Αντιμέτωπη με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιμέτωπη με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ η Google

Πρόστιμο που ίσως ξεπεράσει και το ένα δισ. ευρώ ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google εξαιτίας της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης της στην διαδικτυακή αγορά αναζήτησης. Σύμφωνα με τους Financial Times το πρόστιμο είναι πιθανόν να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ που επέβαλε στην Intel το 2009.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τόσο οι ανταγωνιστές της Google στην Ευρώπη όσο και πολιτικοί κύκλοι σε Παρίσι και Βερολίνο έχουν ενθαρρύνει την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ να τηρήσει σκληρή στάση στην υπόθεση. Ωστόσο η συγκυρία δεν αποδεικνύεται κατάλληλη αφού μια σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στην Google θα μπορούσε να εντείνει τις σχέσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού και να επαναληφθεί η ένταση που δημιουργήθηκε πέρυσι μετά την επιβολή προστίμου ύψους 13 δισ. ευρώ στην Apple. Από πλευράς της η Κομισιόν συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες που την θέλουν να έχει κηρύξει τον πόλεμο στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, παρόλα αυτά - όπως υπενθυμίζουν οι FT - από το 2000 έως σήμερα έχει θέσει στο στόχαστρό της για μια σειρά ζητήματα ανταγωνισμού, σχεδόν όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ: Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook και Amazon.

Όσο για την αμερικανική εταιρεία το πρόστιμο δενείναι το μόνο που θα την απασχολήσει. Οι επιπτώσεις στον τρόπο που θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο και θα οικοδομεί τις διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες της, πέραν της μηχανής αναζήτησης αναμένονται εξίσου μεγάλες, αφού η Κομισιόν δεν της δίνει το χρονικό περιθώριο να προετοιμάσει τις δικές της λύση, όπως στην περίπτωση της Microsoft που είχε δοθεί περιθώριο 90 ημερών.

Το πιθανότερο είναι πως τυχόν αντιδράσεις της Ουάσιγκτον δεν θα κάμψουν την κ. Βεστάγκερ, παρότι μάλιστα η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο ως προς το ύψος των προστίμων. Πριν από ένα περίπου χρόνο επέβαλε πρόστιμο 3 δισ. ευρώ όχι μόνον στην Apple αλλά και σε πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες φορτηγών που είχαν δημιουργήσει καρτέλ καθορισμού των τιμών. Αν, πάντως, επαληθευτούν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα. Υπολογίζεται ότι είναι αντίστοιχο με το 30% των εσόδων της Google από τις διαδικτυακές πωλήσεις επί τον αριθμό των ετών που εκμεταλλεύεται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της. Εχει προηγηθεί το πρόστιμο στην Alphabet, αντίστοιχο με το 10% του συνόλου των εσόδων της για το περασμένο έτος. Η Alphabet κατέβαλε περισσότερα από 80,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον αν η εταιρεία δεν αποδειχτεί εμπρόθεσμη και μέσα στο ορισμένο χρονικό περιθώριο δεν μπορέσει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με την Κομισιόν, θα της επιβάλλεται περαιτέρω πρόστιμο, που για κάθε μέρα καθυστέρησης ανέρχεται στο 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών. Το 2006 επέβαλε πρόστιμο ύψους 280 εκατ. ευρώ στη Microsoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider