Ένα ελληνικό hi – tech θερμοκήπιο στο «σαλόνι» σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα ελληνικό hi – tech θερμοκήπιο στο «σαλόνι» σας

Μια μικρή συσκευή, σαν ένα μικρό πλυντήριο πιάτων, καλλιεργεί όλον τον χρόνο τα λαχανικά και φρούτα της επιλογής μας μέσα στην κουζίνα, στο γραφείο ή στο σαλόνι σας. Πρόκειται για το City Crop, μια πρωτότυπη συσκευή που ευφύηραν και δημιούργησαν Έλληνες.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.ά.), σε συνδυασμό με τη mobile εφαρμογή της CityCrop.

Η ιδέα προέκυψε από την «συνήθεια που αποκτούν όλο και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό να καλλιεργούν την τροφή τους ώστε να είναι αγνή χωρίς φυτοφάρμακα, να ξέρουν τι περιέχει το φυτό» όπως επισημαίνει ο ένας εκ των δημιουργών της, Χρήστος Ραφτογιάννης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί ο κ. Ραφτογιάννης «η συσκευή έχει δυο ορόφους(ράφια). Σε αυτά μπορείς να καλλιεργείς γύρω στα 24 είδη λαχανικών, 12 στο πρώτο ράφι και 12 στο δεύτερο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, γύρω στα 40 είδη (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα), βοτάνων (βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη), micro-greens (οι λεγόμενες φύτρες), μικρών φρούτων (φράουλες, τοματίνια), ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών (καλέντουλα, ροδοπέταλα, κ.ά.)».

«Επιλέξαμε να έχουμε καλές συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς που μας προμηθεύουν σπόρους και γενικότερα προσπαθούμε να βρίσκουμε ποιοτικά φυτά που δεν υπάρχουν εύκολα στο εμπόριο. Μάλιστα, κάποιος μπορεί να παράξει 3 με 5 κιλά το μήνα με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού από μια συμβατική καλλιέργεια», συμπληρώνει ο κ. Ραφτογιάννης.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός. «Με την βοήθεια του διαδικτύου και της εφαρμογής για κινητά που παρέχουμε μαζί με την συσκευή. Έτσι, παρακολουθείς όλη την καλλιέργειά σου και πώς εξελίσσεται ακόμα και μέσα από το κινητό σου».

Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με τρία απλά βήματα:

  1. Ο χρήστης, μέσω του mobile app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα (grid) που εμφανίζεται στην εφαρμογή.
  2. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται μέσα στη συσκευή.
  3. Τέλος, δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού!

Το City Crop αναλαμβάνει το πότισμα, τον φωτισμό, την υγρασία, την θερμοκρασία και τις συνθήκες ανάπτυξης του. «Έχουμε δώσει εμείς τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι χρειάζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά και η συσκευή προσαρμόζει τις συνθήκες από μόνη της. Μάλιστα από όπου κι αν είσαι κι έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο. ακόμη κι όταν φεύγεις διακοπές ξέρεις τι κάνουν τα φυτά στο σπίτι» προσθέτει ο κ. Ραφτογιάννης.

Η ελληνική ιδρυτική ομάδα απευθύνεται κυρίως στην διεθνή αγορά και ήδη έχει «ανοίξει τα φτερά της» σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. «Έχουμε παραγγελίες από το εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Βόρεια Ευρώπη μέχρι και Ηνωμένα Εμιράτα. Λειτουργούμε από τον Ιούνιο του 2015 και σκεφτόμαστε να επεκταθούμε. Στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε επαγγελματικές συσκευές για μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών και φρούτων για εστιατόρια και ξενοδοχεία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ραφτογιάννης το σημαντικότερο είναι «τις σκέψεις μας, να τολμάμε να τις υλοποιούμε, αφού ευκαιρίες πάντα υπάρχουν».

Να υπενθυμίσουμε ότι η startup κέρδισε τον διαγωνισμό Future Agro Challenge και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του GEC στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. H Citycrop, η οποία κλείνει περίπου δύο χρόνια ζωής θα είναι η εταιρεία που εκπροσωπήσει την Ελλάδα, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο μέσω του ελληνικού διαγωνισμού Future Agro Challenge (FAC) για νεοφυείς επιχειρήσεις του αγρο-τεχνολογικού και αγρο-διατροφικού τομέα, που αποτελεί πρωτοβουλία των industry disruptors – game changers.

«Στο GEC 2017 περιμένουμε να δούμε τι feedback θα λάβουμε για την ιδέα μας. Είναι σημαντικό ότι θα συναντήσουμε επενδυτές και ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο δικό μας industry. Και μόνο η παρουσία μας είναι σημαντική και θα βοηθήσει σε συμμαχίες που μπορούμε να χτίσουμε με άλλες ομάδες. Η τροφή σε αυτή την Ήπειρο είναι πολύ περιορισμένη και είναι ευκαιρία οι εφαρμογές που αναπτύσσονται γύρω από την παραγωγή να προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μόνο η στροφή σε νέους μεθόδους καλλιέργειας μπορεί να δώσει λύσει στο ζήτημα της παγκόσμιας τροφικής κρίσης. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως η υδροπονία και να ελαττώσουμε το food waste» είχε αναφέρει ο ιδρυτής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider