Απορρίπτουν την αποζημίωση οι καρκινοπαθείς της Samsung

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απορρίπτουν την αποζημίωση οι καρκινοπαθείς της Samsung

Μπορεί η Samsung να ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ήρθε σε «οριστικό συμβιβασμό» με τους εργαζόμενούς της που νόσησαν από καρκίνο ενώ εργάζονταν στα εργοστάσια ημιαγωγών της εταιρείας, αλλά οι ίδιοι έχουν αντίθετοι άποψη.

Με τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στον νοτιοκορεατικό κολοσσό και δύο ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα και τις οικογένειές τους, η Samsung δεσμεύεται να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στα εργοστάσιά της.

Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν να καταρτισθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διενεργήσει μια «διεξοδική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Samsung και θα συντάξει εκθέσεις για τους τομείς όπου θα σημειωθεί βελτίωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι συνήγοροι των θυμάτων, ωστόσο, καταγγέλλουν ότι 244 εργαζόμενοι στα εργοστάσια παραγωγής τσιπ και οθονών της Samsung εμφάνισαν σπάνιες ασθένειες που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα οι 87 εξ’ αυτών να πεθάνουν.

Για πολλά χρόνια, η Samsung αντέκρουε τους ισχυρισμούς αυτούς, ωστόσο, τον Μάιο του 2014 αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσια συγνώμη, συστήνοντας παράλληλα ένα ταμείο αποζημιώσεων.

Με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ευχαρίστησε την επιτροπή διαμεσολάβησης για την αφοσίωσή της που «κατέστησε εφικτό αυτόν τον οριστικό συμβιβασμό».

«Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα έχουν πλέον τακτοποιηθεί», δήλωσε στον Guardian αξιωματούχος της εταιρείας. «Η Samsung, όμως, παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες κατά τη διαδικασία εφαρμογής των συμφωνιών αυτών».

Πάντως η Banolim, μία εκ των ομάδων που υπερασπίζοντα τα δικαιώματα των θυμάτων, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά ακόμη από μια συμφωνία και το ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Όπως καταγγέλλει, η απολογία της Samsung και το ταμείο της δεν έτυχαν ποτέ της απόλυτης έγκρισης από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Η Samsung έχει αρνηθεί να συζητήσει το ζήτημα της απολογίας και των αποζημιώσεων μαζί μας», εξηγεί ο Kwon Young-Eun που συμμετέχει στην ομάδα. «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από τη Samsung να δώσει στα ζητήματα αυτά τη λύση που αρμόζει», συμπληρώνει.

Η Samsung, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι έχει καταβάλει χρηματική αποζημίωση σε τουλάχιστον 100 από τους 150 δικαιούχους κατέθεσαν αίτηση στο ταμείο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider