεις στις ευρωπαϊκές Fintech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» πέφτουν οι επενδύσεις στις ευρωπαϊκές Fintech

Με φρενήρεις ρυθμούς αναπτύσσεται ο τομέας του Fintech στην Ευρώπη, με τις επενδύσεις την τελευταία επταετία να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομικές startup.


Ολοένα περισσότεροι κολοσσοί από τον ασφαλιστικό και τραπεζικό κλάδο σπεύδουν να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμους παίκτες που μπαίνουν δυναμικά στην αγορά. Με την οδηγία PSD2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει απελευθερωθεί και οι τραπεζικοί γίγαντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυναμικές και φιλόδοξες Fintech.

Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται και στο μέγεθος των συμφωνιών οι οποίες από το 2012 ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, όπως επισημαίνει η έκθεση της Innovate Finance and Magister Advisors. Από την αρχή του έτους, έχουν επενδυθεί 1,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές Fintech σε σύνολο 43 συμφωνιών.

Η συσσώρευση υπέρογκων επενδυτικών κεφαλαίων, όμως, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να ανησυχεί πολλούς αναλυτές που προειδοποιούν ότι σύντομα η προσφορά στις υπηρεσίες Fintech θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση. Σύντομα οι επενδυτές να αρχίσουν να αναζητούν τρόπους διαφυγής, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Fintech θέλει… υπομονή

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κλάδους, η αποτίμηση των εταιρειών Fintech βασίζεται κυρίως στις προοπτικές τους παρά στις τρέχουσες επιδόσεις τους. Ο Βίκτορ Μπάστα, από την εταιρεία που διενέργησε την έρευνα, επισημαίνει ότι «οι εταιρείες αυτές χρειάζονται χρόνο για να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους» ώστε να πωληθούν. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η «υπομονή» των funds στον συγκεκριμένο κλάδο εξαντλείται σε 8-9 χρόνια, μετά από πέντε χρόνια αναμένεται να υπάρξει έντονο κύμα ρευστοποιήσεων στις Fintech.

Οι startup όμως στους τομείς του Fintech and Insurtech χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να εδραιωθούν από τις υπόλοιπες νεοφυείς εταιρείες, εν μέρει επειδή αλληλεπιδρούν με μεγάλους οργανισμούς όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες όπου οι διαδικασίες κινούνται πολύ αργά λόγω των αυστηρών κανονισμών και της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, 100 παγκόσμιες τράπεζες έχουν συνεργαστεί με τουλάχιστον μία εταιρεία Fintech. Όσον αφορά γενικότερα στο ποιες εταιρείες επενδύουν στις ευρωπαϊκές startup, έχει αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες με βασική δραστηριότητα εκτός του συγκεκριμένου κλάδου.

Το μεγάλο ψάρι «τρώει» το μικρό

Μια άλλη τάση που έχει παρατηρηθεί στις καινοτόμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι ότι οι μεγάλες Fintech απορροφούν μικρότερες, όπως έγινε στην περίπτωση της PayPal που εξαγόρασε την Xoom και την Braintree. Οι παγκόσμιοι κολοσσοί προσπαθούν να «αγκαλιάσουν» την καινοτομία με διάφορους τρόπους: η Barclays ανοίγει κέντρο καινοτομίας στο Λονδίνο, ενώ η BNP Parabis ιδρύει έναν επιταχυντή για Fintech και Insurtech.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider