Οι startups που θέλουν να αλλάξουν το πώς πληρώνουμε

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι startups που θέλουν να αλλάξουν το πώς πληρώνουμε

Πώς θα σας φαινόταν να κερνάγατε κάποιον φίλο σας ένα πότο στο μαγαζί όπου διασκεδάζει ενώ εσείς είστε στο σπίτι σας; Να ψωνίζατε από τον υπολογιστή και το κινητό ενώ σας εξυπηρετεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως πωλητής και απαντά όλες σας τις απορίες σαν να βρισκόσασταν στο κατάστημα; Αυτές και άλλες πολλές εφαρμογές που έχουν ως στόχο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε και κάνουμε συναλλαγές αναπτύσσονται, εξελίσσονται και γίνονται πράξη. Και μάλιστα, όχι στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή κάποιο άλλο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative που διοργάνωσαν η Εθνική Τράπεζα και η Crowdpolicy.

Με μια ειδική εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Στο λεγόμενο Demo Day οι ομάδες του be finnovative παρουσίασαν σε κοινό –και το πιο σημαντικό– υποψήφιους επενδυτές τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ανέπτυξαν με την βοήθεια των ειδικών και των μεντόρων από την αγορά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Έξι μήνες πριν επιλέχθηκαν οι ομάδες. Από κει και πέρα ξεκίνησε ένας εντατικός κύκλος σεμιναρίων, συμβουλευτικής και προπόνησης με στόχο να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι ιδέες για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών που είχαν οι ομάδες σε επίπεδο MVP (Μinimum Viable Product).

Η ομάδα που ξεχώρισε ήταν η Synaphea, η οποία αναπτύσσει λύσεις πληρωμών και συναλλαγών μέσω έξυπνων συμβολαίων εφαρμόζοντας την τεχνολογία Blockchain. Η ομάδα επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην εκδήλωση RG Challenge που διοργανώνει ο οργανισμός Reload Greece το καλοκαίρι στο Λονδίνο. Η Synaphea κέρδισε και το χρηματικό πόσο των 6.000 ευρώ από το οργανισμό υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων The People’s Trust, ο οποίος έδωσε αντίστοιχο ποσό και στην ομάδα «απομακρυσμένου κεράσματος» YammaS.

Κερδισμένη εκτός από τις νέες startups βγήκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία βρήκε μεταξύ άλλων και νέους συνεργάτες με τους οποίους αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμα προϊόντα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας ο όμιλος εξετάζει συνεργασίες με τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στο be finnovative και συγκεκριμένα:

Με την Synaphea με την οποία εξετάζουν την δημιουργία ενός b2b προγράμματος επιβράβευσης (loyalty program) μέσω blockchain.

Με την Yammas εξετάζουν έναν νέο τρόπο εκκαθάρισης προμηθειών και πληρωμών με πιστωτικές κάρτες και ibank pay

Με τη Mindnodes, σχεδιάζουν την ανάπτυξη chatbot με αναγνώριση φυσικής γλώσσας (NLP) για τους πελάτες της τράπεζας.

Με την Ovolus, αναπτύσσουν λύσεις πληρωμών από εταιρεία σε εταιρεία με δόσεις κάνοντας χρήση της πιστωτικής κάρτας.

Ειδικότερα οι εταιρείες που συμμετείχαν στο be finnovative είναι οι:

big [Ο] TECHNOLOGIES

Η εταιρεία έχει ως στόχο να λύσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα χρησιμοποιώντας την θεωρία γράφων. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: Καινοτόμα συστήματα πληρωμών, Τοπικά νομίσματα, Μή-εξυπηρετούμενα δάνεια, Υπολογισμός ρίσκου για Επιχειρήσεις, Οικοσυστήματα, Χώρες,

Synaphea

Η Synaphea αναπτύσσει εφαρμογές που αξιοποιούν τις ιδιότητες του blockchain και απαντούν σε πραγματικά προβλήματα στο τομέα του Fintech. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία του blockchain για την ανάπτυξη εφαρμογών τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε «δημόσια» blockchain (Hyperledger Ethereum)

Echoleap

Αναπτύσσει το MUSICSPOON ένα καινοτόμο σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών στον χώρο της χρηματοδότησης της παραγωγής & εμπορίας (trading) ψηφιακών προϊόντων (digital assset). Μια equity crowdfunding πλατφόρμα με crowdsourcing λειτουργίες, βασισμένο σε τεχνολογία blockchain.

MindNodes

H εταιρεία αναπτύσσει το AGORA που θέλει να αυτοματοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων.

Ovolus

H εταιρεία ασχολείται με την ψηφιοποίηση επιταγών δημιουργώντας ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο, ψηφιοποίηση για την έκδοση, κυκλοφορία και την παραλαβή πληρωμών με τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στις φυσικές επιταγές. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο τρόπο πληρωμής, με καινοτόμες διεργασίες και νέα χαρακτηριστικά που συνδυάζουν την ασφάλεια, την ταχύτητα της συναλλαγής και την εξοικονόμηση χρημάτων σε επιχειρήσεις και τράπεζες (εκδότες – παραλήπτες) με την εγγύηση της πιστωτικής κάρτας .

playful.life

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα εξατομικευμένου Μάρκετινγκ. Το playful.life συνδέει τις επιχειρήσεις με στοχευμένο καταναλωτικό κοινό, ενώ προωθεί προτάσεις στους καταναλωτές με βάσει το μοναδικό τους προφίλ.

Buddy

Είναι μια υπηρεσία γρήγορων πληρωμών για chatbots μέσα από έναν προσωποποιημένο ψηφιακό βοηθό.

Yammas.gr

Εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα απομακρυσμένου κεράσματος.

Finker

Είναι μια πλατφόρμα e-banking μέσω της οποίας μπορεί να γίνει ανάλυση τραπεζικών συναλλαγών για βέλτιστη προσωπική οικονομική διαχείριση. Παράλληλα είναι μια πλατφόρμα διαφημίσεων για πρόβλεψη και διαμόρφωση καταναλωτικών τάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider