Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει η ΝΔ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει η ΝΔ

Τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ψηφιακή πολιτική ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την ανάπτυξη», προαναγγέλλοντας ότι δεν θα υπάρχει υπουργός ψηφιακής πολιτικής αλλά υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας σε ρόλο CIO (Chief Information Officer). Παράλληλα ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρόθυμη να κάνει άνοιγμα σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά.

Όπως εξήγησε το νέο σχήμα θα περιλαμβάνει έναν υφυπουργό ο οποίος θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό κι ο οποίος θα είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Σε ερώτηση του κ. Φέσσα για το αν συμφωνεί με την θέση του ΣΕΒ ότι πρέπει να υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής και ότι αυτό είναι θέμα τεχνοκρατικό και διαχρονικό και όχι πολιτικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι συμφωνεί και ότι σε ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, έχουμε πολλά πεδία αντιπαράθεσης», αλλά πρόσεθσε ότι δεν διαπιστώνει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να ορισθεί υφυπουργός Ψηφιακής πολιτικής που δεν θα είναι πολιτικός αλλά από την αγορά και θα έχει στην αρμοδιότητά του την γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα θα πρέπει να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες δομές. Τώρα είπε, υπάρχει σύγχυση καθώς υπάρχει η γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται στον πρωθυπουργό, υπάρχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και υπάρχουν και αρμοδιότητες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το σημερινό μοντέλο δεν δουλεύει υπάρχει σύγχυση μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της γενικής γραμματείες ψηφιακής πολιτικής. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για τη θέση του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής παρά τω πρωθυπουργό».

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Ως παράδειγμα έφερε την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηρθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι». Άλλο παράδειγμα είπε είναι το σύστημα εισητηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους. Επέμεινε ότι στο δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες που μπορεί να δωθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ανθρώπους, υποστήριξε, που το κράτος τους κρατά όμηρους το κράτος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια. Ωστόσο πρόσθεσε το δημόσιο πάντα θα προσλαμβάνει κόσμο, εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική πέντε προς ένα, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο και οι σχέσεις του με τους πολίτες. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ψηφιακός αριθμός που θα ακολουθεί τον πολίτη από την στιγμή που γεννιέται και σε όλη του την ζωή. Να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφιακής ταυτότητας. Η επόμενη ταυτότητα, είπε, θα έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά θα δίνει την δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Αυτό έπρεπε να γίνει χθες ώστε ο πολίτης να εξασφαλίζει ασφαλή διασύνδεση με το δημόσιο.

Σχετικά με τον τομέα της εκπαίδευσης ανέφερε ότι «είναι απόλυτως απαραίτητο να διδάσκουμε προγραμματισμό στα σχολεία. Ο προγραμματισμός είναι γλώσσα, ο ψηφιακός κόσμος θα είναι η πραγματικότητα των νέων παιδιών. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο που δεν φανταζόμαστε με τι ταχύτητα αλλάζει». Τάχθηκε υπέρ της δια βίου μάθησης και ψηφιακής κατάρτισης. «Εγώ δεν ξεκίνησα για να γίνω πολιτικός και δεν φιλοδοξώ να μείνω. Μετά την πολιτική υπάρχει και μία άλλη ζωή».

Αναφερθείς στην μελέτη που εκπόνησε η Accenture για το ΣΕΒ, ο κ Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν έχουμε αίσθηση των ψηφιακών μας δυνατοτήτων κι αυτό αφορά και στις επιχειρήσεις που ανά περιπτώσεις πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλύτερο στάδιο ψηφιακής ωριμότητας. Σε ερώτηση του κ. Φέσσα για το τι θα κάνει για να ενισχύσει για τις επιχειρήσεις, απάντησε: «Επεξεργαζόμαστε μια σειρά σκέψεις που θα συνδέουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις υπό την σκέπη της έρευνας και τεχνολογίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία να κάνουν το ψηφιακό άλμα. Πολλά προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το κράτος, θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Πάντως μπορούν να γίνουν πολλά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είτε με απλοποίηση διαδικασιών είτε με κεφάλαια. Η τεχνολογική πρόοδος και προσαρμογή είναι συνθήκη επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Κλείνοντας ο κ. Φέσσας είπε ότι ο ΣΕΒ πάτησε το κουμπί και θα βάλλει πόρους και ανθρώπους για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της πολιτείας και ρώτησε αν είναι έτοιμη η ΝΔ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΕΒ;

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «έχουμε μία εξαιρετική ομάδα που ασχολείται με ηλεκτρονική διακυβέρνηση” και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε προκαταλήψεις, το θέμα είναι η γάτα να πιάνει ποντίκια. Θα διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider