Η Amazon, η Paypal και οι αποικίες στο Διάστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Amazon, η Paypal και οι αποικίες στο Διάστημα

Τι κοινό έχουν οι ιδρυτές της Amazon και της Paypal και πώς συνδέονται με το μέλλον της ανθρωπότητας και τον αποικισμό σε άλλους πλανήτες;

Την απάντηση δίνει στο σχετικό του δημοσίευμα του Economist που, όπως παρατηρεί, τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι σαν τα λεωφορεία: τα περιμένεις μια «αιωνιότητα» και αυτά έρχονται δύο-δύο.

Τον Νοέμβριο, η αμερικανική εταιρεία διαστημικού τουρισμού Blue Origin, κατόρθωσε να προσγειώσει με ασφάλεια έναν υποτροχιακό πύραυλό της. Το κατόρθωμά της ήταν αξιομνημόνευτο αλλά επισκιάστηκε από έναν τον διαστημικό άθλο της SpaceX που στις 22 Δεκεμβρίου κατόρθωσε να προσγειώσει τον δικό της πύραυλο και επιπλέον έθεσε σε τροχιά ένα τμήμα του, κάτι που αποτελεί πολύ μεγαλύτερο επίτευγμα.

Οι δύο πρωτοπόρες εταιρείες του Διαστήματος έχουν ιδρυθεί από τους δισεκατομμυριούχους Elon Musk και Jeff Bezos. Ο πρώτος είναι ιδρυτής της SpaceX και έχει «χτίσει» την περιουσία του από το PayPal, ενώ κατέχει επίσης τον κολοσσό ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Η Blue Origin, από την άλλη, είναι δημιούργημα του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η SpaceX προσγειώνει έναν πύραυλο Falcon 9 στη βάση της στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη αποστολή σπουδαία είναι ότι η πρώτη και η δεύτερη βαθμίδα του πυραύλου αποχωρίστηκαν και το δεύτερο τμήμα τέθηκε σε τροχιά μαζί με τους 11 δορυφόρους που μετέφερε, ενώ το πρώτο τμήμα επέστρεψε με επιτυχία στη Γη.

H SpaceX είχε επιχειρήσει την ίδια αποστολή άλλες δύο φορές μέσα στο 2015 -τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο- αλλά χωρίς επιτυχία. Ο πρόσφατος άθλος, όμως, ανοίγει τον δρόμο για μείωση του κόστους των διαστημικών πτήσεων, καθώς ένας λόγος που οι αποστολές αυτές είναι τόσο ακριβές είναι επειδή μέχρι τώρα οι πύραυλοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά. Εάν, όμως, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τα διαστημικά οχήματα, μειώνεται δραστικά το κόστος των διαστημικών αποστολών που σήμερα ξεκινά από τα 60 εκατ. δολάρια.

Η Blue Origin δεν έχει κάνει ακόμη κάποια εμπορική πτήση και ο στόχος της είναι διαφορετικός από τη SpaceX, αφού σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στον διαστημικό τουρισμό. Το διαστημόπλοιο New Shepard προορίζεται για τη μεταφορά επιβατών, αρχικά μόλις σε υψόμετρο 100 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης όπου βρίσκεται η νοητή γραμμή Karman, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες οριοθετεί το εξώτερο διάστημα. Πέρα από τη γραμμή Karman απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια για τα διαστημικά οχήματα προκειμένου να τεθούν σε τροχιά.

Η φιλοδοξία της SpaceX είναι να μπορεί να επαναχρησιμοποιεί και τη δεύτερη βαθμίδα του πυραύλου –ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Αξίζει, όμως, τον κόπο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Musk, εάν ολόκληρος ο πυραυλος είναι επαναχρησιμοποιούμενος, το κόστος των διαστημικών αποστολών θα μειωθούν στο 1%.

Οι διαστάσεις αυτού του επιτεύγματος, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις φιλοδοξίες δύο εταιρειών. Στην πραγματικότητα, αγγίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα και επηρεάζουν το μέλλον του ανθρώπινου είδους, αφού οι «φτηνές» διαστημικές αποστολές ανοίγουν το δρόμο για να αποικίσει ο άνθρωπος σε άλλους πλανήτες -ξεκινώντας με μια αποικία στον Άρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider