Μαγκλάρας: Να ενδυναμωθούμε απέναντι σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαγκλάρας: Να ενδυναμωθούμε απέναντι σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις

Στους επόμενους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και συγκεκριμένα στην ανάγκη διατήρησης διαδικτυακής ασφάλειας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφο της διαδικτυακής πύλης Εuobserver.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκλάρας, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών (Enisa), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, θα πρέπει να ενδυναμωθεί. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων προειδοποίησε για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους από τρομοκρατικές ενέργειες στο διαδίκτυο. «Καθώς ο χαρακτήρας του διαδικτύου είναι διακρατικός, πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι σε πιθανούς κινδύνους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. «Αν δεχθείς επίθεση, ουσιαστικά δέχεσαι επίθεση σε ευρωπαϊκά συστήματα», συνέχισε ο κ. Μαγκλάρας και τόνισε πως «δεν μπορεί μόνη της μία χώρα της ΕΕ να σταματήσει μια κυβερνοεπίθεση».

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την πρότασή του για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, γεγονός το οποίο καλωσόρισε ο Β. Μαγκλάρας, υπογραμμίζοντας τα πόσα διακυβεύονται για την ΕΕ από διάφορες κυβερνοεπιθέσεις. Ο κ. Μαγκλάρας υπογράμμισε ότι η Αθήνα θέλει να διατηρήσει την Enisa σε ελληνικό έδαφος, καθώς η χώρα μπορεί και θέλει να ανταπεξέλθει στον μελλοντικό ρόλο της υπηρεσίας.

Ένας από τους μελλοντικούς στόχους της υπηρεσίας είναι να αυξήσει την ανάγκη των κρατών-μελών για μια «κυβερνο-υγιεινή», διαφυλάττοντας τους πολίτες από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. Ο Β. Μαγκλάρας ο οποίος και ο ίδιος έπεσε θύμα ιντερνετικής επίθεσης χάνοντας πολύτιμα αρχεία, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι του διαδικτύου παραμένουν και για τον λόγο αυτό, οφείλουν όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που κρατούν και ανταλλάσουν στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider