ΣΕΠΕ: Η Ελλάδα να γίνει «εργοτάξιο τεχνολογίας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΠΕ: Η Ελλάδα να γίνει «εργοτάξιο τεχνολογίας»

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τον «στρατό» των 4.700 επιχειρήσεων του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και τους 23.000 εργαζόμενους που αυτές διαθέτουν, για να γίνει ένα «εργοτάξιο τεχνολογίας» τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), Αναστάσιος Τζήκας.

«Oι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν τα μέγιστα ώστε να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του στόχου αυτού», πρόσθεσε ο κ. Τζήκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του ΣΕΠΕ για τον νέο χρόνο και ανακοίνωσε πως ο Σύνδεσμος έχει έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την δημιουργία γραφείου παρά τω πρωθυπουργώ το οποίο θα στελεχωθεί και θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει όλα τα έργα πληροφορικής που έχουν μείνει πίσω για την εισαγωγή της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

«Συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση να δημιουργηθεί μια δομή παρά τω πρωθυπουργώ, η οποία θα συντονίζει τα μεγάλα έργα πληροφορικής. Αυτή η δομή θα βοηθήσει την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί έναν συκοφαντημένο οργανισμό να ολοκληρώσει τους στόχους της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, όπως η υποστελέχωση, η ελλιπής χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ.

Επιτακτική χαρακτήρισε και την ανάγκη μηχανογράφησης της χώρας, αφού όπως εξήγησε αν αυτό είχε ήδη συμβεί θα «μπορούσαμε να έχουμε εξοικονομίσει τουλάχιστον το 50% της φοροδιαφυγής, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ».

«Έχουμε χάσει αρκετό χρόνο, κι ελπίζουμε το 2016 να δούμε την πολυπόθητη ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Τζήκας προσθέτοντας ότι ο κλάδος της τεχνολογίας μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθότι δεν χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να αναπτυχθεί και μπορεί πολύ εύκολα να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη του.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο και ειδικά στο εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή του μηχανικούς της πληροφορικής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στο θέμα του ανθρώπινου προσωπικού στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. Σημείωσε πως στόχος είναι αντί να φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό για δουλειά, να δουλεύουν στην Ελλάδα για το εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός προανήγγειλε πως θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο εξωτερικό με στόχο την προσέγγιση πολυεθνικών επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογάις που δεν έχουν επενδύσει σε γειτονικές χώρες ώστε να πειστούν να επενδύσουν στην περιοχή.

Ανέφερε, επίσης, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ , τονίζοντας πως από τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε απορροφηθεί μόνο το 60% των κονδυλίων που προοριζόταν για τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του 2016 θα δοθεί 1 δισ. ευρώ στην επιχειρηματικότητα, 656 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ 84 εκατ. ευρώ θα δοθούν στον αγροτικό τομέα ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι νέες μέθοδοι για τα αγροτικά προϊόντα.

Επιπρόσθετος στόχος για το νέο έτος, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, η οποία εστιάζεται αφενός στις φορολογικές ρυθμίσεις και στην αδειοδότηση των επενδύσεων από το εξωτερικό. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον χρόνο έγκριση μιας επένδυσης στους 6 με 8 μήνες τουλάχιστον σε πρώτη φάση» κα αυτό διότι υπάρχουν περιβαλλοντικές εγκρίσεις που είναι απαραίτητες για την χορήγηση άδειας, οι οποίες παίρνουν χρόνο.

Νίκη Παπάζογλου - Κώστας Κετσιετζής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider