Σε οπτικές ίνες και ταχύτητες έως 1 Gbps επενδύει η Wind

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε οπτικές ίνες και ταχύτητες έως 1 Gbps επενδύει η Wind

Τα θεμέλια για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και σε υπερ-υψηλές ταχύτητες που, κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1Gbps, βάζει η Wind με νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για το νέο δίκτυο οπτικών ινών που εποπτεύει η ΕΕΤ και στον οποίο συμμετέχουν και οι άλλοι πάροχοι.

Στόχος η διαμόρφωση ενός νέου τηλεπικοινωνιακού τοπίου στη χώρα σύμφωνο με Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020 που προβλέπει μέχρι τότε το 50% των Ευρωπαϊκών νοικοκυριών να είναι συνδεδεμένοι με ταχύτητες 100 mbps και το 100% με ταχύτητα 30 Mbps και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύου 4G και 5G.

Το γρήγορο internet έχει αφετηρία την Καλαμάτα

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία παρουσίασε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καλαμάτα το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσεται ήδη στην Καλαμάτα και κάνει πραγματικότητα τις νέες, υπερ-υψηλών ταχυτήτων, συνδέσεις στο Internet.

Όπως διευκρινίστηκε εντός 4-5 μηνών, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Καλαμάτας θα μπορούν να συνδέονται στο Internet ακόμα και με 100πλάσιες ταχύτητες σε σχέση με τη μέση ταχύτητα που προσφέρει μια σύνδεση σήμερα, μέσω του Δικτύου Νέας Γενιάς που ανέπτυξε η Wind το οποίο αναμένεται να καλύπτει το 88% των νοικοκυριών της πόλης.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες απολαμβάνουν ταχύτητες που αγγίζουν το 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH) και εκατοντάδες κατοικίες ή επιχειρήσεις, ταχύτητες από 100 Mbps έως σχεδόν 300 Mbps.

Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

  • Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οιτεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
  • Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
  • Και τέλος, Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Σημειώνεται ότι το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της WIND πέρα από την Καλαμάτα αναπτύσσεται και στη Νέα Σμύρνη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, για την επόμενη πενταετία.

Υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast): «υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV & VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων» όπως διευκρίνισε ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης κατά την αναλυτική παρουσίαση του νέου δικτύου

Ο κ. Τζωρτζακάκης τόνισε και την ετοιμότητα της WIND να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης «το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στις δύο περιοχές, το οποίο κάλυψε συνολικά 3,5 χιλ. Γραμμές και 277 σπίτια και εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ».

«’Έχουμε ήδη φέρει το connectivity του μέλλοντος στο σήμερα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου μας στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε επιλέξει. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την ρυθμιστική αρχή. Καμία μέρα δεν θα πάει χαμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας ήδη παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με το παρελθόν. «Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα το 2004 έφτανε το 0,5% ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο 33%, φτάνοντας κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτό που σήμερα υστερούμε είναι στην κάλυψη δικτύων νέας γενιάς κυρίως λόγω της έλλειψης της ρυθμιστικής σταθερότητας που ίσχυε μέχρι σήμερα ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως αυτή η σταθερότητα είναι και ο λόγος που η WIND αποφάσισε αυτή την περίοδο να επενδύσει.

«Η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα»

«Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την συμμετοχή της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής μιλώντας στους εκπροσώπου του τύπου στην Καλαμάτα την Παρασκευή το βράδυ..

Ο επικεφαλής της WIND σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων» ανέφερε και συνέχισε αναφερόμενος στο ρόλο της WIND στη νέα εποχή:

Τονίζοντας πως η εταιρεία έχει πλήρως κατανοήσει την ευθύνη της στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα σημείωσε πως «εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».

Αναφερθείς στην κρίση υπογράμμισε πως το μεγάλο ερώτημα που παραμένει «δεν είναι αν θα τελειώσει, αλλά πως θα βγούμε από αυτή, με τι ρυθμούς και με τι παθογένειες, κι αν τελικά θα μας επιτραπεί να ξαναμπούμε στο κλαμπ των ισχυρών ή θα καταδικαστούμε στη μοίρα μιας χώρας δεύτερης ταχύτητας».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, για να μη χαθεί το τρένο απαιτείται να επικεντρωθούμε σε τέσσερις τομείς. Στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, όπου και μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου σημειώνεται πρόοδος τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης των υποδομών, κυρίως με την βοήθεια των τοπικών αρχόντων και στην ύπαρξη επενδυτών οι οποίοι πρέπει κατά κύριο λόγο να είναι ιδιώτες».

Το τριετές πλάνο της WIND για τις οπτικές ίνες

Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο για το vectoring, η Wind διεκδικεί και άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες θα γνωρίζουμε στις 2 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιλεγμένες περιοχές της Αττικής, η Λάρισα (όπου ήδη αναπτύσσει αντίστοιχο δίκτυο), περιοχές της Θεσσαλονίκης και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.) σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Για την Καλαμάτα το 2020 είναι εδώ!

Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα μας που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ.

Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps , βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία τουGigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Σχολιάζοντας το προνόμιο της πόλης να γίνει η πρώτη “γρήγορη” πόλη στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε με τη σειρά του: «Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα.

Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider