Τέλος οι υπολογιστές Toshiba στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος οι υπολογιστές Toshiba στην Ελλάδα

Στη διακοπή της εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών που απευθύνονται σε καταναλωτές σε πολλές διεθνείς αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 προχωρά η Toshiba Corporation, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕΔΕΣ. Μετά το σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής» ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που κλόνισε τον ιαπωνικό κολοσσό πριν λίγους μήνες η εταιρεία εβαλε «ψαλίδι» σε 7.000 θέσεις εργασίας ενώ για το οικονομικό έτος αναμένει ζημιές 4,5 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι η θυγατρική εταιρεία του ομίλου, ΙΝΤΕΑΛ Ηλεκτρονική ΑΒΕΕ, μεταξύ των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, έχει αναλάβει και τη διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών Toshiba στην ελληνική αγορά.

Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει την εξάρτησή του από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας αναπτύξει νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχει διευρύνει τις δραστηριότητές του και έχει αναλάβει τη διανομή Λευκών συσκευών (Liebherr, Gorenje, Faber, Brandt, Turboair), τη διανομή προϊόντων πληροφορικής ACER καθώς και την σταθερή και οργανική επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην ψηφιακή ασφάλεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, όπως στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρεττανία και την ανάληψη σημαντικών έργων ψηφιακής ασφάλειας στη Γερμανία, Ισπανία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο όμιλος μείωσε σημαντικά το απόθεμα του σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές Toshiba, η αξία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 400 χιλ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να διατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως και οι νέες παραλαβές εμπορευμάτων, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στη διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών Toshiba έβαινε μειούμενη και στην τρέχουσα χρήση δεν συνεισέφερε σημαντικά στην κερδοφορία του. Η διακοπή αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών του ομίλου αλλά όχι και σημαντική μείωση της κερδοφορίας του.

Υποβάθμιση από την Moody's

Αρνητική επίδραση φαίνεται πως είχαν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της ιαπωνικής εταιρείας αφού μετά τις ανακοινώσεις για περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Toshiba κατά δύο βαθμίδες, στο Ba2 από Baa3 προηγουμένως.

Για το 2015, η ιαπωνική εταιρεία αναμένει να εμφανίσει ζημιές, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου 1,3 δισ. δολαρίων.

Ενώ η μετοχή της υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό έξι και πλέον ετών, καθώς σημείωσε πτώση 12% στα 223,5 γεν. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής»

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παρουσίαζε βελτιωμένα κέρδη στις δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις, κατά 1,3 δισ. Μάλιστα οι διοικούντες την Toshiba αποκαλύφθηκε πως επιδίδονταν για χρόνια στη λεγόμενη δημιουργική λογιστική εξωραΐζοντας τους ισολογισμούς της εταιρείας.

Μετά την αποκάλυψη η Toshiba ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες 300 έως 400 δισεκατομμυρίων γεν ($ 2.4 δισ. έως $3,2δισ.) για παράτυπες λογιστικές μεθόδους, οι οποίες, όπως αναφέρουν πηγές, οδήγησαν σε υπερεκτίμηση κερδών ύψους πάνω από 170 δισ. γεν.

Κατόπιν της έρευνας των αρχών μάλιστα το ποσό αποδείχτηκε αρκετά μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση της εταιρείας, η οποία κυμαινόταν στα περίπου 50 δισ. γεν αφού οι κατηγορίες περιλαμβαναν έξι χρόνια υπερεκτιμημένων κερδών τα οποία αποκάλυψε η επιτροπή, καθώς και διάφορες απομειώσεις κόστους, σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης που είχαν μιλήσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μέσω της παραποίησης των λογιστικών της στοιχείων, η εταιρεία εξαπατούσε συστηματικά τους επενδυτές της, βελτιώνοντας την εικόνα των κερδών κατά 1,3 δισ. δολάρια.

Η εισαγγελική έρευνα έδειξε πως κορυφαία στελέχη της εμπλέκονται στο σκάνδαλο αφού όπως υπογράμμιζε το πόρισμα «η Toshiba διέθετε μια εταιρική κουλτούρα βάσει της οποίας δεν τίθετο θέμα αμφισβήτησης στις αποφάσεις της διοίκησης. Έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε παράνομες πράξεις».

Στον απόηχο των αποκαλύψεων και της εκτεταμένης έρευνης σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, Hisao Tanaka παραιτήθηκε.

Μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου η μετοχή της Toshiba έπεσε κατά 20% ενώ η εταιρεία αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα κέρδη της στις λογιστικές εκθέσεις που δημοσιοποίησε από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider