Ξεκίνησε η παραγωγή των iPhone στην Ινδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η παραγωγή των iPhone στην Ινδία

Την παραγωγή ενός μικρού αριθμού iPhone στην Ινδία ξεκίνησε σήμερα ο κολοσσός της Silicon Valley, Apple, η οποία εδώ και καιρό στρέφει το βλέμμα της στην αναδυόμενη ινδική αγορά σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την επιβράδυνση που παρουσιάζει η αγορά κινητών τηλεφώνων άλλων αναπτυγμένων χωρών.

«Ξεκινάμε για αρχή την παραγωγή ενός μικρού αριθμού των iPhone SE στην Μπενγκαλούρου» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις αποστολές σε πελάτες ήδη από τον επόμενο μήνα»

Κίνα και Ινδία, άλλωστε, αποτελούν τις δύο βασικές αγορές στις οποίες στοχεύει η Apple για να αυξήσει τις πωλήσεις της. Για το λόγο αυτό μάλιστα η εταιρεία προχώρησε σε εκτενείς επενδύσεις στην Ινδία προσδοκώντας να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην χώρα με πληθυσμό 1,3 δισ.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία με έδρα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια εγκαινίασε στην περιοχή ένα εργαστήρι ανάπτυξης εφαρμογών iOs. Η επενδύσεις της εταιρείας στην οικονομία της Ινδίας θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στους καταναλωτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή δαπανούν τα χρήματά τους σε συσκευές ανταγωνιστών.

Τα περιθώρια να ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρείας φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερα αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως η Apple δεν ανήκει καν στην πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών smartphones της χώρας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε η IDC αυτή την εβδομάδα ηγέτιδα της ινδικής αγοράς είναι η Samsung με μερίδιο αγοράς της τάξης του 28,1% η οποία ακολουθείται από την κινεζική Xiaomi, την Vivo, την Lenovo and τελευταία την Oppo. Η Apple παραμένει μια εκ των κατασκευαστών smartphone που προσπαθούν να κερδίσουν όλο και περισσότερο έδαφος στις πωλήσεις και οι οποίοι μοιράζονται αυτή τη στιγμή 28,3% της αγοράς των έξυπνων κινητών της Ινδίας.

Ινδία: η επόμενη μεγάλη δύναμη στα κινητά τηλέφωνα

Καθοριστικός παράγοντας στην συγκεκριμένη στόχευση της Apple είναι και το γεγονός πως η Ινδία προσπέρασε φέτος τις ΗΠΑ και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας σε αριθμό χρηστών παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι στη χώρα θα πουληθούν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια smartphones. Ωστόσο, η Ινδία συνεισφέρει μόλις 6% στην αξία των συσκευών που πωλούνται στη χώρα μέσω ντόπιας κατασκευής ή συναρμολόγησης, ενώ στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70% και στη Νότια Κορέα 50%, ισχυρίζεται έρευνα της Counterpoint Research και του Indian Institute of Management.

Η ινδική κυβέρνηση, που έχει βάλει το πρόγραμμα Make in India (Φτιάξε στην Ινδία) στο επίκεντρο της οικονομικής της πολιτικής, βρίσκει στην κινητή τηλεφωνία εύφορο έδαφος για να το εφαρμόσει. «Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγέτη στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, και αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά», επισημαίνει η Γραμματέας του υπουργείου Ηλεκτρονικών και Πληροφορίας της Τεχνολογίας Aruna Sundararajan. Και προσθέτει ότι η χώρα στέλνει 100 μηχανικούς σχεδιασμού στην Ταϊβάν για να επιμορφωθούν στον σχεδιασμό συσκευών και τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού.

Απώτερος στόχος, όπως είχε φανεί κατά την επίσκεψη του Tim Cook στην Ινδία είναι και το άνοιγμα νέων καταστημάτων, το οποίο για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει το 30% των προϊόντων της εταιρείας να παράγεται εκεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για να προσελκύσει κατασκευαστές τηλεφώνων η Ινδία, η οποία λανσάρει το πρόγραμμα «make in India» έχει μειώσει τους φόρους εισαγωγής σε συσκευές και εξαρτήματα.

Πριν από τη θέσπιση του προγράμματος Make in India η χώρα διέθετε μόλις δύο εργοστάσια συναρμολόγησης. Τώρα ο αριθμός έχει φτάσει τα 50, με 40 από αυτά να είναι ινδικά, 10 κινέζικα και 10 ταϊβανέζικα. Τα εργοστάσια συναρμολογούν τηλέφωνα για μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung και η Huawei. Μέχρι το τέλος του 2016 υπολογίζεται ότι θα έχουν συναρμολογηθεί πάνω από 180 εκατ. κινητά τηλέφωνα, δηλαδή το 67% των 267 εκατ. που θα έχουν πουληθεί στη χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν μόλις 14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider