CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)

Μια ελληνική εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο στην κατηγορία Έξυπνες Πόλεις - Smart Cities στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων ( StartUp Europe Awards) πρωτοβουλία που οποία στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τελικός του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ανδεικνύοντας τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε 10 κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πριν λίγες ημέρες, σε τελετή που τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Κάρλος Μοέδας, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος κι άλλες 4 ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορες τομείς: η Convert Art (στην κατηγορία Δημιουργικότητα), η Phee (Πράσινο), η Nursify (Υγεία) και η Hopwave (Τουρισμός). Η καινοτόμος ιδέα της CityCrop όπου και έλαβε το βραβείο Smart City αφορά σε έξυπνους τρόπους καλλιέργειας, για έναν πιο υγιή και πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Συνολικά, στον τελικό έλαβαν μέρος 84 νεοφυείς επιχειρήσεις από 14 ευρωπαϊκές και δόθηκαν διακρίσεις στις εξής 10 κατηγορίες δραστηριοποίησης νεοφυών επιχειρήσεων: Δημιουργικότητα, Ενέργεια, Χρηματοοικονομική Τεχνολογία, Υγεία, Πράσινο, Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), Έξυπνες Πόλεις, Κοινωνική ζωή, Τουρισμός και Νερό.

H CityCrop

Στην ουσία το προϊόν της CityCrop είναι μια μικρή συσκευή, σαν ένα μικρό πλυντήριο πιάτων, ικανή να καλλιεργεί όλον τον χρόνο τα λαχανικά και φρούτα της επιλογής σας μέσα στην κουζίνα, το γραφείο ή το σαλόνι σας.

Η πρωτότυπη συσκευή που ευφύηραν Έλληνες, αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.ά.), σε συνδυασμό με τη mobile εφαρμογή της CityCrop.

Η ιδέα προέκυψε από την «συνήθεια που αποκτούν όλο και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό να καλλιεργούν την τροφή τους ώστε να είναι αγνή χωρίς φυτοφάρμακα, να ξέρουν τι περιέχει το φυτό» είχε επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξή του ένας εκ των δημιουργών της, Χρήστος Ραφτογιάννης

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ. Ραφτογιάννης «η συσκευή έχει δυο ορόφους(ράφια). Σε αυτά μπορείς να καλλιεργείς γύρω στα 24 είδη λαχανικών, 12 στο πρώτο ράφι και 12 στο δεύτερο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, γύρω στα 40 είδη (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα), βοτάνων (βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη), micro-greens (οι λεγόμενες φύτρες), μικρών φρούτων (φράουλες, τοματίνια), ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών (καλέντουλα, ροδοπέταλα, κ.ά.)».

«Έχουμε επιλέξει να έχουμε καλές συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς που μας προμηθεύουν σπόρους και γενικότερα προσπαθούμε να βρίσκουμε ποιοτικά φυτά που δεν υπάρχουν εύκολα στο εμπόριο. Μάλιστα, κάποιος μπορεί να παράξει 3 με 5 κιλά το μήνα με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού από μια συμβατική καλλιέργεια» διευκρινίζει η ο κ. Ραφτογιάννης.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός. Με την βοήθεια του διαδικτύου και της εφαρμογής για κινητά που παρέχουμε μαζί με την συσκευή. Έτσι, παρακολουθείς όλη την καλλιέργειά σου και πώς εξελίσσεται ακόμα και μέσα από το κινητό σου. Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με τρία απλά βήματα:

  • Ο χρήστης, μέσω του mobile app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα (grid) που εμφανίζεται στην εφαρμογή.
  • Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται μέσα στη συσκευή.
  • Τέλος, δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού!

Το City Crop αναλαμβάνει το πότισμα, τον φωτισμό, την υγρασία, την θερμοκρασία και τις συνθήκες ανάπτυξης του. «Έχουμε δώσει εμείς τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι χρειάζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά και η συσκευή προσαρμόζει τις συνθήκες από μόνη της. Μάλιστα από όπου κι αν είσαι κι έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο. ακόμη κι όταν φεύγεις διακοπές ξέρεις τι κάνουν τα φυτά στο σπίτι» προσθέτει ο κ. Ραφτογιάννης.

Η ελληνική ιδρυτική ομάδα απευθύνεται κυρίως στην διεθνή αγορά και ήδη έχει «ανοίξει τα φτερά της» σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. «Έχουμε παραγγελίες από το εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Βόρεια Ευρώπη μέχρι και Ηνωμένα Εμιράτα. Λειτουργούμε από τον Ιούνιο του 2015 και σκεφτόμαστε να επεκταθούμε. Στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε επαγγελματικές συσκευές για μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών και φρούτων για εστιατόρια και ξενοδοχεία».

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Ραφτογιάννης το σημαντικότερο είναι «τις σκέψεις μας, να τολμάμε να τις υλοποιούμε, αφού ευκαιρίες πάντα υπάρχουν».

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από αυτή τη διάκριση, η startup κέρδισε τον διαγωνισμό Future Agro Challenge και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του GEC στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. H Citycrop, η οποία κλείνει περίπου δύο χρόνια ζωής πήρε και το πολυπόθητο εισιτήριο μέσω του ελληνικού διαγωνισμού Future Agro Challenge (FAC) για νεοφυείς επιχειρήσεις του αγρο-τεχνολογικού και αγρο-διατροφικού τομέα, που αποτελεί πρωτοβουλία των industry disruptors – game changers.

CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)
CityCrop: Μια ελληνική διάκριση στην Eurovision των Startups (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider