Ανακοίνωση έκπληξη από την Google το νέο Android O

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακοίνωση έκπληξη από την Google το νέο Android O

Το επόμενης γενιάς λειτουργικό σύστημα για συσκευές Android έκανε διαθέσιμο στους προγραμματιστές για δοκιμές η Google. Το νέο λειτουργικό ακούει στο όνομα Android O κι όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Wired, το νέο OS στοχεύει κατά κύριο λόγο στη βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας των κινητών τηλεφώνων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Android Nougat, η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2016 αλλά έχει ενσωματωθεί μόλις στο 3% όλων των συσκευών Android. Παρά τους αργούς ρυθμούς ενσωμάτωσής η Google έκανε διαθέσιμη την πρώτη έκδοση του επόμενου λειτουργικού της, το οποίο θα φέρει την επίσημη ονομασία του όταν θα πλησιάζει η ολοκλήρωσή του.

«Βασιζόμενοι στο έργο που ξεκινήσαμε με το Nougat, το Android O θα επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και στη διαδραστική απόδοση της συσκευής», αναφέρεται σε blog του Android.

Η τελική έκδοση του Android O θα έρθει το τρίτο τρίμηνο τυ 2017. Μέχρι τότε θα κυκλοφορήσουν διάφορα Developer Preview (DP). Το DP2 αναμένεται τον Μάιο, το DP3 με τα τελικά APIs τον Ιούνιο και το DP4 θα πρέπει να έρθει Ιούλιο. Από το DP2 θα μπορείτε να δοκιμάσετε το Android O by μέσω του Android Beta Program.

Τι περιλαμβάνει

Background limits

Για τη βελτίωση του χρονικού διαστήματος που το κινητό τηλέφωνο θα παραμένει ενεργό πριν την επόμενη φόρτιση, το Android O θα περιορίζει αυτόματα τις λειτουργίες των εφαρμογών που είναι ανοικτές στο background. Αυτό θα σταματά τη συνεχή χρήση δεδομένων σε οποιαδήποτε εφαρμογή δεν χρησιμοποιείται. Πέρα από την βελτίωση της μπαταρίας, θα διευκολυνθούν και οι developers οι οποίοι θα δημιουργούν πιο εύκολα apps τα οποία δεν θα καταναλώνουν τη μπαταρία. Τα background limits αποτελούν μια σημαντική αλλαγή στο πως λειτουργεί το Android, αλλά θα ισχύουν μόνο για apps που προορίζονται για Android O.

Notification channels & snoozing

Επιπλέον, η Google σκοπεύει να δημιουργήσει «κανάλια ειδοποιήσεων» τα οποία θα επιτρέπουν στους προγραμματιστές να αναπτύξουν ένα «ενοποιημένο σύστημα», κάτι που θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν. Έτσι, θα μπορούν να ορίσουν προτεραιότητες στις ειδοποιήσεις τους βάσει της σπουδαιότητας αυτών.

Picture-in-Picture mode, Autofill API

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που θα προσφέρει το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα θα είναι η προβολή βίντεο παράλληλα με άλλες εφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο χρήστης διαβάζει, παραδείγματος χάριν, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορεί παράλληλα να βλέπει και ένα βίντεο.

Τέλος, στο Android O θα ενσωματωθούν νέοι κωδικοποιητές ήχου Bluetooth για τη σύνδεση και τη ροή του κινητού τηλεφώνου με άλλες ασύρματες συσκευές ήχου σε υψηλότερη ποιότητα. Για τη αναβάθμιση της συνδεσιμότητας μέσω Bluetooth η Google συνεργάστηκε με τη Sony για τη βελτίωση τουλάχιστον 30 λειτουργιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider