Πρόστιμο-μαμούθ 2,4 δισ. επέβαλε η ΕΕ στην Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο-μαμούθ 2,4 δισ. επέβαλε η ΕΕ στην Google

Το μεγαλύτερο πρόστιμο όλων των εποχών σε επιχειρηματικό κολοσσό επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ με την «καμπάνα» 2,4 δισ. ευρώ στην Google την Τρίτη.

Η «σιδηρά κυρία» της Κομισιόν, Επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ, συνεχίζει την κατά μέτωπο επίθεση στους γίγαντες της Silicon Valley, τιμωρώντας τη διαδικτυακή εταιρεία για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης».

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό κολοσσό να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

Αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία της Shopping στο διάστημα αυτό, θα αναγκαστεί να πληρώνει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 5% του μέσου όρου των ημερήσιων παγκόσμιων κερδών της μητρικής της εταιρείας Alphabet.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, το ποσό αυτό ισοδυναμεί περίπου σε 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η απόφαση της Κομισιόν, η οποία συνιστά αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των υπηρεσιών των ανταγωνιστών της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να απολαμβάνει επί σειρά ετών της πρόσβασης σε μεγαλύτερη «γκάμα» πελατών, ενισχύοντας τις πωλήσεις και την εταιρική της ανάπτυξη.

«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς αρνήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν» σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ. «Επίσης, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μία πληθώρα επιλογών, ώστε να τύχουν των ωφελειών της τεχνολογικής καινοτομίας» έσπευσε να προσθέσει.

Η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών ξεκίνησε το 2010, μετά τις καταγγελίες διάφορων ανταγωνιστριών εταιρειών, όπως η Yelp, η TripAdvisor, η Foundem, η News Corp κ.α.

Το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ΕΕ, καθώς υπερέβη το αντίστοιχο στην αμερικανική Intel, ύψους 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο είχε υποβληθεί το 2009.

Έφεση εξετάζει η Alphabet

Ενίσταται, από την πλευρά της, η μητρική εταιρεία Alphabet για την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν και «εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider