Αυτές οι χώρες κερδίζουν τη «μάχη» της τεχνητής νοημοσύνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές οι χώρες κερδίζουν τη «μάχη» της τεχνητής νοημοσύνης

Όταν πρόκειται για την κατασκευή μηχανών που εκτελούν καθήκοντα που μέχρι πρότινος ολοκληρώνονταν από ανθρώπινα χέρια, το προβάδισμα ανήκει αδιαμφισβήτητα σε τρεις χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία. Αυτές οι τρεις χώρες είναι οι ηγέτιδες της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Μάλκομ Φρανκ, επικεφαλής στρατηγικής στην κορυφαία εταιρεία Cognizant.

Ο Φρανκ, μάλιστα, ως συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου με τίτλο «Τι θα κάνουμε όταν οι μηχανές κάνουν τα πάντα για εμάς» αναλύει κι εξηγεί την επίδραση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια.

«Νομίζω ότι θα είναι μια κούρσα με τρία άλογα κι όταν λέμε αγώνα ίσως να χρησιμοποιούμε και μια λάθος μεταφορά αφού όλοι θα κερδίσουν», ανέφερε. Απλώς ο καθένας θα έχει διαφορετική νίκη».

Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γρήγορα και σε άλλες χώρες, ο Φρανκ δήλωσε ότι τα άλλα hotspots είναι κυρίως κόμβοι πόλεων όπως το Λονδίνο και η Στοκχόλμη ή πολύ μικρότερες οικονομίες όπως η Εσθονία.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει την άποψή του, αναφέρει και τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους αυτοί οι τρεις θα κυριαρχήσουν στην αγορά

Αμερική

Οι γίγαντες της Silicon Valley όπως το Facebook (FB, Tech30), η Amazon (AMZN, Tech30), η Google (GOOGL, Tech30) και η Tesla (TSLA) επενδύουν ήδη δισεκατομμύρια στην αξιοποίηση της δύναμης των υπολογιστών.

Οι υπολογιστές αρχίζουν ήδη να υποκαθιστούν τους ανθρώπους σε τομείς όπως η γεωργία και η ιατρική, για να μην αναφέρουμε τον αγώνα δρόμου της αυτόνομης οδήγησης.

«Με τη Silicon Valley και την ορμή των πωλητών της αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο Frank.

Κίνα

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στοιχηματίζει επίσης τα ρέστα της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Εταιρείες όπως η Tencent (TCEHY) και η Baidu (BIDU, Tech30) ανταγωνίζονται τη Silicon Valley για να αναπτύξουν νέες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης παρότι οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, όπως ο Τζακ Μαα της Alibaba, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, ισχυρίζονται πως οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν μπορεί να είναι παρωχημένες.

Αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη ώθηση προς αυτόν τον νέο κόσμο στην Κίνα προέρχεται από πλευράς της κυβέρνησης.

«Αν παρατηρήσει κανείς διαπιστώνει πως η κινεζική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη τέτοιου είδους υποδομών σε όλη τη χώρα», συμπληρώνει ο Φρανκ. «Μάλιστα υιοθετούν μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη , και πιστεύω πως θα έχουν από αυτό μεγάλο όφελος στο μέλλον. Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιοποιήσει ένα φιλόδοξο πλάνο ύψους 150δις. δολαρίων στην βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης διευκρινίζοντας μόλις τον προηγούμενο μήνα ότι η Κίνα θέλει να γίνει το παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας στον συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης μέχρι το 2020.

Ινδία

Στην περίπτωση της Ινδίας τώρα, η κύρια στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη προέρχεται από εταιρείες του εξωτερικού που επενδύουν 143 δισ. δολάρια σε έναν τομέα που απασχολεί περί τα 4 εκατ. ανθρώπους.

Οι κορυφαίες εταιρείες όπως η INFOSYS, η Tata Consultancy Services και η Wipro (WIT), οι οποίες παρέχουν τεχνολογικές υπηρεσίες σε ηχηρές επωνυμίες όπως οι Deutsche Bank (DB), Lockheed Martin (LMT), IBM (IBM, Tech30), Microsoft (MSFT, Tech30) και ο Στρατός των ΗΠΑ, βασίζονται όλο και περισσότερο στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους.

«Στην Ινδία, παρατηρεί κανείς αυτή την αξιοθαύμαστη πλατφόρμα που υπάρχει αυτή την περίοδο ... με απίστευτα εξελιγμένες δεξιότητες που επικεντρώνονται στις ανάγκες των [παγκόσμιων] εταιρειών», δήλωσε ο Frank.

Επιπλέον, η start-up σκηνή της Ινδίας εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης εκεί.

Η Cognizant (CTSH), εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αλλά με το μεγαλύτερο μέρος των γραφείων και του εργατικού της δυναμικού στην Ινδία, κάνει όλο και μεγαλύτερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης - από τα online bots που διαχειρίζονται τα οικονομικά των πελατών μέχρι την τη δημιουργία αυτοματοποιημένων συστημάτων για έξυπνες συσκευές.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Πολλοί ανησυχούν για τις πιθανές παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ. Ο Μασκ έχει προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει «μια υπαρξιακή απειλή» εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά ενώ προσφάτως δημοσίευσε επιστολή την οποία συνυπογράφει με περισσότερους από 100 ειδικούς της συγκεκριμένης βιομηχανίας μέσω της οποίας απαιτεί την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης των αυτόνομων όπλων.

Σύμφωνα με τον Φρανκ η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί προσεκτική σκέψη, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο κι από τις εταιρείες που εργάζονται στον τομέα ώστε να θεσπιστούν οι βασικοί κανόνες της λειτουργίας της. Ο Φρανκ μάλιστα, παρομοιάζει το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να υιοθετηθεί με εκείνο που κάποτε θεσπίστηκε για τα αεροπλάνα ακόμα και για τα αυτοκίνητα και τις τροποποιήσεις που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια.

Η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ασφαλής για τους χρήστες και θα παρουσιάζει πλεονεκτήματα χωρίς μειονεκτήματα» τόνισε.

Όσο για τον άλλο διάχυτο φόβο - ότι τα όλο και περισσότερα ρομπότ θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας - ο Φρανκ ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο θα δημιουργήσει στο μέλλον περισσότερες και διαφορετικές θέσεις εργασίας, αλλά θα ενισχύσει και πολλές από τα υπάρχουσες.

«Αυτό συνέβη με τις γραμμές συναρμολόγησης, αυτό συνέβη με τη μηχανή ατμού, αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider